14:54 / 22.10.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Stipić: Sindikalna strana će biti jedinstvena u pregovorima s Vladom

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod

Foto: ST4 / HRT

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod rekao je u emisiji Studio 4, kako uskoro počinju pregovori s Vladom RH o osnovici i materijalnim pravima djelatnika u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijali i kulturi. Te kako su pregovori uvijek izazov za obje strane.


Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

Temeljni kolektivni ugovor za javne službe

Foto: ST4 / HRT

- Temeljni kolektivni ugovor za javne službe traje 4 godine. O ovom koji traje još mjesec dana pregovarali smo prije 4 godine i on je rezultat uvjeta i snage sindikata u tome trenutku, rekao je.

Ističe kako će se sada pregovarati o nekim novim uvjetima što će pokazati snagu sindikata, ali i volju Vlade da poboljša položaj zaposlenih u javnim službama.

- Temeljni kolektivni ugovor ima nekoliko područja o kojima se pregovara. Jedno je pitanje cijene našeg rada. Naša osnovica od 6,44 je stara godinu dana, a znamo kakva je godina iza nas. Osnovica se mora korigirati, rekao je i dodao kako postoje i materijalna prava kao što su regres, Božićnica, dar za djecu, jubilarne nagrade i sve su to iznosi od prije 4 godine te bi i njih trebalo korigirati.

Istaknuo je kako će važno pitanje biti i pitanje naknade za prijevoz te sistematski pregledi za radnike.

- Sindikalna strana će sigurno biti jedinstvena kako bi se očuvala sva prava, ali i kako bi se pokušala ista uskladiti s obezvređivanjem koje je došlo uslijed inflacije, govori.

Pregovori ne ovise samo o volji dviju strana, već i o postojećim financijama, kazao je Stipić, no isto tako ne može se nekoga uvjeravati da se nema novaca te da se treba imati razumijevanja za to, a s druge se strane kupuju avioni, ali ima još dosta takvih primjera.

- Sindikati će u pregovore s jedne strane ući otvoreno. Ne želimo da javni sektor bude veća žrtva od svih ostalih, iako, kako kaže, u ovoj smo situaciji svi svojevrsne žrtve.

Stipić govori kako je u pandemiji trenutno najveće postignuće to što se nastava održava uživo. Neki ne mogu shvatiti koliko je skromniji učinak nastave na daljinu u odnosu na nastavu uživo.

- Ponašanje prosvjetne vlasti po ovom pitanju ima podršku našeg sindikata, naglasio je.

Na pitanje koliko su učenici izgubili s nastavom na daljinu, Stipić je rekao kako se samo zna da su izgubili, ali koliko su izgubili ne zna se zato što se nismo potrudili to točno utvrditi.

- Mi kao sindikat smo predlagali da se utvrdi koliko su učenici izgubili, ali naš je dojam da se to nije željelo napraviti zato što se znalo koliko će rezultati biti poražavajući. Zašto prosvjetne vlasti ne žele sustavno pristupiti ovom problemu ja ne znam, zaključio je

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!