11:51 / 13.07.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Stipić: Dobili smo majstore bez stručne prakse

Željko Stipić

Željko Stipić

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Već dvije godine učenici u Hrvatskoj se školuju u izvanrednim okolnostima i nikoga u ovoj zemlji ne zanima što su savladali od gradiva u takvim okolnostima, rekao je Željko Stipić iz Sindikata Preporod u emisiji Studio 4.

Online nastava

Online nastava

Foto: Studio 4/IMS / HRT

- Mi smo iz sindikata još lani zagovarali evaluaciju, ali nije bilo interesa niti kod bivše ministrice, ali ni kod sadašnjeg ministra da se stvarno vidi gdje smo glede obrazovanja djece, naglasio je.

Upravo su to pokazali upisi na Medicini gdje je prijemne ispite položilo manje kandidata nego što ih primaju, kako kaže nije ga to iznenadilo.

Stipić je naglasio kako se online nastavom gubi od 10-25 posto znanja samo iz matematike.

Na pitanje kako nadoknaditi izgubljeno znanje, Stipić je rekao kako je to pitanje svih pitanja. Moguće je ali je teško te ako se to odugovlači bit će sve teže.

- Ima jedna izreka za sve one koji misle da je znanje skupo, neka vide koliko stoji neznanje. Po tom su se pitanju učenici već sada podijelili. Ima učenika čiji su roditelji imućni i mogu im omogućiti instrukcije kako bi nadoknadili izgubljeno, no postoje i oni koji svojoj djeci ne mogu to priuštiti, istaknuo je.

Rekao je kako po prvi puta imamo učenike koji su bez stručne prakse u onom opsegu koji je potreban da bi dobili diplomu.

- Imamo majstore s diplomama, ali dvojbeno znaju li oni raditi svoj posao. Tu je stvar nenadoknadiva, ističe.

Kako kaže, online nastava se na najrazličitije načine odrazila na psihofizičko stanje učenika i toga će biti sve više upravo stoga što se tome ne nazire kraj.

- Moj je dojam da mi nespremni ulazimo u treću godinu kao što smo lani ušli u drugu godinu online nastave, govori Stipić.

- Na žalost, socijalizacija mladih u odgojno-obrazovnom procesu, potpuno je istisnuta. Djeca se sve više usamljuju, jedini prijatelji su im virtualni, njima nedostaju kontakti i druženja, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!