Što ako niste u mjestu prebivališta kada trebate primiti drugu dozu cjepiva?

18.05.2021.

16:49

Autor: V.G./Vijesti/HRT/IMS

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Zbog sezone godišnjih odmora i mogućnosti da neki građani neće biti na području svojeg prebivališta u vrijeme kada trebaju primiti drugu dozu cjepiva - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je koje su mogućnosti u tim situacijama.

Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje. Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, Moderna 4 tjedna (a može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), Vaxzevria (Astra Zeneca) 4-12 tjedana. Cjepivo Janssen tvrtke Johnson&Johnson primjenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina.

Najaviti docjepljivanje liječnicima u mjestu privremenog boravka!

Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva. Željeli bismo napomenuti da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta), zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva. Stoga molimo građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka, odnosno mjerodavnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!