Stotinu starijih bez pomoći, ali ove žene i dalje pomažu

07.12.2021.

14:42

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT

Stotinu starijih bez pomoći, ali ove žene i dalje pomažu

Stotinu starijih bez pomoći, ali ove žene i dalje pomažu

Foto: Dnevnik u podne / HTV/HRT

Više od stotinu nemoćnih starijih osoba u drniškom kraju završetkom projekta 'Zaželi' ostalo je bez prijeko potrebne pomoći. Do nastavka projekta financiranog europskim novcem proći će i nekoliko mjeseci. Ali svoje donedavne gerontomaćice Drnišani zovu svakodnevno, a one, iako više ne rade, pomažu i dalje.

Ne mare stari i nemoćni za projekt. Pomoć im treba - sada! Gerontodomaćice desna su ruka starosti razasutoj po drniškim selima. Pa se na pozive dojučerašnjih korisnika oglušiti ne mogu.

- Zima je, treba im donijeti i lijekove i hranu, drva unijeti, naložiti vatru. Ne mogu ih ostaviti, kaže Bekira Buljević, gerontodomaćica iz Drniša.

Već godinama zazivaju udruge rješavanje pitanja dugoročnosti socijalnih usluga. No, tuže se: uzalud! Milena Perčin iz drniške Udruge Žena upozorava kako se radi o živim bićima koje "nije moguće pospremiti u ladicu i ostaviti na neki period".

Na iglama je već i kninska udruga ZvoniMir. Projekt im završava u veljači. Na zavod za zapošljavanje će im 30 žena kojima je na listi za skrb gotovo 200 korisnika. I svi su preko leđa prevalili 80-tu.

- Projektu Zaželi nedostaje kontinuitet. Ili da ova pauza između prvog i drugog projekta bude kraća. Imali smo pauzu i do šest mjeseci, upozorava Sandra Popović. Predugo je to, reći će svi.

Pomoć na kućnom pragu, ponavljaju, prijeka je potreba za samotnu starost. Sve su one korisnicima i pomoć i melem. I danas kada to službeno više nisu. A da je po sustavu - od kraja listopada stari Drnišani ne bi ih imali.

Više pogledajte u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!