07:33 / 26.05.2021.

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Bubaš: Cijepite djecu 16+!; Biljan: Kako da radimo na terasama ako kiša pada?

U mreži Prvog: Dokad će maske biti obvezne?

U mreži Prvog: Dokad će maske biti obvezne?

Foto: U mreži Prvog / HRT

Zbog sve bolje epidemiološke situacije u našoj zemlji, od petka se ublažavaju mjere, potvrdio je načelnik nacionalnog stožera Davor Božinović. Što donose građanima, a što gospodarstvu? Dokad će maske biti obvezne?

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekla je da je najvažnije biti cijepljen.

- Mjere su usmjerene putu ka otvaranju, ali ne prema potpunom otvaranju. Mjere moraju biti postepene. Ne možemo otvoriti sve, a opet treba se vratiti što bliže funkcioniranju. Tome pridonosi pad broja zaraženih, ali i porast broja cijepljenih. Cjepivo je najmoćnije oružje u borbi protiv epidemije i najmoćnija zaštita zdravlja, rekla je. 

Biljan: Rad na terasama donosi nam mrvice

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja Grada Zagreba rekao je da ih odluka da će caffe barovi i dalje ostati zatvoreni rastužuje i čini jako nesretnima.

- Na izmaku smo snaga. Frustriraju nas neujednačeni kriteriji. Smatramo da, kako će se otvoriti restorani da su i caffe barovi spremni na otvaranje, istaknuo je. 

Dodao je da ima rad na terasama donosi mrvice.

- Mi na ovaj način ne možemo funkcionirati. Kako da radimo na terasama ako kiša pada? Mi smo pred propašću, rekao je. 

Istaknuo je da će danas opet razgovarati sa Stožerom, ali kako je rekao, teško da će nešto dobiti.

-  Informacije dobivamo kroz medije, mi nismo uključeni u razgovore, rekao je Biljan.

Bubaš: Svog ću sina sigurno cijepiti, uskoro će navršiti 12 godina

Bubaš je istaknula kako je Vlada napravila sve što je mogla da ti ljudi dobiju naknadu i da mogu preživjeti otežane uvjete. 

Poručila je roditeljima da razmisle o cijepljenju djece, kako bi imala normalno ljeto i kako bi se mogla družiti.

- Cijepite djecu 16+. U SAD-u je cjepivo odobreno i za djecu od 12 do 15 godina. Ja se tome veselim i jedva čekam da tako bude u Europi, jer ću svog mlađeg sina sigurno cijepiti. On će uskoro navršiti 12 godina, rekla je.

Lučin:  Ako bude i potrebno docjepljivanje trećom dozom, ne treba se previše uzrujavati

Imunolog Pero Lučin s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je da je dinamika cijepljenja dobra.

- Cilj da se ostvari dva milijuna cijepljenja do kraja lipnja mogao bi se ostvariti. To je jedini put da se malo više oslobodimo i da počnemo relaksiranije živjeti.

Apelirao je na osobe koje su cijepljene. Kaže da ima puno onih koji nisu cijepljeni i da treba nastaviti s mjerama opreza u zatvorenim prostorima.

- Dobra je odluka da se krene s cijepljenjem mlađih, jer se sa cijepljenjem osigurava zaštita i smanjuje širenje virusa. Stanje koje imamo sada možemo dobrim djelom zahvaliti cijepljenju, istaknuo je.

Na pitanje hoće li biti potrebna treća doza cjepiva rekao je da još nema konačnih rezultata.

- Studije koje su provedene na cijepljenima pokazuju da se količina protutijela smanjuje s vremenom i da zaštita sigurno postoji šest mjeseci. Ako bude i potrebno docjepljivanje trećom dozom, ne treba se previše uzrujavati jer je to normalan proces. Do jeseni ćemo imati ideju hoće li biti potrebna treća doza, rekao je.

Koja je razlika između rada u restoranu i caffe barovima?

Biljan je rekao kako je interes među ugostiteljima za cijepljenje između 50-70 posto, ovisno o lokacijama i gradovima diljem RH.

- Mi želimo biti partneri s Vladom i Stožerom. Ugostitelji su maksimalno kooperativni. 

Upitao je pomoćnicu ravnatelja HZJZ-a koja je razlika između rada u restoranu i caffe barovima?

- I jedno i drugo je rad u zatvorenom objektu. U restoranu se naručite i manja je fluktuacija ljudi. Mislim da bi bilo pametno da pričekate još dva tjedna i da vidimo kako će funkcionirati s otvorenim restoranima. Nitko ne bi htio da sada popustimo sve i da riskiramo porast broja zaraženih u trenutku kada trebamo pratiti porast broja cijepljenih, rekla je Bubaš.

- Jako su frustrirajući ti neujednačeni kriteriji, dodao je Biljan, na što je Bubaš rekla kako je to ujednačen kriterij i da ne može uspoređivati kafiće i restorane.

- Prošle godine je naglo porastao broj slučajeva zbog caffe barova, a ne zbog restorana, rekla je, na što ju je Biljan upitao ima li podatak koliki je postotak zaraženih u caffe barovima u RH.

Koliko ćemo još nositi maske?

Lučin je rekao da razumije ugostitelje i da podržava da treba razgovarati i partnerski pristupiti.

- Sve mjere koje se donose treba pažljivo odvagnuti. Čini mi se da je ispravno da se ide postupno jer treba biti jasno da novo razbuktavanje epidemije znači da će uništiti turističku sezonu i da se s time ne treba igrati.

Na pitanje koliko ćemo još dugo trebati nositi maske, rekao je da će to po njegovom mišljenju biti još dugo u zatvorenim prostorima.

Mladi slabije zainteresirani za cijepljenje

Na pitanje koliki je interes za cijepljenje Bubaš je rekla da su mladi slabije zainteresirani.

- Zabrinjavajuće je da su mladi slabije zainteresirani jer misle da su čelični, ali nisu čelični i voljela bih da je interes kod mladih, pogotovo kod studenata veći. U nekim županijama interes je jako dobar, a u nekima i nije tako. Ljudi očito misle da će s ljetom nestati i korona, ali neće. Korona će nestati samo i jedino s cijepljenjem, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!