16:27 / 14.08.2018.

Autor: HRT

Strenja Linić poziva na smjenu Kujundžića

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Strenja Linić i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku zatražit će i izvanredni stručni nadzor Hrvatske liječničke komore.
Zbog tragične smrti mladića u Zaprešiću saborska zastupnica Mosta dr. sc. Ines Strenja Linić i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku zatražit će izvanredni stručni nadzor Hrvatske liječničke komore. Podsjetila je kako u proljeće 2016. napravljena reforma hitne medicinske pomoći, te da je ministar Kujundžić samo trebao uzeti u razmatranje taj kvalitetan dokument, ali nije to učinio, već ga je spremio u ladicu.

- Šota: Problem je u zakonu i kompetenciji tima T2
- Ministarstvo: Županijski ZHM od 2016. nije tražio nove timove  
- Kujundžića pitali za ostavku, evo što je odgovorio

"Dokument je sačinila reformska skupina liječnika i medicinskih tehničara koji dobro poznaju sustav. Upozorila sam ministra na to čim je stupio na dužnost, ali nažalost, nije učinjeno ništa. Nevjerojatna je lakoća ignorancije koju vidimo sve ovo vrijeme otkad je ministar Kujundžić na čelu jednog od najznačajnijih ministarstava. I zato neću pozvati njega, već pozivam premijera da učini ono što je njegova dužnost: smijeniti ministra zbog svega onog što je već trebao učiniti", rekla je Strenja Linić.

Objasnila je kako su ciljevi reforme hitne medicinske pomoći trebali biti povećanje standarda hitne medicine, podizanje sigurnosti za bolesnike, te ušteda na nepotrebnim dijagnostičkim pretragama. Trebalo je poboljšati način dolaska pacijenata u objedinjene bolničke hitne prijeme (OHBP) i izvanbolničku hitnu pomoć, odnosno županijske zavode za hitnu medicinu, kako manje hitni pacijenti ne bi ugrožavali one koji su zaista hitni.

Dodala je kako treba naglasiti i odgovornost čelnih ljudi Zagrebačke županije, koji su odgovorni za provođenje hitne medicinske pomoći na svom području preko županijskih Zavoda za hitnu medicinu, a od 2016. nisu zatražili povećanje broja T1 timova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!