Studenti održali prosvjed podrške za Ukrajinu

05.04.2022.

19:55

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prosvjed studenata iz Ukrajine

Prosvjed studenata iz Ukrajine

Foto: Dnevnik / HRT

Ispred zagrebačkog Filozofskog fakulteta okupili su se studenti iz Ukrajine koji na njemu studiraju. Zajedno s kolegama pozvali su na skup podrške za Ukrajinu koji će u petak organizirati na Trgu bana Jelačića. Poručili su da o zločinima i strahotama rata treba svakodnevno govoriti.

Umjesto bezbrižnog studentskog života, Oleksandra iz Čerkasova, svakodnevno strepi za svoju obitelj.

- Ne znamo što će biti sutra i prekosutra, nadamo se da sve će biti u redu, oni svakodnevno sjedi u podrumu i to je jako strašno za mene i moju obitelj, poručila je studentica hrvatskog jezika Oleksandra Kulik, Čerkasov.

I zato je s prijateljima s Fakulteta i kolegama s razmjene odlučila pozvati studente na javnu podršku Ukrajincima.

- Ljudi umiru iz dana u dan, statistika kaže da svakih šest sati u Ukrajini umre jedno malo dijete, možete li to zamisliti, naglasila je studentica na razmjeni iz Dnjeprova Yevheniya Danylyuk. 

- Ja sam protiv rata u Ukrajini, kao i većina Rusa u mojoj zemlji, mi smo protiv Putina i njegova režima kao i protiv režima u Bjelorusiji!, poručio je student na razmjeni iz Bjelorusije Maksim Khameta.

Oskar se nedavno vratio s volontiranja na ukrajinsko-poljskoj granici. O strahotama rata ne smije se šutjeti, kaže.

- Što mi smo vidjeli na granici, to je jako, ne možemo ostati bez riječi, kazao je student na razmjeni iz Poljske Oskar Krason.

Od prvog dana ruske invazije, izbjeglim Ukrajincima pomažu studenti ukrajinistike, a studentima su otvorena vrata Fakulteta.

- Dva studenta preko Erasmus programa, jedna redovna studentica, oslobodili je plaćanja školarine i zaposlili u infocentru za rad s ostalim studentima, istaknuo je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Domagoj Tončinić.

- Pomažemo u školi, neki od nas idu u školu učiti Ukrajince hrvatski jezik, neki su išli na prosvjede koji su bili prije, neki prevode, skupljali smo donacije za njih, dodala je studentica ukrajinskog jezika s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Doris Herceg.

A svaka pomoć i podrška u novonastalim životnim okolnostima koje im je donio rat, svima je dobrodošla. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!