Hruškar i Lakušić u drugom krugu?

17.02.2022.

19:46

Autor: Sunčica Findak/Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Tko će nositi rektorski lanac zagrebačkog Sveučilišta sljedeće četiri godine?

Tko će nositi rektorski lanac zagrebačkog Sveučilišta sljedeće četiri godine?

Foto: Dnevnik / HRT

Za manje od dva tjedna Zagrebačko sveučilište, nakon što istekne i drugi mandat Damiru Borasu, izabrat će novo vodstvo. Na današnjoj izvanrednoj sjednici Senata svoj program predstavili su tri kandidata i jedna kandidatkinja. Tko će nositi rektorski lanac zagrebačkog Sveučilišta sljedeće četiri godine, nakon Damira Borasa, bit će poznato uskoro. 

- Očekujem viziju za budućnost i promjene na ovom Sveučilištu, rekao je Mirko Planinić, dekan PMF-a, Zagreb.

- Želimo kolegijalnost i da se cijeni naš rad, naše kritike i moramo biti uključeniji novoj Upravi i donošenju odluka, poručio je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivan Pavao Boras.

Čak dvanaest ruku u izboru novog rektora dižu predstavnici studenta i nije nebitna njihova poruka da nisu zadovoljni sadašnjom slikom Sveučilišta.

- Sve one afere o kojima se govorilo su izmišljene i u funkciji nekakvog političkog, tko stoji iza toga ne znam, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. 

A ne znaju ni mediji koji su često bili na meti sadašnje Uprave. Budući da smo kandidate danas vidjeli samo nakratko, na zajedničkom fotografiranju, o onome što smatraju važnim u svojim programima doznali smo mnogo prije.

- Moja najveća motivacija bili su studenti smatram da smo mi ovdje radi njih i moramo biti bolji i kvalitetniji, kazala je Mirjana Hruškar, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.

- Vidio sam što su snage našeg sveučilišta i što su mu slabosti, a vidim i prilike za iskorake, naglasio je Marijan Klarica, Medicinski fakultet, Zagreb.

- Da Sveučilište u Zagrebu i nakon 352 godine ostane vodeće Sveučilište na nacionalnom prostoru, rekao je Tonći Lazibat, Ekonomski fakultet, Zagreb.

- Ako govorimo o Nacionalnom programu otpornosti i oporavka, ako netko treba govoriti što treba oporaviti da bi bilo potpuno, onda je to akademska zajednica, poručio je Stjepan Lakušić, Građevinski fakultet, Zagreb.

A akademska zajednica 1. ožujka očekuje izbor nasljednika Damira Borasa.

- Imam nekoliko favorita, naglasio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Da, no lanac težak oko kilograma neće dijeliti njih nekoliko. A problemi s kojima se suočava Sveučilište, tvrde mnogi, znatno su teži.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!