Trojcu iz afere s prodajom plina produljen pritvor

27.09.2022.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Dnevnik/Mladen Sirovica/Studio 4/P.F./HRT

Damir Škugor

Damir Škugor

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Trojici uhićenih u aferi povezanoj s preprodajom plina u INA-i, Damiru Škugoru, Goranu Husiću i Josipu Šurjaku istražni je zatvor produljen za 15 dana. Sud je zaključio da još postoji opasnost od utjecaja na ostale svjedoke, za koje USKOK kaže da će ih ispitati u iduća dva tjedna. U aferi je INA oštećena za više od milijardu kuna.  

Što je Uskok zatražio, Sud je ispunio. Nakon 30 dana u istražnom zatvoru, trojica uhićenih u aferi povezanoj s prodajom plina u Ini bit će u istražnom zatvoru još 15. Kod prvoosumnjičenog Damira Škugora postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, jer ih još pet nije ispitano, ali više ne i opasnost od ponavljanja djela.

- Gospodin Škugor razriješen je s pozicije direktora Ine, direktora Croplina i zamjenika predsjednika NO-a u Plinari Istočna Slavonija. Dakle, on trenutačno ne obnaša apsolutno nikakvu funkciju vezano za Inu, rekla je Sandra Hančić, odvjetnica Damira Škugora. 

U istražnom zatvoru ostaje i Goran Husić, vlasnik tvrtke OMS Upravljanje. Razlozi su i potencijalni utjecaj na svjedoke, preostalo ih je četvero ispitati, ali i mogućnost ponavljanja djela. Problem je što još nije blokiran račun njegove tvrtke u Mađarskoj.

- To je jedino što je ostalo i sada se čeka da dođe informacija o tome. Dakle, čim dođe informacija iz Mađarske ukinut će se ta opasnost pod točkom 3, istaknuo je Rajko Čogurić, odvjetnik Gorana Husića. 

Pritvor je određen i odvjetniku i suvlasniku te tvrtke Josipu Šurjaku. Svi oni su, vjeruje Uskok, zajedno sa Škugorovim ocem i Marijom Ratkić, donedavnom direktoricom Plinare istočne Slavonije, sudjelovali u spornoj prodaji plina kojim je Ina oštećena za najmanje milijardu i 50 milijuna kuna.

Iz Uskoka poručuju - dosadašnje radnje tek su početak.

- Koliko svjedoka će se ispitati, na koje okolnosti, to ovisi o tijeku istrage i prikupljenim dokazima. Znači, vještačenja su tipična dokazna radnja, koja se u predmetima koji uključuju složene financijske transakcije provodi, tako da mogu unaprijed reći da očekujem provođenje vještačenja, odnosno da ćemo u nekom doglednom trenutku naložiti provođenje knjigovodstveno-financijskog vještačenja, rekla je zamjenica ravnateljice USKOK-a Danijela Raspović Tomac.

Zbog plinske afere, podsjetimo, morala je otići i uprava Ine. Nakon što je prije tjedan dana jedan od trojice novih kandidata za hrvatske članove Uprave, Emanuel Kovačić, odustao od predložene kandidature, Vlada je predložila novog člana Marinu Zovku, a o njemu je u središnjem Dnevniku izvijestio novinar HRT-a Mladen Sirovica. 

- Riječ je o ekonomistu koji je proteklih 13 godina radio u državnoj tvrtki Plinacro, zaduženoj za transport plina. Zovko je u tom razdoblju i predsjednik Uprave i član Uprave i financijski direktor, a na mjesto člana Uprave Ine trebao bi biti imenovan sutra na sjednici Nadzornog odbora, zajedno s Mirom Skalickim i Hrvojem Šimovićem, rekao je.

- Hoće li se promjene u Upravi, a podsjetimo i da će se promijeniti i sva tri mađarska člana Uprave, rezultirati promjenom načina upravljanja Inom, to je već mnogo teže očekivati. Povijest odnosa otkako je MOL od 2009. godine najveći pojedinačni dioničar Ine pokazuje da su oni vrlo često donosili odluke koje su bile u izravnoj suprotnosti s interesima Republike Hrvatske, a sada ih nećemo nabrajati jer ne stanu u ovo jedno javljanje. Za neke suštinske promjene bit će potrebno mnogo više od samih kadrovskih promjena. Međutim ova novonastala situacija s prodajom plina u kojoj je Ina pretrpjela štetu koja premašuje milijardu kuna, sigurno može biti adut u Vladinom rukavu kojim bi se Mađarima pokazalo da stvari ne funkcioniraju kako treba, izvijestio je Sirovica.

O situaciji u Ini bilo je riječi i na današnjem sastanku parlamentarne većine, a nakon sastanka o tome je govorio Branko Bačić.

Podsjetimo, bivši direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik HOK-a Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić uhićeni su prije mjesec dana pod sumnjom da su preprodajom plina Inu oštetili za više od milijardu kuna. Dane Škugor i Marija Ratkić pušteni su da se brane sa slobode.

Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za više od 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još više od 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. Osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 mil. kn. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini i veća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!