Bačić: Hrvatski članovi uprave Ine odlaze bez otpremnine

27.09.2022.

Zadnja izmjena 14:35

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Bačić o Ini

Bačić o Ini

Foto: Igor Kralj/Patrik Macek / PIXSELL

U Banskim dvorima održan je sastanak parlamentarne većine. Nakon toga od Branka Bačića doznali smo detalje.

Nakon sastanka izjavu je dao Branko Bačić (HDZ).

- Raspravljali smo o temama koje su iza nas jer nismo imali sastanak 14 dana, s obzirom na to da je predsjednik bio u SAD-u, teme koje su u ovom trenutku na dnevnom redu Vlade i Sabora kao onome što je pred nama. Članovi vladajuće koalicije dali su snažnu podršku Vladi i u mjerama koje se provode, posebno stabilizaciji cijena energenata, obuzdavanju inflacije. Ponovno smo naglasili najvažnije izvatke iz paketa mjera koje je Vlada provela, kao i o učincima tih mjera na život u Hrvatskoj, Predsjednik je rezimirao svoj odlazak na Opću skupštinu UN-a te o bilateralnim sastancima koje je imao u Americi, rekao je.

- Zatim smo razgovarali o izvješću ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Paladine o obnovi nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. Upoznao nas je s trenutačnim stanjem. Potom je predsjednik Vlade te ministar Davor Filipović istaknuo kako je posljednjih dana na tragu našeg stava o jedinstvenoj cijeni plina na europskom tržištu te da je francuski ministar gospodarstva Vijeću ministarstva gospodarstva i energetike poslao dopis u kojemu predlaže da se na razini EU-a utvrdi cijena 1MW u iznosu 60 - 70 eura, što je otprilike 3 puta niže od trenutačne tržišne cijene, kako bismo se mogli mi i u Hrvatskoj jasno i definitivno postaviti prema proizvođačima s obzirom na to da je prema kućanstvima cijena do 1. travnja 2023. zajamčena, izvijestio je Bačić.

Dodao je kako je bilo riječi i o radu Sabora, sutrašnjem aktualnom prijepodnevu te o tijeku procesa prijedloga izmjena Ustava.

- Bilo je riječi i o sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora Ine, o donošenju odluke prema kojoj će se razriješiti tri hrvatska člana Uprave Ine i predložena su tri nova člana. Naš stav je da članovi uprave Ine neće prema prijedlogu Vlade imati pravo na otpremninu, dodao je.

Upitan na temelju čega će razriješenim članovima Uprave biti uskraćene otpremnine, Bačić je odgovorio da Nadzorni odbor ima zakonsku mogućnost za to, no da ne bi ulazio u moguće pravosudne implikacije takve odluke.

Trojica novopredloženih članova uprave Ine dobila su potporu vladajuće većine i sutra će ih imenovati NO.

Dodao je kako je Uprava Ine odgovorna za poslovanje Ine, a da je drugi segment kaznena odgovornost za nanošenje štete Ini, i to će odraditi pravosudni dio.

- Iako prema saznanjima pravosudni dio ne obuhvaća vrh upravnog dijela Ine, očekivali smo i tražili njihovu ostavku. 

- Potrebno je provesti raspravu o promjeni modela upravljanja INA-om kako se ne bi događale situacije da se na nižim razinama odlučuje o poslovima koje imaju velike financijske implikacije na poslovanje INA-e, a da se o tom ne raspravlja na vrhu same upravljačke strukture tvrtke. Jasno smo komunicirali da će se na razini Vlade, Ministarstva gospodarstva i MOL-a trebati otvoriti rasprava o načinu upravljanja, poručio je Bačić.

Stoga je, dodao je, imenovanje novih članova Uprave jedan dio koji treba obaviti, a drugi kako se ne bi ponavljala (ne)djela i moglo bolje pratiti samo poslovanje INA-e.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako nije dobro da su određene razine upravljanja u INA-i izvan nadležnosti samog upravljačkog vrha tvrtke.

- Sada se pokazalo da su te naše primjedbe apsolutno opravdane i da je došlo vrijeme da se izmijeni način upravljanja INA-om, da se uspostavi onaj koji će biti primjeren takvom trgovačkom društvu gdje neovisno o udjelu vlasništva mora imati 'uzde' upravljanja potpuno u svojim rukama, ne da se to premošćuje nižim razinama koje postavlja većinski ili bar malo većinski vlasnik. To je jedino opravdano, istaknuo je Bačić.

Uoči sastanka vladajuće koalicije:

Koalicijski sastanak pratio je novinar HRT-a Šime Vičević koji je uoči i tijekom sastanka izvijestio o temama koje su na stolu parlamentarne većine.

Uprava Ine

- Predloženi treći član Uprave Ine bit će Marin Zovko, inače dosadašnji član uprave Plinacra. Ovaj prijedlog stiže nakon što je prošloga tjedna od kandidature iz osobnih razloga odustao Emanuel Kovačić, a sada očekuje i za ovaj tjedan najavljen sastanak Nadzornog odbora Ine na kojem bi trebali biti razriješeni hrvatski članovi uprave. Kako smo jučer čuli od premijera Andreja Plenkovića, oni bi trebali biti razriješeni bez otpremnina, izvijestio je Vičević.

 Aktualno saborsko prijepodne

- Jedan od povoda sastanka koalicijskih partnera je i sutrašnje aktualno prijepodne u Saboru kada će premijera i ministre dočekati ukupno 40 pitanja, što iz redova vladajuće većine, što iz oporbe, dodao je.

VSOA

Istaknuo je kako je jedna od važnih tema sastanka koalicijske većine pitanje Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

- Kao što znamo, dosadašnji ravnatelj Agencije general-bojnik Ivica Kinder bit će razriješen te dužnosti, a razrješenje će stupiti na snagu kada bude postignut dogovor o osobi koja će ga zamijeniti, izvijestio je.

Izbori u BiH

Dodao je kako će na stolu biti i jedna vrlo aktualna i važna tema - izbori u BiH koji će se održati za pet dana.

- Stajalište hrvatske Vlade je da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt može iskoristiti svoje ovlasti i tako ispraviti nepravdu i loš položaj Hrvata u toj zemlji. Više detalja očekujemo nakon koalicijskog sastanka kada očekujemo izjave, rekao je Vičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!