Patriku i Tamari Šegoti određen istražni zatvor, djelatnice suda ne idu u pritvor

17:54 / 15.07.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Patrik Šegota

Patrik Šegota

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor bivšem direktoru zagrebačkih Gradskih groblja Patriku Šegoti i njegovoj sestri Tamari Šegoti koji su u najnovijoj antikorupcijskoj akciji osumnjičeni za primanje mita i pomaganje u tom nedjelu.

- Danas su na Županijskom sudu u Zagrebu održana dva ročišta u ovom najnovijem kraku Uskokove akcije. Sljedećih mjesec dana će u istražnom zatvoru provesti prvookrivljeni Patrik Šegota, bivši direktor gradskih groblja, koji je na toj poziciji bio nešto manje od dvije godine. Uz njega, u jednomjesečni istražni zatvor će i njegova sestra Tamara Šegota. Tereti ih se za primanje mita i posredovanje pri istom. Kako nam je rečeno na kraju tog prvog ročišta koje je danas održano, oni će u zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ali ne i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenoga djela . Za pretpostaviti je sudac istrage donio takvu odluku jer Šegota nije na toj funkciji od listopada prošle godine pa ne bi mogao ponoviti djelo koje mu se stavlja na teret, javila je u središnjem Dnevniku HTV-a Jelena Bokun.

- Kada govorimo o ostalih troje koji neće ići u istražni zatvor, tu su dvije djelatnice Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama za koje je istražni sudac u startu tražio istražni zatvor, međutim na današnjem ročištu zaključeno je da će one biti smijenjene pa tu nije postojala nikakva opasnost od ponavljanja djela. Neslužbeno doznajemo da su i one, kao i peti uhićeni u ovom slučaju, priznale sve što ima se stavlja na teret, kaže Bokun.

Šegotama je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je sudac istrage odbio prijedlog Uskoka da ih se zatvori i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Uskok smatra kako ne postoji osnova za odbijanje njihovog prijedloga te je najavio žalbu na odluku suca istrage.

Policija i Uskok sumnjiče Patrika Šegotu da je od prosinca 2019. do srpnja 2021. kao voditelj Gradskih groblja sa sesvetskim poduzetnikom Nenadom Bukovcem, koji je nedavno počinio samoubojstvo, dogovorio da će njegovim tvrtkama dodijeliti poslove za Gradska groblja, ali i omogućiti dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažne cvjećarnice na Mirogoju.

Šegota je od Bukovca u zamjenu zatražio dio ostvarene dobiti te besplatnu izgradnju obiteljske kuće s bazenom na Krku, dodali su policija i tužiteljstvo ne navodeći ni identitet sesvetskog poduzetnika.


Šegota i Bukovac dogovorili poslove u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna

Istražitelji sumnjaju da je Šegota osigurao Bukovcu da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnicama Markovog polja i Kašine te na popravcima oštećenja na Mirogoju nakon potresa.

Sumnja se da su Šegota i Bukovac dogovorili poslove u vrijednosti od 3,9 milijuna kuna od čega je naplaćeno 2,8 milijuna kuna, a Šegota je kao mito primio najmanje 673 tisuće kuna. Policija i Uskok ističu da je mito isplaćeno u korist osječke tvrtke u vlasništvu Šegotine sestre Tamare Šegote koja je osumnjičena za pomaganje u primaju mita.

Uz to, istražitelji sumnjaju i da je Šegota tijekom kolovoza i rujna 2020. u dogovoru s Bukovcem inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za četiri montažne prodavaonice cvijeća, svijeća i suvenira na novoizgrađenom parkiralištu uz groblje Mirogoj.

Bukovac je radi prikrivanja zakupljivanja mjesta od četvero svojih poznanika navodno zatražio da osnuju tvrtke i prijave se na natječaj, dok je Šegota radi onemogućivanja ostalih ponuditelja odredio kratak rok trajanja javnog poziva. Te su tvrtke po Šegotinim uputama zbog nemogućnosti organiziranja poslovanja dale zemljišta u podzakup njegovoj poznanici uoči blagdana Svih svetih.

Policija i tužiteljstvo su utvrdili i da je kuća u Njivicama, iako formalno u vlasništvu Tamare Šegote, zapravo u vlasništvu njezinog brata te da ju je besplatno na ime mita sagradila Bukovčeva tvrtka. Pritom je Bukovčeva tvrtka, kako bi se prikrila, izgradila Šegotinu kuću kao podizvođač.

Djelatnice suda ne idu u pritvor

Drugim krakom antikorupcijske akcije zbog primanja i davanja mita zahvaćene su voditeljica zemljišnoknjižnog odjela sesvetskog Općinskog suda Ana-Marija Končić (65), njezina referentica Suzana Plivelić (51) i sesvetski poduzetnik Alen Peruško (55).

Policija i Uskok su, ne navodeći njihove identitete, precizirali da su Končić i Plivelić tijekom veljače i ožujka 2021. provele žurni upis kupoprodaje, pozajmice i uknjižbe prava u korist članova Bukovčeve obitelji i njegovih tvrtki. Bukovac im je zauzvrat, nadodaju policija i tužiteljstvo, po zaposlenicima svojih tvrtki dao mito od sedam tisuća kuna koje su Končić i Plivelić međusobno podijelile.

Uz to, Končić i Plivelić se sumnjiče da su u lipnju dogovorile s Peruškom, koji je kolateralna žrtva u ovom slučaju, žurno brisanje založnog prava s nekretnine tvrtke u vlasništvu Peruškovog sina za naknadu od 500 kuna koje su također međusobno podijelile.

Končić i Plivelić neće ići u pritvor jer su u međuvremenu udaljene s dužnosti na sesvetskom sudu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!