Hrvati pušteni iz pritvora u Zambiji, moraju se redovito javljati sudu

23.01.2023.

Zadnja izmjena 19:10

Autor: Lucija Judnić/Miro Aščić/Dnevnik/Vijesti/IMS/I.Z./R.S./HRT/Hina

Četiri hrvatska para puštena iz pritvora u Zambiji

Četiri hrvatska para puštena iz pritvora u Zambiji

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni u Zambiji pušteni su da se brane sa slobode. Izašli su iz zatvora i u rukama su nadležnih vlasti dok čekaju izradu boravišnih iskaznica, iz diplomatskih izvora potvrđeno je za HRT. 

- Oni će biti smješteni u objektu koji im je rezerviran, odnosno koji je osiguran o trošku obitelji, naloženo im je da se redovito javljaju sudu, morali su položiti svoje putne isprave, odnosno dokumente sudu, tako da jednostavno postoji ta obveza da se javljaju sudu i da se pojavljuju na daljnjim ročištima koja će biti zakazivana, rekao je za HRT hrvatski diplomat u Pretoriji Dario Klasić.

O mogućem izručenju Hrvatskoj, to jest eventualnom preuzimanju kaznenog slučaja od Zambije, treba biti ispunjen niz uvjeta za što su izgledi mali - kaže Klasić. 

Djeca se ne mogu posjetiti

- Preliminarne istrage su pokazale da dokumenti koji su izdani u DR Kongu prije svega sudske presude nisu vjerodostojne, rekao je Klasić.

Na pitanje znači li to da roditelji djeci nisu dali dozvolu da djeca napuste Kongo, Klasić je dodao da je to isto jedan od inkriminirajućih elemenata.

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski Klasić, koji brine o optuženim Hrvatima i posjećivao ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu iako hrvatske vlasti znaju gdje su smještena. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Iduće ročište na suđenju zakazano je za 6. veljače.

video thumb

"Ne mogu razgovarati s novinarima"

HRT-ov reporter Miro Aščić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je osam hrvatskih državljana 46 dana provelo u pritvoru u Zambiji. Danas su pušteni, te se trenutno nalaze u privatnom smještaju.

Zbog izrazito strogih zambijskih zakona, oni ne smiju razgovarati s novinarima, jer bi tada postojala mogućnost ponovnog vraćanja u pritvor. 

Grlić Radman: Četiri hrvatska para regulirala boravak u Zambiji

Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji uspjela su regulirati boravak i naći i smještaj nakon pa su pušteni da se brane sa slobode, izjavio je danas hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Danas je bilo sazvano ročište, ali je odgođeno za 6. odnosno 10. veljače. U međuvremenu četiri para su uspjeli regulirati boravak, upisani su u registar, dobili su odgovarajuće dokumente i smjestili su se gdje im najviše odgovara, a troškove snose sami, rekao je ministar Grlić Radman

Dodao je da s njima u pratnji bio hrvatski konzul Dario Klasić i da im Hrvatska pruža konzularnu zaštitu kakvu zaslužuju hrvatski građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!