Kako riješiti problem nedostatka nastavničkog kadra?

21.08.2023.

10:22

Autor: Studio 4/HRT/IMS/R.S.

Približava se početak nove školske godine, a brojne su škole u grčevitoj potrazi za zaposlenicima naime, u Hrvatskoj već godinama kronično nedostaje kvalificiranog kadra koji bi predavao matematiku i fiziku, ali i druge predmete STEM područja. Kako bi potaknuli mlade da se odluče za karijeru u prosvjeti, država dodjeljuje stipendije, a one za studente STEM područja osobito su izdašne.


Ivica Šušak, državni tajnik ministarstva Znanosti i obrazovanja, za HTV komentirao je nedostatak nastavničkog kadra u Hrvatskoj i rekao da je to golem, dugotrajan i višestruki problem. Dodao je da se djeca sve manje odlučuju za studiranje teških studija i da je to razumljivo jer se nameće pitanje plaća, odnosa na tržištu rada, zanimanja koja donose brzu zaradu i bolji standard života. 

- Učenici se opredjeljuju i biraju zanimanja koja će im donijeti nadu u bolji život, rekao je. 

Veći interes za matematiku 


Ministarstvo dodjeljuje stipendije za STEM područja, a odlučili su se smanjiti broj stipendista, a povećati stipendije. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je da je na ljetnom upisnom roku za studij matematike bio puno veći interes. 


- Na jesenskom upisnom roku očekujemo popunjenost od 100 posto, a pošle godine je bilo 49 upisanih. Na smjeru fizike također bilježimo porast, ali nismo još popunjeni. Ono što je dobro je da su svi drugi smjerovi na PMF-u popunjeni i više smo studenata upisali nego lani, rekao je Planinić. 


Reforma nastavničkih studija 

Planinić je objasnio da PMF radi na reformi nastavničkih studija. Do sada su to bili integrirani studiji 5 + 0, a sada će prijeći na 3 + 2 studije. 

- Malo ćemo olakšati taj studij da bude protočniji, rekao je. 


Politika plaća 


Šušak je kazao da je u tijeku izrada Zakona o plaćama u državnim i javnim službama i da će se mijenjati cijela politika plaća. 


- Vjerujem da će biti prostora i za nagrađivanje deficitarnih zanimanja uz sve druge pogodnosti, objasnio je. 


Popularizacija zanimanja 


Planinić se nadovezao i rekao da to zanimanje mora biti cijenjeno i da je PMF radi na popularizaciji zanimanja. 


- Da se osjećaju dobro, da im se pruži podrška kada imaju neki konflikt s roditeljima i slično, kazao je Planinić. 


Šušak je istaknuo da je važno raditi na materijalnom položaju nastavnika, ali i na cjelokupnom sustavu obrazovanja. Dodao je da je važno da sveučilišta usklade kvote. 


- Čelnici sveučilišta moraju se pozabaviti upisnim politikama, privlačenjem studenata i stipendijama koje daju sama sveučilišta, rekao je Šušak. 


Planinić je kazao da je nastavničko zanimanje jako lijepo zanimanje gdje čovjek u radu s djecom može jako brzo vidjeti svoje rezultate i osjeća se ispunjenim. 


- Sva ta zanimanja gdje se radi s ljudima daju unutarnje zadovoljstvo i ja pozivam mlade da upišu studij jer će im to dugoročno dati veliko zadovoljstvo u životu, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!