Primorac: Obveznice prije svega za one koji će ih držati do dospijeća

21.02.2023.

Zadnja izmjena 17:31

Autor: M.M./Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Sutra počinje upis za kupnju državnih obveznica. Trajat će tjedan dana. Građani će to moći napraviti u poslovnicama šest banaka koje sudjeluju u postupku. Najmanji ulog bit će 500 eura, a rok dospijeća dvije godine. Uoči početka postupka, ministar financija Marko Primorac naglasio je da svi koji će držati obveznicu do roka dospijeća mogu mirno spavati: dobit će kuponsku kamatu i nominalni iznos koji su uplatili.

- Ovo je prije svega namijenjeno za građane koji obveznicu planiraju držati do dospijeća. Utoliko, mogu biti apsolutno mirni i sigurni da će dobiti svake godine kuponsku kamatnu stopu od minimalno 3,25 posto, kao i nominalni iznos koji su uložili, po isteku roka dospijeća, istaknuo je Primorac na konferenciji za medije u Banskim dvorima nakon sastanka parlamentarne većine.

Ukoliko građani koji kupe obveznice i kane ih prodavati na sekundarnom tržištu, postoji mogućnost da ne dobiju nominalni iznos koji su uložili te da taj iznos bude i manji.

- Ako će obveznicu prodavati ranije, postoji mogućnost, koja uopće nije neizvjesna, da će dobiti nešto manje novca, upozorio je Primorac.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od srijede, 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Kamatna stopa može biti i veća


- Minimalna kamatna stopa koju smo najavili je 3,25 posto. To znači da prilikom izdanja ćemo pratiti tržišne uvjete i stopa koja će biti konačno ponuđena građanima i institucionalnim investitorima, može biti i veća od ove, a ako ukoliko bude manja, a ne očekujemo da će biti, onda minimalno što će dobiti građani bit će 3.25, rekao je ministar Primorac.

Benefit ovog izdanja za građane, po Primorčevim riječima, vrlo je jasan, s obzirom da su kamate na štednju u bankama, pa i onu oročenu, relativno niske u odnosu na kamatnu stopu koja će biti u izdanju državnih obveznica.

- Ona će biti otprilike deset puta veća u odnosu na ono što građani trenutno dobivaju u bankama, istaknuo je ministar financija.

Ciljani nominalni iznos izdanja je milijardu eura, minimalni ulog će biti 500 eura, kao datum izdanja obveznice predviđen je 8. ožujka, a njezino dospijeće dvije godine kasnije, 8. ožujka 2025. godine.

Upis u više od 500 poslovnica banaka


Upis će se obavljati u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka.

Ulagatelji u prvom krugu mogu biti punoljetne fizičke osobe koje su hrvatski državljani, kao i punoljetne osobe, strani državljani, koji su rezidenti u RH, a na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze su dostupne važne informacije oko izdanja i upisa, pa tako i za one građane koji nisu klijenti jedne od banaka koje su vodeći agenti i suaranžeri izdanja, rekao je Primorac, koji je građane uputio i na online brošuru o obveznicama koju je objavila Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Građani po upisu mogu odmah i uplatiti željeni iznos obveznica, mogu to učiniti i kasnije, zaključno do 1. ožujka, pri čemu Primorac savjetuje da je to bolje učiniti što prije.

Poanta da što više građana sudjeluje u izdanju


Vodit će se računa da što više građana sudjeluje u izdanju obveznice, pa će se, u slučaju da upisani iznos od strane građana bude daleko veći od ciljanih milijardu eura, "podvući linija" te bi se onima sa značajnijim uplatama dio sredstava vratio na račune.

- To znači da nećemo proporcionalno svima smanjivati iznose. Poanta je da što više građana sudjeluje u izdanju, izjavio je Primorac, dodavši da je cilj građanima s manjim iznosima omogućiti maksimalan upis.

Istaknuo je da institucionalni investitori nisu isključeni iz ovog izdanja te da će oni upisati ono što ostane neupisano od strane građana. Upitan hoće li uopće biti drugog kruga i upisa za institucionalne ulagatelje ukoliko interes građana bude značajno veći od ciljanog, Primorac je rekao da će u svakom slučaju truditi da jedan dio iznosa ostane i za njih.

- Građani, ukoliko im sredstva budu trebala i ako će obveznice prodati na sekundarnom tržištu, dakle na burzi, s ciljem osiguranja minimalne likvidnosti na sekundarnom tržištu ostavit će se jedan dio za institucionalne investitore, kako bi oni upisali u startu te obveznice, da bi ih imali uopće na svojim pozicijama i da mogu s njima trgovati. To će biti jedan manji iznos u odnosu na cjelokupno izdanje, ali mislim da je svakako dobro da on postoji, pojasnio je Primorac.

Primorac je nesuvislima ocijenio teze oporbe da će se s prikupljenim novcem financirati predizborna kampanja i kupovati glasovi birača, ponovivši da je namjena ovog izdanja refinanciranje postojećih obveza. Podsjetimo, početkom ožujka državi dospijeva na naplatu 1,5 milijardi dolara euroobveznice, a financijska tržišta i javnost već se neko vrijeme pripremaju za izdanje obveznice krajem veljače.

Ministar je potvrdio da će i sam uložiti u obveznice, a priliku je iskoristio i da zahvali bankama jer su u kratkom roku uspjele osigurati infrastrukturu za upis obveznica.

- Bez njih ovaj upis ne bi bio moguć, rekao je.

Koliko političari vjeruju u obveznice

Odluka o kupnji ovisi o financijskim okolnostima, dogovoru u obitelji, a samo katkad i o stranačkoj pripadnosti.

- Sad sam se još dodatno konzultirao sa suprugom i naša konačna odluka je, glasovali smo doma, da neću u to uložit, iz razloga to je osobni stav moje obitelji, ali ponavljam to je dobra stvar i premijer je bio u pravu, to je nešto što je dobro za sve građane, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo.

- Ja doista kao gradonačelnik, bez obzira što nisam ministar u Vladi, smatram da državne obveznice jesu sigurno ulaganje i u tom smislu mislim da je i prinos ok. Nisam netko tko bi to branio po logici stvari, ali doista to mislim kao gradonačelnik, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

- To se zove nova obmana. On da može po tim uvjetima koje je dao hrvatskim građanima, da može se zadužit vani, on bi se zadužio vani. Ne može, rekao je Božo Petrov, Most.

- Ja osobno ne bih kupio obveznice, zato jer nemam povjerenja u ovu vladu da će novac usmjerit tamo gdje treba. A očito i neki ministri dijele mišljenje sa mnom, istaknuo je  Domagoj Hajduković, Socijaldemokrati.

Ministar Primorac odbacuje napade oporbe. Kupit će, kaže, obveznice jer sukoba interesa nema, a šaleći se nagađa i zašto ministar Butković to neće učiniti.

- Možda ministar Butković ima ideju gdje bi mogao još bolje investirati nekakave novce pa mu je možda 3,25 minimalo - premalo, rekao je Primorac.

- Obveznica je siguran instrument, država nikad nije bolje stajala, rejting nikad nije bio veći i potrebe za financiranjem možemo namiriti na bilo kojem tržištu, dodao je.

Ako potražnja za obveznicama bude velika, moguće je, kaže i ograničavanje iznosa te vraćanje preplaćenog novca. No sve će se to odlučivati nakon isteka roka za upis, 1. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!