Sutra štrajk u četiri županije i Band aid na Markovom trgu

22.10.2019.

06:52

Autor: HRT

default error photo
Deveti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama i danas nema nastave u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.
Danas nema nastave u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Odaziva za srednje škole je 92,37%, a osnovne škole 99,23%. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je na konferenciji za novinare kako će sutra u štrajku biti škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

- S terena i dalje dolazi snažna potpora vodstvu sindikata da ustrajemo u svojim zahtjevima i da ustrajemo u borbi za veće koeficijente u sustavu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, rekao je Mihalinec.

Sutra također očekujemo rezultat preko 90% jer oni koji su bili neodlučni i nećkali se, i oni su sad odlučili štrajkati. Naša sva argumentacija je već pokazala ljudima da su u pravu, dodao je.

- Suočavanje Aladrovića i Mihalinca U mreži Prvog
- Fakulteti će štrajkati u četvrtak
- Štrajk u svim školama, slijedi neplaćanje ili sudska zabrana?

Podsjetimo, sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

Mihalinec: Sutra Band aid 'Škola za život'

Danas je počeo novi ciklus cirkularnog štrajka. Kolege su u štrajku u visokom postotku - srednje škole 92,37%, rekao je Mihalinec na početku konferencije.

- Konferenciju za novinare uz sindikalno-kulturno-umjetnički program održat ćemo sutra u 11 sati na Trgu svetog Marka, kazao je Branimir Mihalinec. Dodao je kako su čuli da premijer voli glazbu te najavio kako će mu pustiti neke glazbene brojeve koji bi mu se mogli svidjeti. Na kraju će nastupiti sindikalni band aid Škola za život, kazao je.

Govorio je o studiji dr. nauka Tea Matkovića koji je napravio analizu plaća od 2003.-2017. a naslov je "Plaće visokoobrazovanih u javnom sektoru 20% niže nego u privatnom sektoru - 15 godina zaostajanja".

- Ustanovio je analizirajući plaće u javnom i privatnom sektoru da su najniže plaće visokoobrazovanih ljudi u RH plaće visoka sprema u socijalnoj skrbi i odgoju i obrazovanju, rekao je Mihalinec.


Mihalinec je podsjetio kako ponuda ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o povećanju 2% + 2% više ne vrijedi i da se od toga odustalo. Sada se ponudilo povećanje 6,11% za sve, a prema njemu bi se zaostajanje u plaćama i dalje nastavilo, upozorio je.

Ministar bi se s nama cjenkao oko visine koeficijenata, dodao je.

- Mi ćemo se odazvati na svaki sastanak da nam dokažu da smo u krivu. No niti to očito ne žele jer se boje kad sjednemo i počnemo razmjenjivati argumente onda oni sigurno gube. Jer argumenata nemaju, osim onoga: imamo novaca, možemo ga dijeliti, vi ste nam beznačajni, nevažni. Ako je to jedini argument onda je Hrvatska u ogromnim problemima i budućnost Hrvatske je u ogromnim problemima, rekao je.

- Što se tiče kurikularne reforme, dosad nisu odrađena 3 od 175 dana. A ta sva tri dana su izvannastavne teme - građanski odgoj. Nema boljeg i jačeg načina nego kako se građani na zakoniti i dostojanstven način mogu boriti za svoja prava, rekao je Mihalinec.

Na kraju konferencije rekao da ako bude sudske zabrane štrajka sindikati takvu odluku poštovati, no i da će nastaviti svoju borbu.

Rezultati odziva na štrajk 99,23%

- Postotak odziva u osnovnom školstvu je 99,23%. Rezultati nadahnjuju te pokazuju visok stupanj osvještenosti i želje. To je iznenađenje i za nas same. Svakim danom štrajk jača i ovaj postotak jasna je poruka Vladi. Zaposlenici u sustavu obrazovanja nikada nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za svoj položaj, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Šprem je rekla kako će sindikati sutra na Markovu trgu pokazati svoju kreativnost.

- Vlada želi kazniti tu kreativnost. Ministar govori da nije bilo prijetnji i zastrašivanja u sustavu, ali njegove riječi ojačale su želju za štrajkom i borbom za društveni i materijalni status, dodala je.

Na pitanje ima li dijaloga Vlade i sindikata rekla je kako nema. Vlada ignorira socijalni dijalog, partnere i štrajk pokazujući da im nositelji obrazovanja nisu bitni, ustvrdila je Šprem.

- Dijaloga nema. Socijalni dijalog je umro u Republici Hrvatskoj. Imamo medijski dijalog i zato je izuzetno važno da ste ovdje svaki dan jer Vlada RH na neki način  ignorira situaciju koja se događa u našim školama. Dijaloga nema i ne znam kad će ga biti. Razmišljam o dosljednosti, o ljudskim vrijednostima. Kao učiteljica uvijek sve povezujem s ljudskim vrijednostima. Jedna od temeljnih je i dosljednost. Učimo djecu dosljednosti. Premijer je medijima izjavio da će razgovora biti. Gdje je njegova dosljednost? Sindikati ne trebaju vapiti za razgovorom. Vlada RH itekako treba razmisliti je li potreban dijalog u RH ili je ignoriranje pravi put, rekla je Šprem.

Želimo pokazati kako se treba boriti za dostojanstvo i svoja prava i to je prava škola za život, dodala je i poručila kako neće dopustiti da se gazi njihovo dostojanstvo i ponos.

Šaleći se na vlastiti račun dodala je kako će sutra na Markovom trgu u prigodnom programu, ako ona zapjeva, premijer možda dati i više od ponuđenih 6,11% povećanja samo da zašuti.

Kožul: Borimo se za svoja prava, tako i djecu učimo

- Nadoknada nastave nije u domeni nas kao škole. Mi ćemo poslušati sve što nam kažu, bilo sindikalni čelnici, odnosno u dogovoru s Vladom i ministricom. Ako nam se izađe u susret i plati - mi ćemo biti zadovoljni, a ako se ne plati tu smo da se borimo za svoja sindikalna prava. Tako i djecu učimo, izjavio je povjerenik školskog sindikata Preporod Eduard Kožul.- Mi smo kad gledate u cijeloj javnoj službi, najpotplaćenija skupina ljudi. Imamo višu stručnu spremu, ali najmanji koeficijent složenosti poslova, kaže Danijela Marčetić, prof. karlovačke OŠ Gabrik. Klaudija Boščić is dugoselske srednje škole ponovila je kako im je želja vratiti dostojanstvo svih nastavnika, učitelja i profesora.


Ministar rada Josip Aladrović rekao je da bi se ovaj tjedan trebalo riješiti pitanje štrajka te je najavio i mogućnost neplaćanja dana u štrajku. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Aladrović: Želimo razgovor, a ne sudsku zabranu štrajka

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je jučer kako najave o neplaćanju ili zabrani štrajka treba izbjegavati jer je važno očuvati dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status. 

Mrsić: Opasno ignoriranje socijalnog dijaloga

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić je zabrinjavajućim ocijenio da Vladina osnova u rješavanju spora sa školskim učiteljima u štrajku nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka. Smatra kako takvim neodgovornim postupanjem Vlada i premijer iskazuju krajnje nepoštovanje prema radnicima obrazovnog sektora te prema roditeljima i djeci, koja zbog nerješavanja spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!