Suverenisti 24. listopada počinju prikupljati potpise za referendum o euru

27.09.2021.

14:51

Autor: Hina/I.B.

Hrvatske eurokovanice

Hrvatske eurokovanice

Foto: Ilustracija / HRT

Hrvatski suverenisti 24. listopada počinju s dvotjednim prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku u eurozonu, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatski narod.

Ulazak Hrvatske u eurozonu prebitno je pitanje o kojemu može odlučivati isključivo hrvatski narod na referendumu, poručio je saborski zastupnik suverenista Marijan Pavliček na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatske narodne banke, mjesec dana prije početka prikupljanja potpisa za referendum.

Hrvatski suverenisti prije dva su mjeseca krenuli s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu, kojoj su se u međuvremenu priključili Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci, rekao je Pavliček uvjeren da će inicijativa dobiti još širu potporu.

Predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative, saborski zastupnik Marko Milanović Litre rekao je da će referendumsko pitanje glasiti: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: "Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu".

"Ovo je pitanje usmjereno na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države", poručio je Milanović Litre.

Pavliček je najavio štandove na 250 lokacija, uvjeren da će se prikupiti dovoljan broj potpisa, a to je nešto više od 380 tisuća.

Ponovio je neslaganje s tezom vladajućih da su hrvatski građani o ulasku u eurozonu odlučili ulaskom u EU. "Nitko nije znao koji su sve uvjeti ulaska u EU, niti se tada postavljalo pitanje ulaska u eurozonu", istaknuo je Pavliček.

Čirko: Hrvatska kuna u hrvatskoj lisnici

Potporu inicijativi došli su dati Nikica Augustinović i Frano Čirko, predsjednici Hrvatske stranke prava i Generacije obnove.

- Već imamo četveroznamenkasti broj prijavljenih volontera. Veliki je entuzijazam po pitanju referenduma iz čega zaključujemo da je politički legitimno postaviti hrvatskom narodu pitanje je li za uvođenje eura, istaknuo je Čirko.

Pozvao je sve kojima je pitanje uvođenja eura važno da im se prijave kao volonteri, posebno mlade koji, kaže, najviše i pristupaju toj inicijativi.

- Nadam se da ćemo se svi zajedno izboriti da hrvatska kuna ostane u hrvatskoj lisnici i da ova zgrada ostane Hrvatska narodna banka, rekao je Čirko.

Milanović Litre iznio je i rezultate Eurobarometra provedenog prije nekoliko mjeseci. Rekao je da su rezultati tog istraživanja pokazali da je samo 23 posto građana RH za što brži ulazak u eurozonu, Ostali su se izjasnili ili za odgodu ili da Hrvatska nikada ne uđe u eurozonu.

Dodao je i da Suverenisti rade neka svoja istraživanja koja će prezentirati u listopadu, istaknuvši da su rezultati premašili sva očekivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!