Pripreme za uvođenje eura

28.07.2021.

19:47

Autor: Dijana Kovaček/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pripreme za uvođenje eura

Pripreme za uvođenje eura

Foto: Dijana Kovaček / HRT

Hrvatska narodna banka idući će tjedan objaviti natječaj za grafičko rješenje hrvatskih kovanica eura, a pobjedničko će se poslati u Bruxelles na potvrdu. Traže se po tri najbolja dizajna za četiri motiva, a predviđene su i nagrade za pobjednike od 70 tisuća kuna. I sve ostale pripreme za ispunjavanje strogih kriterija za uvođenje eura idu po planu kako bi euro u Hrvatskoj zamijenio kunu prvog dana 2023. 

Hrvatska šahovnica bit će podloga na svim kovanicama, a na njoj i karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica. Cijeli proces uvođenja eura iznimno je složen.

- Taj proces ima za cilj da euro bude uveden u Hrvatskoj 2023. Bitno je da na vrijeme budemo spremni i u tehničkom pogledu, a jedan od aspekata su sigurno kovanice, naglasio je premijer Andrej Plenković.

Hrvatska treba udovoljiti i mnogobrojnim kriterijima, poput razine javnog duga, deficita, inflacije, tečaja i kamatnih stopa. Iako nam se zbog pandemije javni dug snažno povećao, javne su financije pod kontrolom. 

- Prema trenutnom stanju u proračunu, mi se već ove godine vraćamo na silaznu putanju udjela javnog duga u BDP-u. Za neka 2 postotna boda bi trebala biti dinamika smanjivanja svake godine u idućem trogodišnjem srednjoročnom razdoblju, govori Zdravko Marić, ministar financija.

Zbog uvođenja eura, cijene ne bi trebale znatnije porasti.

- Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene u kunama i eurima prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura, naglasio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Prema iskustvu drugih zemalja, uvođenje eura donosi pozitivne promjene za građane.

- U svim zemljama koje su uvele euro, dogodilo se da je nakon uvođenja eura standard života porastao, drugim riječima da su plaće rasle brže nego cijene, rekao je Vujčić. 

Gospodarstvo će nam, zbog rasta produktivnosti i konkurentnosti, vjerojatno biti uspješnije. A onda bi, kaže guverner, i plaće trebale biti veće nego što bi bile da ne uvedemo euro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!