Svako peto dijete žrtva nasilja, svako treće putem društvenih mreža

15.09.2022.

14:12

Autor: M.M./Hina/HRT

Svako peto dijete žrtva nasilja, svako treće putem društvenih mreža

Svako peto dijete žrtva nasilja, svako treće putem društvenih mreža

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva je nekog oblika nasilja, a svako treće onog internetskog putem društvenih mreža, upozorila je u četvrtak pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na okruglom stolu održanom u Osijeku.

Pravobraniteljica je na skupu "Vršnjačko nasilje u školi - od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?" istaknula kako moramo biti svjesni da je tjelesno i psihičko nasilje sveprisutno među djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i verbalno nasilje u grupama među djecom na društvenim mrežama.

- Različiti oblici nasilja među djecom su sveprisutni, o tome nam govore djeca, roditelji i odgojno-obrazovni djelatnici, rekla je Pirnat Dragičević i dodala da djeca katkad govore kako imaju osjećaj da su odgojno-obrazovni djelatnici nedovoljno osnaženi, odnosno nisu dovoljno aktivni u rješavanju tih problema.

Naglasila je kako je, kao i za rješavanje ostalih problema, prevencija najvažnija i za rješavanje problema vršnjačkog nasilja te istaknula da je u odgojno-obrazovnim ustanovama prepoznat problem te se prevencija počela provoditi, ali nije u dovoljnoj mjeri učinkovita.

'Preventiva u svim školama i svoj djeci'

- Važno je da preventiva bude dostupna u svim školama i svoj djeci, a sada nije tako. Važno je osnažiti i odgojno-obrazovne djelatnike i sve one koji su u kontaktu s djecom, prepoznati pokazatelje koji upućuju na moguće nasilje, ustvrdila je pravobraniteljica.

Napomenula je da nasilje kod djece ne nastaje preko noći, da se nijedno dijete ne rodi nasilno, nego je nasilje koje pokazuje zapravo rezultat nekog njegova vapaja za pomoć, odnosno njegova nemoć i poziv odraslima na reakciju.

'Nasilje kod djece ne nastaje preko noći'

- Važno je takvu djecu prepoznati kako ne bi došlo do nasilja, jer kada jednom dođe do nasilja, potrebno je pružiti pomoć djetetu koje je počinilo nasilje, naravno i djetetu koje je žrtva nasilja i djeci koja su svjedočila nasilju, poručila je Pirnat Dragičević i zauzela se za multisektorsku, odnosno interdisciplinarnu suradnju, bolju suradnju škola, centara za socijalnu skrb i policije.

Tena Velki s osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti rekla je kako dosadašnja iskustva pokazuju da je najslabija karika suradnja roditelja i škole. Ocijenila je važnim da prevencija bude sustavna iz godine u godinu jer su bolji rezultati kada se provodi kontinuirano i dulje razdoblje.

Viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić upozorila je da u Slavoniji nedostaje socijalnih pedagoga i da Vukovarsko-srijemska županija nema nijednog stručnog suradnika, socijalnog pedagoga, iako se zna koliko je to problematično područje, a tog kadra manjka i u Osječko-baranjskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!