Sve je spremno za obilježavanje 27. obljetnice Oluje, HRT uživo iz Knina!

04.08.2022.

19:43

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Za proslavu slobode - Knin je spreman!

Za proslavu slobode - Knin je spreman!

Foto: Matko M. švarc / HTV

Svi putovi vode u Knin. U tom će se gradu sutra već tradicionalno proslaviti obljetnica Oluje, kao i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Program počinje rano ujutro, a u Kninu se sutra očekuje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Naša ekipa provjerila je kako teku posljednje pripreme.


Za proslavu slobode - Knin je spreman! Srce ovdje kuca jače 5. kolovoza, kažu ratni veterani. A držati u rukama hrvatski stijeg na simbolu slobode - tvrđavi - čast je i ponos!

Tijekom akcije Oluja stradala su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo. Uzor su i inspiracija heroji i branitelji generacijama rođenim u slobodi.

I ove će godine uzvanici podizanje trobojnice pratiti putem videozida s Dinarina stadiona, gdje se održava središnji dio svečanosti.

Dobro pamte Kninjani vrijeme ulaska osloboditelja u Grad. 9:43! Zagrmjet će tada zvona kninskih crkava. Sutra: još jednom.

Slobodnog kreveta u Kraljevskom gradu nema već odavno. Procjenjuje se da će grad simbol pobjede posjetiti nekoliko desetaka tisuća ljudi, a uz ekrane bit će i cijela Hrvatska.

Svaki detalj svečanosti pratit će i kamere HRT-a.

Lucić: Kako ćete doći negdje, a da vas domaćin periodično vrijeđa?

Iza kulisa proslave Dana domovinske zahvalnosti i obilježavanja 27. obljetnice VRO Oluja u Kninu, jedna od glavnih tema - prijem predsjednika Republike i činjenica da na njega ne dolaze pozvani ministri. 

Neće ondje biti ni umirovljeni general Josip Lucić.

- Kako ćete doći negdje, a da vas domaćin periodično vrijeđa? Očito niste dobrodošli - izjavio je za Dnevnik HTV-a, no kaže kako se ne može reći da se radi o bojkotu, jer će se slaviti diljem Hrvatske, dok će politika biti u Kninu.

Iz vlade su ponovili - jednostavno ne stignu, umjesto ministara na primanju će biti njihovi izaslanici.

- To nije tema rasprave. Mi smo ovdje s jasnim ciljem da ovaj, za hrvatski narod prevažan datum, obilježimo dostojanstveno - komentirao je danas ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar obrane Mario Banožić poručuje pak kako to nije rezultat neslaganja s predsjednikom Milanovićem.

- Ja jednostavno ne želim više dolaziti u poziciju da predsjednik Republike želi svojatati događaj. OK, evo, događaj je tu, dobio je svu podršku, ne može reći da ga se opstruira - dodao je.

Dan pobjede slavi se sutra, a tada će gotovo cijela vlada biti u Kninu, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Ono što je meni indikativno je da je to uopće tema - komentirao je, pitavši kako to da nije bila tema čestitanje Dana državnosti.

- Milanović se nije oglasio za Dan državnosti, vjerojatno je to jedini slučaj u svijetu da imate predsjednika države koji odšuti Dan državnosti - dodao je.

Kao i svake godine, uskoro će se na Kninskoj tvrđavi održati prijam za ratne zapovjednike. Predsjednik Zoran Milanović uručit će odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga. Prijem na tvrđavi ove godine prvi put samostalno organizira Ured predsjednika Republike. Sve ste mogli pratiti u izravnom prijenosu na HRT-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!