Dvorište obiteljske kuće Žmegač otklizilo u provaliju

25.05.2023.

19:49

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Dvorište obiteljske kuće Žmegač otklizilo u provaliju

Dvorište obiteljske kuće Žmegač otklizilo u provaliju

Foto: HTV / HRT

Uz štetu u vinogradima, dvorištima, kućama i na cestama obilna je kiša aktivirala i brojna klizišta, najviše na zapadnom dijelu Varaždinske županije. Proglašena je elementarna nepogoda, a šteta se procjenjuje na 40 milijuna eura. U Donjem Vratnu, dvorište obiteljske kuće Žmegač otišlo je u provaliju. 

Što je ovo? Dvorište nam je u provaliji!, povikao je Josip Žmegač iz Donjeg Vratna kad mu je klizište nakon obilne kiše uništilo dvorište. 

- Moj posjed, moj trud, moje nagrade, sve što sam u životu stvorio, sve ide u propast. Ovaj orah koji je bio tu desno, to je sve otišlo u jarak, rekao je Žmegač.  

No zemlja ne staje - i dalje guta sve pred sobom.

- Klizište se svakim danom sve više i više povećava, voda samo dolazi i dolazi. Sve službe kojima sam se obratio kažu riješit ćemo, riješit ćemo... Ništa, požalio se Žmegač. 

Tako je od Voće, Bednje, Vratna pa sve do Varaždinskih Toplica. Tek su sanirali stare odrone, a već imaju dvadesetak novih.

- U tih pola sata ekstremno velikih količina kiša, pet - deset minuta, spašavali smo što se spasiti da, izašli smo na teren, spašavali kuće, životinje, kazala je načelnica Donje Voće Sanja Kočet.

Ceste, voćnjaci, lokalni putovi - sve je ugroženo. Desetak općina i gradova županiji je proslijedilo popis štete, a župan Stričak proglasio je elementarnu nepogodu.

- Prva procjena štete je 28 milijuna eura. Šteta je na kućama, gospodarskim objektima, farmama, gospodarskim površinama a najviše na komunalnoj infrastrukturi, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak

No struka upozorava - saniranje klizišta "na svoju ruku" može uzrokovati još veće probleme.

- Također smo svjedoci da puno slučajeva ima kada građani samoinicijativno rješavaju problem klizišta, pa naprave i veće probleme. Ja bih savjetovao da se svakako kontaktira struka, da se naprave geotehnički istražni radovi, poručio je Jasmin Jug s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu. 

A radovi ovog ljeta moraju biti gotovi, prije jesenskih kiša, zaključuje struka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!