Prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji, šteta oko 41 mil. eura

24.05.2023.

10:54

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Anđelko Stričak

Anđelko Stričak

Foto: Vjeran Zgane Rogulja / PIXSELL

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u srijedu je proglasio dvije prirodne nepogode u toj županiji i to nepogodu od poplava za četiri grada i 19 općina, te od klizanja i odronjavanja zemljišta za pet gradova i 15 općina, a prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi oko 41 milijun eura.


O proglašenju prirodne nepogode od poplava odluka je donesena je za Ivanec, Lepoglavu, Novi Marof i Varaždinske Toplice te za općine Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Klenovnik, Ljubešćica, Mali Bukovec, Maruševec, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec Bartolovečki, Vidovec, Vinica i Visoko.

Za većinu tih gradova i općina donesena je i odluka o proglašenju prirodne nepogode - klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta.

Ta je prirodna nepogoda proglašena: Ivanec, Lepoglava, Novi Marof, Ludbreg i Varaždinske Toplice te za općine Bednja, Beretinec, Breznica, Breznički Hum, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Klenovnik, Ljubešćica, Maruševec, Vidovec, Vinica i Visoko.

Klizišta, odroni, prevrtanja


Prema prvim procjenama, sveukupna šteta od dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji iznosi 40.945.899,79 eura.

Župan Andđelko Stričak rekao je da je zbog klizanja, tečenja, odronjavanja i prevrtanja zemljišta od 7. svibnja do 17. svibnja zabilježena velika materijalna šteta na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, stambenim, poljoprivrednim i poslovnim građevinama, opremi, javnoj infrastrukturi i cestama.

- Prve procjene su da ukupna šteta iznosi 24.040.000 eura. Zabilježene su i velike štete od poplava, koje prema prvim procjenama ukupno iznose 16.605.899,79 eura, dodao je.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni građani štetu trebaju prijaviti u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode općinskom ili gradskom povjerenstvu, dok gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća.

Konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana, stoji u priopćenju Varaždinske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!