Danas 1397 novih slučajeva, preminulo 39 osoba

17.01.2022.

07:21

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic/Hrvoje Jelavic / PIXSELL/Shutterstock

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1397 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 48.441. Na bolničkom su liječenju 1763 pacijenta, od kojih 221 na respiratoru. Preminulo je 39 osoba.


Od 25. veljače 2020., kada je registriran prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 818.832 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.157 preminulo. Ukupno su se oporavile 757.234 osobe, od toga 8416 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 24.211 osoba.

Do danas su ukupno testirane 3.994.122 osobe, od toga 3662 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 16.1.2022. utrošeno je 4.963.468 doza cjepiva, a cijepljeno je 56,20% ukupnog stanovništva, odnosno 66,91% odraslog stanovništva. Na dan 16.1.2022. utrošeno je 2957 doza cjepiva, a 300 osoba cijepljeno je prvom dozom. Zaključno sa 16.1.2022. barem jednom dozom cijepljeno je 2.280.700 osoba, a cijepljenje je završeno za njih 2.184.484 (1.991.532 osobe cijepljene su dvjema dozama te 192.952 osobe cjepivom Jannsen), što čini 64,24% odraslog stanovništva.

Podaci županijskih stožera:

- U Zadarskoj županiji koronavirus je potvrđen kod novih 157 osoba testiranih proteklog vikenda
- U Korpivničko-križevačkoj županiji nema novozaraženih
- U Međimurskoj županiji 17 je novih slučajeva zaraze
- U Šibensko-kninskoj županiji 9 je novozaraženih, dvije su osobe umrle. 
- U Karlovačkoj županiji 4 su novozaražena.
- U Primorsko-goranskoj županiji 52 su novozaražena, dvije su osobe umrle.
- U Virovitičko-podravskoj županiji 38 je novih slučajeva zaraze. 
- U Vukovarsko-srijemskoj županiji 8 je novozaraženih.
- U Zagrebačkoj županiji 404 su nova slučaja zaraze koronavirusom.
- U Osječko-baranjskoj županiji novozaražena je 91, a preminule su četiri osobe.
- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 20 je novozaraženih, preminula je jedna osoba.
- U Zadarskoj županiji 157 je novih slučajeva zaraze.
- U Varaždinskoj županiji 58 je novozaraženih.
- U Istarskoj županiji 34 su novozaražena, preminulo je pet osoba.
- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2 su nova slučaja zaraze, umrle su dvije osobe. 
- U Požeško-slavonskoj županiji 41 je novozaraženi.
- U Sisačko-moslavačkoj županiji 3 su nova slučaja zaraze.
- U Ličko-senjskoj županiji u posljednja tri dana evidentirane su 183 novooboljele osobe od COVID-a.

Đikić: Vjerujem da je u Hrvatskoj omikron danas dominantna varijanta

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju II u Frankfurtu, rekao je za HRT-ov portal kako vjeruje da je omikron danas dominantna varijanta koronavirusa u Hrvatskoj te da će, gledajući dugi rok, veći dio populacije u susretu s omikronom steći dodatni prirodni imunitet, što zajedno s cijepljenjem omogućava optimističan pogled na pandemiju nakon proljeća.

Đikić objašnjava da je slika bolesti COVID-19 nakon infekcije omikronom blaža nego kod zaraze prijašnjim varijantama istog virusa zbog dva razloga. 

- Prvi je da je virus promijenjen brojnim mutacijama, što uzrokuje da se omikron brže širi, zahvaća pretežno gornje dišne putove i ne potiče toliko jak upalni odgovor u organizmu pa su i klinički simptomi blaži. Međutim, stariji i ugroženi i dalje umiru od omikron-varijante. Osim toga, velika je opasnost u preopterećenosti sustava i hospitalizacije većinom necijepljenih osoba. Drugi razlog je da se dosta velik broj ljudi cijepio, što ublažava kliničku sliku. Gledajući na dugi rok, pozitivno je da će veći dio populacije u susretu s omikron-varijantom steći dodatni prirodni imunitet, što zajedno s cijepljenjem omogućava optimističan pogled na pandemiju nakon proljeća, kaže Đikić. 

Jadranka Karuza iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine izjavila je u HTV-ovu Studiju 4 da su obiteljski liječnici i prije testirali brzim antigenskim testovima, ali to je bilo samo povremeno testiranje, sporadični slučajevi. 

- Ovo što se sada najavljuje je nalet i atak na naše ordinacije, rekla je Karuza govoreći o brzom antigenskom testiranju kod liječnika obiteljske medicine.

- Službenu obavijest od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva zaprimili smo u petak. Nažalost, to nije prvi put da tako važne odluke, koje zahtijevaju i infrastrukturno i kadrovsko preustrojavanje, primamo u petak, a one stupaju na snagu već u ponedjeljak. Također nije prvi put da doznajemo za važne odluke od našeg Ministarstva zapravo iz medija, dodala je Karuza.

Od danas je testiranje na koronavirus brzim antigenskim testovima moguće i kod obiteljskih liječnika. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručili su da neki još nisu dobili testove i da za testiranje nemaju uvjete. 

- Domovi zdravlja trebaju, a i Ministarstvo, nekako pomoći liječnicima u organizaciji toga na način da se vrijeme odvoji za ljude sa simptomima koji se trebaju testirati u odnosu na ljude bez simptoma koji trebaju test pa u odnosu na sve one koji ne trebaju test. To je jedan veliki organizacijski zahvat i to ne može jedan liječnik obiteljske medicine sam, rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a.


Brzim antigenskim testovima, prema posljednjim podacima, testirano je malo više od 8 tisuća ljudi, a pozitivno je njih oko tisuću i pol. 


Početkom veljače obvezno cijepljenje u Austriji

Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv COVID-a za odrasle osobe te istodobno visoke kazne za one koji to odbiju. Odustalo se od cijepljenja maloljetnika starijih od 14 godina. Austrijska vlada uvođenje mjere opravdava velikim brojem pacijenata u bolnicama i željom da se u zemlji dosegne stopa procijepljenosti od 90 posto, što bi omogućilo postizanje kolektivnog imuniteta.

U Nizozemskoj i dalje na snazi mnoga ograničenja 

Nizozemska je izašla iz četvrtog tjedna strogog zatvaranja. No jučer se prosvjedovalo u Amsterdamu jer brojna ograničenja ostaju na snazi. Trgovine, frizerski saloni, sportski klubovi i sveučilišta mogu nastaviti s radom, ali barovi, restorani, muzeji, kazališta i kina ostat će zatvoreni. Tisuće prosvjednika puštale su glazbu, uzvikivale parole protiv vlade i marširale cestama blokirajući promet.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!