Prijatelji životinja o tigru na trajektu za Hvar: Podnosimo prijave

13.07.2021.

16:30

Autor: Vijesti u 17/IMS/HRT/M.N./T.V.

Tigar na trajektu

Tigar na trajektu

Foto: Radio Dalmacija / HRT

Putnici na trajektu iz Splita za Hvar svjedočili su u nedjelju nesvakidašnjem prizoru - u prikolici osobnog vozila križevačkih tablica prevozio se tigar, a iz Jadrolinije pojašnjavaju da o tome nisu imali saznanja, nije im bio prijavljen prijevoz životinje već vozila s prikolicom. Prijatelji životinja ističu da su zatečeni prizorom te da kreću s prijavama svim nadležnim institucijama i inzistirat će na konkretnoj reakciji. Cijeli slučaj preuzeo je Državni inspektorat.

- Zatečeni smo prizorom s fotografije koju smo maloprije dobili na mail i koja se vrti na svim portalima i grupama. Krećemo s prijavama svim nadležnim institucijama i inzistirat ćemo na konkretnoj reakciji, pišu Prijatelji životinja na svojoj Facebook stranici.

- Scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj. Teško je odrediti je li gore ako se radi o nelegalnom ili legalnom slučaju prijevoza i smještaja životinje sa fotografije. Tigru je u krajnjem slučaju svejedno, a za nas jednako sramotno. Bez obzira na destinaciju, čeka ga psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu, naglašavaju Prijatelji životinja.

- Želimo napomeniti da, čak i ako je nešto registrirano i legalizirano, ne znači da je to ujedno i pravedno i moralno te da životinje u tom slučaju ne pate. Svi zoološki vrtovi funkcioniraju na jednak način i s jednakim ciljem, bez obzira na uvjete držanja - kod svih je prisutno prisilno zatočavanje divljih životinja, njihov uzgoj i trgovina, a sve u svrhu zarade, zabave ili nekog drugog razloga nevezanog za zaštitu životinja s kojom zoološki vrtovi nemaju veze, dodaje se u objavi.

- Vrijeme je da se zapitamo zar zaista želimo da fotografije iz Hrvatske po kojima ćemo biti zapamćeni budu scene tigrova na +35 na trajektima i medvjeda kraj gostionica, te da se uz sve prirodne ljepote i životinje koje se tamo skrivaju ponosimo onim zatočenima koje uopće nisu iz naših krajeva, niti bi tu trebale biti, poručuju iz Prijatelja životinja.


Kako je i kada ovaj neobični i opasni putnik dospio na trajekt pitali smo Jadroliniju.

- Jadroliniji nije bio prijavljen prijevoz životinje već osobnog vozila s prikolicom. Članovi posade nisu dužni pregledavati sadržaj prikolice, ako nije prijavljen prijevoz opasnih tvari i sličnoga, a kako bi provjerili poštuju li se svi sigurnosni protokoli,  rekli su iz Jadrolinije. 

Komentari su podijeljeni. Ljudi su najveće zvijeri, kažu oni malo udaljeniji od tigra, dok oni bliže njemu kažu da ih je ipak veći strah od tigra. Tigar je djelovao vidno uznemireno.

Tigar mužjak je navodno u vlasništvu jednog ugostitelja. Čovjek iz Križevaca je prevozio u prikolici ženku za parenje i nije nikome prijavio. Na pola puta usred kanala je otvorio tzv. platnenu ceradu i ustanovilo se da prevozi tigra. Posada broda nema ovlasti niti može pregledavati svako vozilo. Teoretski se u prikolici ili prtljažniku automobila može prevoziti bilo što.

Križevčanin koji je putovao prema Hvaru jedan je od rijetkih uzgajivač tigrova u Hrvatskoj te od 1993. godine radi na projektu uzgoja sibirskih tigrova.

Cijeli slučaj preuzeo je Državni inspektorat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!