Tko će u novu utrku za gradonačelnika Splita?

01.04.2022.

19:47

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik/HRT

Splićani će uskoro na izbore

Splićani će uskoro na izbore

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što su gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević podnijeli ostavke, Splićani će uskoro na izbore. I dok se nagađa tko će u novu utrku za gradonačelnika, hoće li se istodobno održati i izbori za Gradsko vijeće, još se uvijek ne zna.

Puljak i Ivošević još nisu služeno podnijeli ostavku, a već se naveliko špekulira o imenima kandidata za novog gradonačelnika, a još je turbulentnije u redovima gradskog vijeća. Do prije neki dan svima su puna usta bila prijevremenih izbora, a sada bi sve manje vijećnika dalo ostavku. Oporbi, ali i većini partnera smeta zamjenik Antonio Kuzmanić, kojeg bi Puljak postavio na svoje mjesto.

- On bi preko Kuzmanića upravljao gradom i vodio kampanju, to ne ide i to nije samo stav HDZ-a, rekao je Vice Mihanović, predsjednik HDZ-a Splita i gradski vijećnik.

- Zašto bi mi dali ostavku, a zamjenik ne? Dajmo svi ostavku, pa idemo na izbore, rekao je Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća Splita (Pametno za Split i Dalmaciju).

U ministarstvu pravosuđa i uprave kažu da povjerenika može postaviti jedino Vlada, Puljak tvrdi po Zakonu o lokalnoj upravi u izvanrednim okolnostima, a ne piše koje su, gradonačelnika mijenja baš zamjenik.

- Zakon tako kaže, zakon koji je donio HDZ i sada ga oni ne prihvaćaju. Ja mislim da oni ne žele na izbore i zato traže način da ne daju ostavke, rekao je Puljak.

Dojučerašnji Puljkov partner Most prvi je bacio rukavicu pred vijećnike i bez obzira na sve ne povlači je.

- Nas troje, bez obzira na sve, dajemo ostavku, rekao je Josip Markotić (Most).

A to bi i bez izbora uzdrmalo vijeće. Za sada još sedam vijećnika iz Centra trebalo bi odstupiti, ukupno deset malo je to za natpolovičnu većinu i raspuštanje vijeća.

- On se kocka i to grubo, puno je toga stavio na kocku zbog Ivoševića, da ga zaštiti, smatra vijećnik SDP-a Davor Matijević.

Sve da izbora i bude,pitane je koliko će se uopće promijeniti sadašnji saziv. Jedno je sigurno, gube Splićani, s izborima ili bez njih, u gradu nema političke stabilnosti, blagajna se ne puni novcem, nema kapitalnih projekata, a sve zbog politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!