Prkić: Izbori su farsa ako i Kuzmanić ne odstupi

01.04.2022.

14:27

Autor: Hina/A.P.C.

Jakov Prkić na sjednici splitskog Gradskog vijeća

Jakov Prkić na sjednici splitskog Gradskog vijeća

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jakov Prkić ocijenio je da će izvanredni izbori u Splitu biti farsa ako ostavku ne podnese i drugi zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić, za kojeg je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da će biti povjerenik Grada do novih izbora.

- Za ravnopravan položaj svih aktera na izborima, sva trojica, uključujući i zamjenika Antonija Kuzmanića, moraju napustiti Banovinu, istaknuo je u pisanoj izjavi Jakov Prkić, inače član strake Pametno za Split i Dalmaciju koja je bila dio vladajuće programske suradnje u Splitu. 

Prkić ističe da poštuje odluku gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića da problem pokušaju riješiti stavljanjem svojih mandata na ponovni izbor građanima, ali traži, kako je istaknuo, "da to naprave bez fige u džepu."

- Gradonačelnik Puljak bi ostavio svojeg zamjenika Kuzmanića u Banovini, a od Gradskog vijeća, koje nema baš nikakve veze s gafom zamjenika gradonačelnika Ivoševića, traži ostavke. Pritom na izbore planira izaći s oba zamjenika. Ne ide to tako, poručio je Prkić.

Smatra kako je ostankom zamjenika gradonačelnika Kuzmanića na dužnosti povjerenika Grada jasno i očigledno da gradonačelnik nastavlja upravljati gradom preko svojeg zamjenika, kao da ostavku nije ni podnio.


- Tako izbori postaju tek farsa i jako skup politički spin koji će biti plaćen novcem građana, poručio je Prkić.

Predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju i gradska vijećnica Kristina Vidan izjavila je da kriza vlasti zbog neprimjerene komunikacije Bojana Ivoševića i podignite optužnice, ali i zbog izostanka reakcije i komunikacije gradonačelnika s partnerima, neće završiti ni brzo ni bezbolno. 

Po njezinim riječima, ponavljanje izbora "za koje ne postoje zakonski uvjeti" mora se dogoditi sjedanjem za stol svih aktera. Vidan je izrazila žaljenje što će zbog toga Grad idućih mjeseci stagnirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!