Todorić: Slučaj Agrokor dogodio se zbog plana, urote grupe Borg

04.04.2023.

Zadnja izmjena 15:11

Autor: T.V./HRT

Bivši vlasnik Agrokora održao konferenciju za medije u Novinarskom domu

Bivši vlasnik Agrokora održao konferenciju za medije u Novinarskom domu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Prvookrivljeni u aferi "Veliki Agrokor" Ivica Todorić i nekadašnji vlasnik tog koncerna, govorio je o tome kako je prije šest godina počelo neprijateljsko preuzimanje njegove imovine u Hrvatskoj. Kaže da su skupina Borg i Andrej Plenković napravili plan i krenuli s urotom. Uz tužbe koje će protiv njih pokrenuti u drugim državama, najavljuje osnivanje stranke i političku karijeru. 

- Agrokor je bio u problemima, firme su bile u problemima, u katastrofi su i insolventnost je tu. Međutim, istina je nešto drugo, istina je da ni jedna kompanija unutar grupe Agrokor nije bila insolventna, apsolutno ni jedna. Međutim oni su to unaprijed znali i to se davno prije planiralo i dogovaralo na koji način će ostvariti taj svoj cilj neprijateljskog preuzimanja Agrokora, ustvrdio je Todorić.

Znajući tu činjenicu grupa Borg je iskonstruirala plan kojim se sudužničke garancije koje su izdale članice grupe Agrokor knjiže u rashode i obaveze svakoj od kompanija, i to u punom iznosu kako bi se kreirala fiktivna insolventnost, ustvrdio je Todorić.

Kaže kako će sve optužbe dokazati na sudu.

- Sve ću ovo dokazati, u nul ću ovo dokazati i vidjet će te kad strani sudovi donesu odluke da ovo što sam danas vama ovdje prezentirao je točno, dodao je.

Kazao je i kako ga prozivaju za dvorac, a to je jedino u životu što ima.

- Četiri obitelji su unutra. Nemam vikendice, novca, ništa, rekao je Todorić, navodeći kako je svu svoju imovinu ostavio u Agrokoru. I s tim sam mu dizao kapital, vrijednost, investicije, razvijao sam kompaniju (...), kazao je.

Mišljenja je kako je napravio pametne poteze, kao i da je žrtva zavjere.

Iza njih su stajale službe, ruske, pa nažalost i Amerike, a protiv mene je stala i hrvatska Vlada. Mislim da sam napravio pametne poteze, nisam nikog oštetio, trebalo je sačuvati u to vrijeme glavu, rekao je Todorić.

Na novinarski upit tko mu je prijetio, odgovorio je: "Pa Martina Dalić je došla u moj ured i rekla direktno - prepiši".

- Mislite da to nije prijetnja? Poruke sam dobivao, nemoguće je bilo u tom trenutku njima se suprotstaviti, rekao je.

Politička karijera


Najavio je osnivanje stranke i političku karijeru.


- Apsolutno premijer, rekao je Todorić.

Na pitanje novinara tko će mu biti ministar financija, Todorić je odgovorio - ne bude Marić.

- Budite sigurni, ali bit će te oduševljeni da vidite kako se to slaže, ali moji ministri neće dolaziti tako kao što dolaze u ovu Vladu, poručio je. 

- Mi smo imali firmu koja je išla na Londonsku burzu, koja je cvjetala i koja je bila nevjerojatna kompanija, a danas imamo kompaniju koja vene, nestaje, koja je bankrot... I sad, pazite, oni danas imaju dug od 33,5 milijardi. Isti dug kao i mi. Moj dug za svaku se kunu ili euro zna. Ja sam uložio u 40 najmodernijih tvornica, u najveću kompaniju u Hrvatskoj, a gdje su oni uložili? Nisu niti održavali kompaniju 6 godina. S nule su došli na 33 milijarde duga. Kako? Neka dođe Plenković pa neka objasni. Ja vas uvjeravam da su od ove 33 milijarde 2 milijarde sigurno ukradene, rekao je novinarima Todorić.Todorić: Slučaj Agrokor dogodio se zbog plana, urote grupe Borg

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!