Tomašević: GPZO je na vrijeme kupio jeftini plin za postojeće korisnike

01.09.2022.

08:52

Autor: T.V./HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ponovno je skrenuo pažnju na problem 50-ak tisuća kućanstava diljem Hrvatske kojima dosadašnji opskrbljivači plinom otkazuju ili poskupljuju usluge te ih upućuju na Gradsku plinaru Zagreb Opskrbu koja je na njihovu području opskrbljivač u javnoj usluzi.

- Gradska plinara Zagreb Opskrba je za postojeće korisnike, za 300 tisuća kućanstava, na vrijeme kupila dovoljne količine jeftinog plina (šest puta jeftinije od trenutačnih cijena). O tome je u skladu sa zakonom, obaviješten i regulator, HERA. Da je GPZO kupio veće ili manje količine plina, platio bi penale. Sada je GPZO, zbog loše reguliranog tržišta, u situaciji da bi trebao primiti dodatnih 50 tisuća kućanstava koje će privatni opskrbljivači 1. listopada prestati opskrbljivati, napisao je Tomašević na Facebook profilu.

Naime, piše dalje Tomašević, dok je tržišna cijena bila niža od zakonski regulirane, privatni opskrbljivači otimali su kupce javnim isporučiteljima usluge poput GPZO-a, a sad kad su cijene otišle u nebo, otkazuju svojim kupcima i kažu im – prijeđite javnim isporučiteljima. Ispada da privatni sektor radi dok se isplati, a kad dođe do gubitaka, odnosno aktivacije rizika, onda se to prebacuje na javni sektor.

HERA je na taj problem upozorena na vrijeme, još u prosincu. To je sistemski problem loše dizajniranog tržišta i očekujem da se to riješi u suradnji s Vladom, s kojom vodimo razgovore. Jer GPZO ne može podnijeti stotine milijuna kuna gubitaka koji bi proizašli iz činjenice da bi za tih 50 tisuća kućanstava plin morao biti kupljen po šest puta većoj cijeni od zakonski regulirane cijene koju je odredila Vlada, a da to ne ugrozi postojeće korisnike GPZO-a, ustvrdio je zagrebački gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!