12:23 / 24.09.2021.

Autor: HRT/Dnevnik u podne/IMS/Hina

Tomašević: Zatražit ću nadzor Ministarstva zdravstva u vezi Poliklinike

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Foto: HRT / HTV

Je li prihvatio ostavku Gordane Buljan Flander, gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže da će to učiniti novo Upravno vijeće koje će biti imenovano u najkraćem mogućem roku. 

- Imenovat će se tri nova člana i donijet će se odluka o vršitelju dužnosti Poliklinike, a u najkraćem roku će se raspisati i javni natječaj za novog ravnatelja Poliklinike kako bi mogla funkcionirati, rekao je Tomašević. 

Nije me, kaže, ta odluka iznendila, a u ovom trenutku je najvažnije da se sve raščisti. 

- I formalno ću zatražiti nadzor Ministarstva zdravstva i mislim da je sad bitno da Poliklinika normalno funkcionira, a da bi to mogla bitno je da se raščiste sve optužbe koje su se ovih dana pojavila.

Je li točno da Buljan Flander do njega nije mogla doći tri mjeseca, kaže kako ne zna je li to baš toliko razdoblje, ali u nekom trenutku je tražila sastanak.

- Ono što moram isto reći u Zagrebu je oko 340 ustanova. Mogla je doći do pročelnika i pročelnica koji su bitni za taj resor, ali jednostavno i Upravna vijeća su ta koja bi trebala pomoći ravnateljima i ravnateljicama kada imaju neke probleme. Činjenica je da je nisam uspio primiti, ali takav je raspored. 

Osjetljiva tema o djeci, stručnjaci trebaju raspraviti spornu metodu

Vezano za rad Poliklinike istaknuo je kako treba razlučiti što su nadležnosti Grada i je li bilo nepravilnosti u poslovanju.

- Zato smo pokrenuli internu kontrolu preko Gradskog kontrolnog ureda. Ako je bilo ikakvih nepravilnosti vezanih za klinički dio, budući da se radi o zdravstvenoj ustanovi, to je u nadležnosti Ministarstva zdravstva, rekao je Tomašević dodavši da će kontrola poslovanja trajati barem nekoliko tjedana.

Istaknuo je kako je riječ o osjetljivoj temi jer metoda "otuđenja djeteta" izaziva prijepore unutar stručne zajednice pa smatra kako je bitno da stručnjaci vode raspravu o tome.

- Predložili smo, vidjet ćemo kakav će biti odaziv i drugih ministara, da se možda napravi međunarodna evaluacija te metode kako bi zaključili sve prijepore, naveo je dodavši kako mu je kao predstavniku osnivača Poliklinike bitno da ona može normalno funkcionirati.

Upitan je li mu poznato da je jedna saborska zastupnica već prije tražila raspravu o Poliklinici, ali je Rada Borić iz Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka bila protiv te rasprave, Tomašević je odgovorio kako mu je to poznato, ali ne zna više koje su to bile okolnosti.

- Bitno je da se u cijeloj raspravi ne ide u pojedinačne slučajeve. Situacija je vrlo osjetljiva, govorimo o djeci koja su žrtve obiteljskog nasilja pa mislim da je bitno ostaviti stručnu raspravu stručnjacima, ne možemo voditi javnu raspravu o konkretnom slučaju, poručio je.


Aladrović: Nama je interes djeteta na prvom mjestu

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović je rekao da sama Poliklinika je u segmentu rada Grada Zagreba, dakle, oni određuju tko će biti član upravnog vijeća posredno i ravnatelj Poliklinike.

- Ono što je nama bitno da svi sustavi koji su uvezani s Poliklinikom da im se poslovni procesi isprepliću da oni fukncioniraju kako treba i ja sam sigurna da će ona biti uspješna u budućnosti. Nama je interes djeteta na prvom mjestu, rekao je.

I u Saboru se nižu reakcije

Nakon što je Gordana Buljan Flander dala ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, zbog prozivanja da je zloupotrebljavala svoju poziciju - i u Saboru se nižu komentari na njezinu ostavku.

- Ono što bi ja naglasila da je to sada, ja se nadam početak i tu moramo biti ustrajni, da se raščisti sve ono što se dogodilo u medijskom prostoru. Da inspekcija odradi svoj posao, a vidimo da se jučer uključilo i Ministarstvo zdravstva, rekla je Martina Vlašić Iljkić, SDP.

- Ravnateljica je, iako sam rekla da ovo nije presica o njoj, pokazala da u prvom trenutku kada ima bilo kakav problem, ona odlazi s bojnog polja. Trebala je ostati i dokazati da Poliklinika radi dobro i da ona radi dobro, kaže Anka Mrak Taritaš, GLAS.

- Ne mogu se oteti dojmu da je ostavka jedna vatrogasna mjera kojom se možda pokušalo zaustaviti daljnje pisanje o ovoj temi nakon što se vidjelo nakon davanja privremene mjere portalu H-alter neće postići svoj učinak i svoj cilj, istaknula je Dalija Orešković, Stranka s imenom i Prezimenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!