Unatoč negodovanju Ministarstva, Tomašević ne odustaje: Voda skuplja

07.03.2023.

Zadnja izmjena 17:35

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/I.B./HRT

Zagrepčanima poskupljuje voda

Zagrepčanima poskupljuje voda

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Cijena vode u Zagrebu od ovog mjeseca viša je za 7%. Ne odustaje od toga gradonačelnik Tomislav Tomašević pa bi već računi koji će stići na adrese Zagrepčana u travnju trebali biti veći. No, politička prepucavanja s Ministarstvom gospodarstva time ne prestaju. Danas državni tajnik Mario Šilčjeg tvrdi da je to poskupljenje, iako blaže, upitno. 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ne odustaje od povećanja cijene, objašnjava i da će tih 7% biti namjenski potrošeno. Poskupljenje, kakvo god bilo, udar je na standard, smatraju Zagrepčani.  

Vodu će skuplje plaćati i stanovnici Samobora, Stupnika, ali i Svete Nedelje, odakle se pitka voda crpi, a čiji gradonačelnik Dario Zurovec smatra da je povećanje cijene neopravdano s obzirom na to da se kod njih ništa neće obnavljati.

Vijeće za vodne usluge o novom cjeniku raspravljat će na sljedećoj sjednici, nakon što obavi nadzor, no prigovori ponovno stižu iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Tomašević je u utorak na konferenciji za medije razjasnio okolnosti zbog kojih u Zagrebu poskupljuje voda. Umjesto planiranog poskupljenja od 15 posto, u prosjeku, zasad će građanima od 1. ožujka voda biti skuplja za 7 posto, dok će se naknadno, nakon što to odobri Vijeće za vodne usluge, ono popeti na 15 posto.

S obzirom na kritike oporbe, ali i ministra gospodarstva Davora Filipovića da su poskupljenja neopravdana, Tomašević je pojasnio da sadašnje poskupljenje od 7 posto ide na krpanje cijevi koje svakodnevno pucaju u gradu.

- Dnevno u Zagrebu puknu tri vodovodne cijevi, a barem jednom tjedno magistralni cjevovodi. Svaki put kada pukne cijev, treba izaći na teren, treba kopati, treba zamijeniti te cijevi, rekao je Tomašević.

Poručio je da će se tim dijelom poskupljenja financirati tekuće održavanje cijevi i normalno funkcioniranje Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) kako tvrtka ne bi otišla u stečaj.

S druge strane, sredstva od poskupljenja naknade za razvoj, koje je prošlog tjedna zaustavljeno odlukom Vijeća za vode, uložit će se u modernizaciju i širenje vodovodne mreže u Zagrebu.

Istaknuo je kako očekuje da će se, nakon smjene direktora ViO-a Davora Poljaka koji nije Vijeću dostavio potrebnu dokumentaciju u vezi s povećanjem te naknade, i taj dio uskoro riješiti.

- Nema alternative da ViO ide u novi ciklus investicija u vodovodnu mrežu. Ono što nije napravljeno prije 20 godina, mi ćemo napraviti, rekao je Tomašević dodajući da neće samo projekt Zagreb, vrijedan 2 milijarde kuna, biti dovoljan da se vodovodna mreža obnovi.

- Procjene su da će u sljedećih 10 godina na to trebati potrošiti oko 4 milijarde kuna. Povući ćemo sve što možemo iz sredstava EU-a, ViO cijelo vrijeme aplicira na natječaje za ta sredstva, ne radi se tu samo o projektu Zagreb, rekao je Tomašević odgovarajući na prozivke da je poskupljenje preuranjeno, jer projekt Zagreb još nije dovršen.

Nije želio odgovoriti na pitanje je li pokušaj zaustavljanja poskupljenja naknade za razvoj politički motiviran.

- Moj posao je da nađemo zajednički jezik s Ministarstvom oko projekata koji su i njima bitni. S ministrom gospodarstva imam redovnu komunikaciju i razriješit ćemo sve što trebamo razriješiti, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Odgovarajući na napomenu novinara da poskupljenje dolazi u vrijeme opće inflacije i time predstavlja dodatan udar na džepove građana, Tomašević je rekao da je dizanje cijena odgođeno koliko može biti. Pritom je istaknuo da Zagreb nije jedini grad u Hrvatskoj koji je u posljednjih 12 mjeseci povisio cijenu vodu, a da se, s druge strane, suočava s problemima dotrajale vodovodne mreže kojih, ustvrdio je, nema u drugim gradovima.

- Recite mi koji grad u Hrvatskoj ima takav problem. Što bi trebalo napraviti? Da sada samo krpamo, a ne moderniziramo, upitao je Tomašević. 

Šiljeg: Ne preko leđa građana 


Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg održao je konferenciju za novinare, s koje je pozvao zagrebačkog gradonačelnika da još jednom razmotri svoju odluku o poskupljenju vodnih usluga. 


- Slažemo se da obnova vodovodne mreže nema alternativu, ali definitivno ima alternativu da tu obnovu plaćaju hrvatski građani, posebno ako se postupak porasta cijene vodnih usluga provodi na netransparentan i, u nekim slučajevima i segmentima, i nezakonit način, rekao je Šiljeg. 


Kazao je da bi grad Zagreb trebao pojačati stručne kapacitete gradske tvrtke Vodoopskrba i odvodnja (ViO), koja bi iz fondova EU-a, a ne preko leđa građana mogla apsorbirati sredstva za obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu.


Šiljeg je istaknuo kako je dužnost svih čelnika lokalne samouprave, gradonačelnika i načelnika da naprave sve što je u njihovoj moći kako bi se standard hrvatskih građana zaštitio, kao što je i Vlada proteklih mjeseci dala svoj obol energetskoj krizi. 


Dodao je i da Projekt Zagreb, koji bi se trebao financirati iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, nije prijavljen, niti će, nažalost, barem još godinu dana biti spreman za prijavu.


- S druge strane, manje jedinice lokalne samouprave agilnije su u prijavi takvih projekata, poput Virovitice ili Osijeka, rekao je.


Šiljeg je kazao i da plan vodno-gospodarskih objekata i komunalnih investicija ViO-a nije zadovoljavajući. Dodao je da su u tom istaknute samo vrijednosti financija, a ne i naknada iz kojih bi se te investicije trebale plaćati. 


- Pozivam Vodoopskrbu i odvodnju da izađu s pravim planom izgradnje vodnokomunalnih građevina, poručio je Šiljeg, ističući da u fondovima EU-a postoji mnogo novca iz kojeg se može obnoviti vodoopskrbna mreža u Zagrebu. 


Dodao je kako ima i situacija iz kojih novac, kako je rekao, itekako curi. Naveo je pritom da je od 8,7 milijuna eura iz NPOO-a prijavljenog projekta isplaćeno jedva 2,4 milijuna eura, a utvrđene nepravilnosti u postupku javne nabave iznosile su 700 tisuća eura.


- Kada bi se kvalitetno provodili postupci pridobivanja EU sredstava, naš je stav da bi se mogle u znatnoj mjeri zadovoljiti potrebe za ubrzanom obnovom vodoopskrbne mreže u Zagrebu, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg na konferenciji za novinare komentiraljući poskupljenje vode u Zagrebu.


Benčić: Poskupljenje cijene vode nužno; Filipović temu koristi za politički obračun


Saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić u utorak je naglasila da je odluka o poskupljenju cijene vode u Zagrebu dobra budući da je nužno sanirati vodovodnu mrežu te prozvala ministra gospodarstva Davora Filipovića da tu temu koristi za politički obračun.

U izjavi novinarima u Hrvatskome saboru Benčić je rekla da Filipović temu povećanja cijena vode koristi za određene političke obračune pri čemu se ponaša krajnje neodgovorno jer je, kako je rekla, upravo njegova stranka, HDZ, doslovno "držala lojtru" bivšem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću koji im je bio "koalicijski partner u Zagrebu, i u Saboru".

- Na temelju njega i njegovih žetona imali su većinu u prošlom mandatu Sabora i kroz prste su mu gledali sve nenamjensko trošenje sredstava i upropaštavanje infrastrukture grada, upropaštavanje financijskog rada koje je dovelo, doslovno, i Grad i Holding na rub bankrota, ustvrdila je Benčić.

Naglasila je potom da je aktualna gradska vlast u Zagrebu "ogromnim naporima" stabilizirala financije te postoji likvidnost koja nije postojala kad su preuzeli vlast, kao i da su dvije agencije digle Gradu kreditni rejting te "s nama ponovno želi poslovati i Europska investicijska banka i EBRD koje s Bandićevom i HDZ-ovom administracijom nisu htjele imati posla".

- I sada Filipović moralizira o tome kako ćemo prikupiti sredstva koja moramo nužno uložiti u zamjenu vodovodne mreže, prokomentirala je istup ministra Filipovića.

U saniranje vodovodne mreže nužno je investirati, budući da pucaju magistralni vodovi, naglasila je Benčić, "i svi građani znaju da u tu infrastrukturu treba uložiti".

Malo je političara u Hrvatskoj, istaknula je, koji će vući nepopularne poteze i nitko ne voli donositi odluke o poskupljenju, ali će "to napraviti ako zna da radi dugoročno dobro za grad i građane".

Upravo je to "odgovorno upravljanje", ustvrdila je.

- Da smo proteklih 30 godina imali ljude koji se nisu bojali vući nepopularne poteze, kratkoročno, ali koji su srednjoročno i dugoročno unaprjeđivali ovu zemlju, ne bismo bili na dnu EU-a po svim kriterijima, kao što smo danas, izjavila je.

Herman: Do poskupljenja vode u Zagrebu ne smije doći


Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman istaknuo je u utorak kako u Zagrebu ne smije doći do poskupljenja vode te je pozvao zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da odgodi sva poskupljenja dok ne ispuni uvjete za projekt Zagreb sa svrhom modernizacije vodovodne mreže u gradu.

- Mi smo od gradonačelnika čuli nekoliko objašnjenja, koja su se uvijek pokazala neistinitim. Prvo je bila riječ o 20-postotnom povećanju cijena koje se pravdalo Vladinom uredbom, koja je bila povučena. Onda smo pali na poskupljenje od 15 posto koji se pravdalo projektom koji je u dalekoj budućnosti, ako se on uopće realizira. Završno smo pali na sedam posto i ponovno imamo neuvjerljiva rješenja zašto do poskupljena u Zagrebu mora doći, rekao je Herman prije sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Naime, gradonačelnik je u utorak na konferenciji za novinare objasnio okolnosti zbog kojih u Zagrebu poskupljuje voda. Umjesto planiranog poskupljenja od 15 posto, u prosjeku, zasad će građanima od 1. ožujka voda biti skuplja za sedam posto, a poslije će se radi projekta Zagreb, nakon što to odobri Vijeće za vodne usluge, ono popeti na 15 posto. Kazao je da nema alternative potrebi da se gradska vodovodna mreža obnovi, u što se planira uložiti dio novca od poskupljenja vode, a određenih sedam posto ide na krpanje cijevi koje svaki dan pucaju.

- Stav zagrebačkog HDZ-a je da u Zagrebu do poskupljenja ne smije doći s obzirom na to da je Vlada u Grad Zagreb uložila preko milijardu eura", istaknuo je Herman. Uloženi novac je predviđen kako bi smanjio posljedice inflacije, a i cijene energenata te zagrebačke vode, podsjetio je. Pozivamo gradonačelnika da, dok ne ispuni četiri kriterija potrebna za projekt Zagreb, ne diže cijenu vode, rekao je među ostalim Herman i poručio da građani Zagreba ne smiju snositi odgovornost za neodržavanje zagrebačkog vodovoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!