Odlaganje otpada u centru Zagreba pod okriljem noći

24.09.2022.

Zadnja izmjena 21:01

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/T.D./P.F./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je radove na izgradnji reciklažnog dvorišta Podsused - Vrapče. 

Projekt je vrijedan malo više od 8 milijuna kuna i sufinanciran iz europskih fondova. Bit će to najveće reciklažno dvorište u Zagrebu. Tjedan dana je do uvođenja novog modela odvajanja otpada, a gradonačelnik je predstavio i kako će novi model izgledati u središtu grada gdje se ne mogu postaviti boksovi dok se ne izgrade podzemni spremnici.

- Svi će građani, i oni posebni korisnici koji nemaju posebnu dogovorenu uslugu dogovorenu s čistoćom, koristiti ZG vrećice i te vrećice će moći odložiti svaki dan, osim nedjelje na mjestima gdje su do sada bili spremnici, od 8 do 10 navečer, isključivo u tom terminu i preko noći će Čistoća svaki put te vrećice pokupiti. Znači, bit će 6 odvoza tjedno, svaki dan osim nedjelje, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Prijelazno rješenje u središtu grada, kako ga naziva gradonačelnik, vrijedit će dok se ne izgrade podzemni spremnici. 

Podzemni spremnik u Masarikovoj prvi je i jedini takav u središtu grada. U njega će od 1. listopada 150 kućanstava smeće odlagati prema novom modelu, i to s pomoću čipiranih kartica. No stanari drugih blokova u centru morat će poštovati privremeno rješenje večernjeg odvoza. Svi koji plave vrećice budu odlagali izvan tog vremena, bit će kažnjeni.

Isto tako gradonačelnik savjetuje stanarima da ako između 20 i 22 sata nisu kod kuće, mogu "zamoliti susjeda da im iznese smeće ili jednostavno pričekati sljedeći dan i vrećice odložiti u predviđeno vrijeme".

Gradska oporba smatra da takva, prema njima polovična rješenja, nisu prihvatljiva.

- Žao nam je što Grad Zagreb i dalje ostaje kantograd jer kao što vidite osim novog modela odvoza osim tih famoznih vrečica za mejšani komunalni otpad i dizanje cijen ausluga gradanima tu se ništa neće promjeniti, rekao je Mislav Herman, predsjednik GO HDZ Zagreb.

Kada je riječ o spremnicima izvan centra, do sada je za postavljanje tipiziranih boksova na javne površine izdano 200-tinjak rješenja. Plavih pak vrećica za prikupljanje mješovitog otpada, prema Tomaševićevim riječima, zasad je prodano oko 500.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!