Tomašević predstavio proračun grada Zagreba za 2022.

16.11.2021.

12:38

Autor: V.G./Hina/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak proračun Grada Zagreba za 2022. težak 15,12 milijardi kuna (s korisnicima), odnosno 10,19 milijardi kuna u užem smislu, čime je za 1,1 milijardu kuna veći nego konsolidirani poračun iz 2021.  

Cilj proračuna je stabilizirati financije, intenzivirati poslijepotresnu obnovu Zagreba i ostvariti ciljeve zelenijeg i pravednijeg Zagreba, istaknuo je gradonačelnik Tomašević u izjavi za medije.

Od 15,12 milijardi kuna ukupnog proračuna, 4,93 milijarde kuna odlazi na proračunske korisnike što je za oko 50 milijuna kuna više nego 2021., a 10,19 milijardi kuna na proračun Grada. U odnosu na rebalans proračuna iz 2021., ukupan proračun je za 1,1 milijardu kuna veći i to zbog većih ulaganja u postpotresnu obnovu te otplate dugova.

Rast prihoda od prodaje imovine i iz Fonda solidarnosti


Grad u 2022. planira veće prihode jer očekuje da će se iz Fonda solidarnosti u proračunu sliti prihod od 520 milijuna kuna, dok 680 milijuna kuna grad Zagreb planira uprihoditi prodajom gradske imovine.

Najveći dragulj su udjeli grada u tvrtki Apis IT koje grad želi prodati za 350 milijuna kuna, a u planu su i prodaje manjih gradskih zemljišta, te zemljišta u Blatu, kao i poslovnih prostora za koje se planira uprihoditi 200 milijuna kuna.

Predviđa se i da će rast prihoda od poreza u odnosu na 2021. godinu porasti za 415 milijuna kuna.

Planira se platiti 700 milijuna kuna dugova više


Proračun predviđa i konsolidaciju gradskih financija, pa grad u sljedećoj godini planira platiti ukupno 965 milijuna kuna koje će ići na dugove, što je iznos za oko 700 milijuna kuna veći nego što je na dugove išlo 2021.

Planira se i proračunski višak od 300 milijuna kuna kojim će se u naredne četiri godine pokriti akumulirani dug grada Zagreba.

Redovni troškovi grada planira se smanjiti za 7 posto zbog u rezova u plaćama u Gradskoj upravi, naknadama vijećnika, manjeg troška čuvanja gradske imovine, manjeg izdvajanja za mjeru roditelj odgojitelj, za koju će se u 2022. s predloženim promjenama, izdvojiti 280 milijuna kuna manje.

Socijalni transferi ne planiraju se dirati

Grad Zagreb planira zadržati nadstandardne socijalne transfere stanovništvu te ne misli rezati njihove pojedinačne iznose. Povećava se i ukupan iznos za stipendije učenicima i studentima koji će iznositi 48 milijuna kuna.

Također, prema informacijama iz gradske uprave, ne planira se dirati u subvencije za prijevoz građana koje Grad isplaćuje ZET-u. One će čak rasti u odnosu na balansirani proračun iz 2021. za 59 milijuna kuna, no još uvijek je otvoreno pitanje hoće li porasti cijene karata ZET-a.

Za obnovu privatnih zgrada, u kojima grad sudjeluje s 20 posto, grad u 2022. godini planira uložiti 160 milijuna kuna.

Četiri nova dječja vrtića u 2022.


U 2022. godini Grad Zagreb planira uložiti 67 milijuna kuna u izgradnju četiri nova dječja vrtića, za poslijepotresnu konstrukcijsku obnovu 13 škola i učeničkog doma ulaže se 287 milijuna kuna.

Planira se i denivelacija prometnice na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku u vrijednosti 90 milijuna kuna.

Mjera roditelj odgojitelj

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je sastanak s predstavnicima korisnika mjere roditelj odgojitelj, no poručuje da Grad ne misli odustati od prijedloga koji je upućen u javno savjetovanje.

U interesu nam je obrazložiti stav grada i uključiti korisnike u kompenzacijske aktivnosti, istaknula je Dolenec. Trenutno je na javnom savjetovanju da se korištenje te mjere skrati do sedme godine života djeteta te da se novčana naknada sa 65 posto prosječne mjesečne plaće smanji na 1000 kuna mjesečno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!