'Odluka o samostalnom izlasku na izbore bolja za rezultat ljevice'

27.06.2023.

19:09

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Istraživanja su pokazala da izlaženjem s SDP-om na izbore dobivamo manje zajedno, nego da izlazimo odvojeno. Cilj je da osvojimo toliko mandata da u suradnji s drugim progresivnim opcijama koje će osvojiti isto neki broj mandata, možemo formirati vladu i maknuti HDZ s vlasti, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostujući u Dnevniku HTV-a.

Počele su se slagati predizborne strategije - platforma Možemo! donijela je odluku da na parlamentarne izbore iduće godine izađe samostalno, čime je odbačena mogućnost predizborne koalicije s SDP-om, a o čemu će predsjedništvo te stranke razgovarati sutra. Možemo! će imati i svog kandidata za premijera, no još ne žele otkriti tko će to biti.

Tomislav Tomašević je rekao kako nije bilo točke prijepora, nego su imali proces hoće li ili neće izaći samostalno na sljedeće parlamentarne izbore.

- Prva smo politička stranka u zemlji koja je donijela ovakvu odluku i to godinu dana prije parlamentarnih izbora. Imali smo raspravu s nekih 200 najaktivnijih članova i nakon toga tijelo stranke koje donosi odluke o predizbornim i postizbornim koalicijama, većina članova Vijeća je bila prisutna i donijeli smo odluku. Ona je bila jednoglasna na Vijeću, ali na raspravi s članstvom gdje je većina tražila da se izađe samostalno na sljedeće parlamentarne izbore, tu je bio sužen manevarski prostor, rekao je.

"Moramo povećati ukupni bazen ljevice kako bi se maknuo HDZ s vlasti"


Smatra kako je ovo bolja odluka za rezultat ljevice u cjelini.

- Mi kao nova politička opcija smatramo da možemo izvući nove birače. Smatramo da moramo povećati ukupni bazen ljevice kako bi se maknuo HDZ s vlasti. Želimo predstaviti svoj izborni program i imamo odvojena biračka tijela od SDP-a, a ključno je uvjeriti one koji ne izlaze na izbore da izađu i da nam daju glas. Vjerujemo da će i SDP mobilizirati svoje biračko tijelo. Uvijek govorimo prije izbora s kim radimo postizbornu koaliciju, a s kim ne. Za SDP smo uvijek otvoreni i želimo da dođe do predizborne koalicije s SDP-om nakon izbora i da zajedno formiramo vlast, rekao je. 

"Vjerujem da će i SDP povećati sadašnji rejting"


Dodao je kako je pošteno da birači glasaju za onu stranku koja im je najbolja i s kojom se najbolje prepoznaju što se tiče programa, a da znaju s kojim strankama će ti zastupnici surađivati i formirati vladu.

- Vjerujem da će i SDP povećati sadašnji rejting, a vjerujem da ćemo i mi povećati svoj rejting. Imamo više od godinu dana do izbora, i kad slušam izjave zastupnika HDZ-a, volim da nas podcjenjuju. Svaki put kad smo išli na izbore i radili svoju kampanju, uvijek smo bili iznenađenje izbora, rekao je.

Istaknuo je kako znaju raditi kampanje i izvući nove birače na birališta.

- Vjerujem da tako možemo polučiti ukupan bolji rezultat za ljevicu i maknuti HDZ s vlasti, dodao je.

Kad se govori o preuzimanju odgovornosti, Tomašević kaže da je gradonačelnik Grada Zagreba koji je 20 godina devastiran.

- U optužnici USKOK-a piše da se klijentelistički i koruptivno upravljalo gradom od strane bivšeg gradonačelnika, dodao je. 

Točkasta koalicija


Na pitanje o "točkastoj koaliciji", odgovorio je kako je odluka Vijeća da samostalno izlaze na izbore, a godinu dana samostalno rade kampanju, ali nisu htjeli isključiti mogućnost da u nekoliko izbornih jedinica uđu u predizborne koalicije s progresivnim strankama što uključuje potencijalno i SDP.

Naglasio je da infrastruktura Možemo! jača i u drugim dijelovima Hrvatske.

- Imamo gradske vijećnike u skoro svim gradovima Hrvatske. Situacija se po tome mijenja na bolje iz dana u dan, dodao je.

Vjeruje da nisu izbili nekoliko mandata iz ruku izbacivanjem koalicije s SDP-om.

- Istraživanja su pokazala da izlaženjem s SDP-om na izbore dobivamo manje zajedno, nego da izlazimo odvojeno. Cilj je da osvojimo toliko mandata da u suradnji s drugim progresivnim opcijama koje će osvojiti isto neki broj mandata, možemo formirati vladu i maknuti HDZ s vlasti, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!