Ništa od velike predizborne koalicije na ljevici, mogu i bez SDP-a

27.06.2023.

19:28

Autor: Eugen Husak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Tomislav Tomašević i Peđa Grbin

Tomislav Tomašević i Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Kocka je bačena. Ništa od velike predizborne koalicije na ljevici. Možemo na izbore izlazi samostalno - bez SDP-a. 

- Izlazimo tako da želimo mobilizirati što veći mogući broj birača jer je to jedini način po nama da onda ljevica zajedno formira vlast i zauvijek pošalje HDZ u ropotarnicu povijesti, nagalsila je Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo!.

Odluku su, kažu, donijeli nakon provedenog istraživanja javnog mnijenja koje je pokazalo da Možemo i SDP ipak nemaju iste birače pa bi predizborni brak doveo do negativnog rezultata.  

- To znači zapravo da bi koalicija SDP-a i Možemo u zbroju imala manje glasova nego odvojeno, nego odvojeni izlazak stranaka Možemo i SDP-a, naglasio je Tomislav Tomašević, koordinator stranke Možemo!

A u SDP- u, zbog probavnih smetnji šefa stranke, pred novinare je izašao tajnik, koji poručuje da su izbore vidjeli kao priliku da smijene korumpirani HDZ; odluku nesuđenog partnera poštuju. 

Nije odbijenica, nego poziv na 'točkastu koaliciju' 


- Ja ne vidim to kao odbijenicu nego kao ponudu izlaska u točkastom obliku što god to značilo, rekao je Marko Krička, glavni tajnik SDP-a.

- Svi koji danas imaju probavne smetnje bi morali se sramiti i nikad više ne kročiti u javni prostor jer oni su ovo učinili od SDP-a, naglasio je Viktor Gotovac, bivši član SDP-a.


Ovako sve komentira bivši šef zagrebačkog SDP-a, koji je iz partije izbačen jer je na gradskoj razini razvrgnuo koaliciju s Možemo. Viktor Gotovac smatra da Hrvatska treba SDP, ali ne ovakav koji se bori isključivo za uhljebljivanje stranačke elite. 

Gotovac: Politika SDP-a - šlep služba politika'


- Jedina politika koju SDP vodi je tzv. šlep služba politika. Oni bi se rado ubacili nekome u gepek i ili dobro prošli ili imali nekoga optužiti zašto nisu uspjeli, rekao je Gotovac. 

U HDZ-u ističu kako je sada svima jasno da se nekad jaki SDP praktički nalazi u stečaju, a Možemo se našao u ulozi stečajnog upravitelja koji je Peđi Grbinu upravo opalio pljusku. 


- SDP je zapravo ovim potezom i na neki način dodvoravanjem Možemo klečeći i moleći za ovu koaliciju doveo u pitanje sebe kao stranku, rekao je Damir Habijan, HDZ.

I sigurno svakom članu i simpatizeru SDP-a u ovom trenutku nije lako. i Ne gleda na ovu situaciju blagonaklono. Analitičari smatraju da bi jaka koalicija na ljevici imala više šanse jer SDP ima organizaciju, ali nema ideje, dok Možemo ima svježe ideje, ali ne i pokriven teren. No, odluku mlađe stranke razumiju.

- Idu u borbu da postanu čelna opozicijska stranka ili barem čelna stranka na ljevici u Hrvatskoj, prestignu SDP i na nekakav način postanu mini pobjednici ovih izbora. Umjesto da se čerupaju s desnom stranom oni će se međusobno kritizirati i to će ugroziti buduću postizbornu koaliciju, rekao je Branko Caratan, politički analitičar.

A do predizborne koalicije, smatraju, možda nije došlo zbog toga što se stranke nisu mogle dogovoriti tko ima boljeg kandidata za premijera. Je li to tako i bilo - zasad ostaje nepoznato. Sigurno je samo da zajedničke liste nema. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!