Tomašević u Dnevniku HTV-a: Trećina ušteda otpuštanjem rukovodećeg kadra

06.04.2022.

19:34

Autor: Josip Gavranović/Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u HTV-ovu središnjem Dnevniku da je u pripremi dubinska analiza Gradske plinare nakon koje će se sjesti s koalicijskim partnerima i odlučiti što je najbolje za građane Zagreba. Govorio je i o otkazima u Holdingu. Naglasio je kako će trećina fnancijskih ušteda nastati otpuštanjem rukovodećeg kadra. Za koaliciju je rekao da ima trzavica, ali da je stabilna. 

"Odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u svibnju"

- Znate da je nekim lošim odlukama bivše Uprave i globalnim okolnostima došlo do velikih gubitaka u GPZ opskrbi. Mi smo dobar dio tih gubitaka na neki način apsorbirali, uspjeli smo da korisnicima, koji čak nisu ni plaćali, ne dođe do obustave plina. Tako je bilo cijelu zimu, međutim, veliki su problemi, jer su štetni ugovori potpisani. Čak moj drugi radni dan, bivša Uprava je potpisala ugovor koji je ugovorio da GPZ opskrba kupuje plin po varijabilnoj cijeni od dobavljača, poručio je.

Odluka o prodaji Gradske plinare može se očekivati u mjesecu svibnju.

Naglasio je da ne može spekulirati hoće li se ta tvrtka zaista i prodati, a kamoli tko je moguć najizgledniji kupac. 

O otpuštanju radnika u Holdingu

Tomašević se osvrnuo i na stanje u Zagrebačkom holdingu.

Istaknuo je kako se u toj tvrtki politički kadroviralo. Dodao je da nije riječ o političkom revanšizmu, nego postoje zakonski kriteriji koji su objektivni i određuju kako se utvrđuje višak radnika.

- To su dob, broj članova uzdržavanih u obitelji, godine staža. Tako se utvrđuje popis i tu nema revanšizma, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Rekao je kako u administraciji ima viša ljudi, te da ima i viška u rukovodećim kadrovima.

- Ako gledamo uštede koje će nastati smanjenjem broja radnika, gotovo trećina tih financijskih ušteda će nastati upravo otpuštanjem rukovodećeg kadra koji je višak. To je sedamdesetak ljudi, rekao je.  

Sukobi u koaliciji? Do trzavica će sigurno doći

Koalicijski partner SDP ne gleda baš blagonaklono na takve odluke. Tomašević je istaknuo da u svakoj koaliciji dolazi do trzavica.

- Tako da do trzavica neće možda doći, već će sigurno doći, poručio je.

Rekao je kako do neslaganja dolazi u bilo kakvom partnerskom odnosu, no koalicija je stabilna i uvijek će se pokušati pronaći najbolje rješenje.

Dodao je da ne očekuje splitski scenarij. 

"Obnova u Zagrebu nije još počela"

Dvije godine od potresa obnova nije ni počela.

- Nemamo ni jednu višestambenu zgradu, ni kuću koja se počela graditi, dodao je.

Naglasio je kako je Grad učinio apsolutno sve što je mogao. Podsjetio je da Grad Zagreb po zakonu nije odgovoran za obnovu, niti za donošenje odluka vezano za obnovu. To radi ministarstvo.

Fond za obnovu nadgleda provođenje odluka Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Mi smo posudili gradske zaposlenike i Fondu i Ministarstvu. Kontaktirali smo predstavnike više od četiri tisuće zgrada da što bolje ispune zahtjeve. Osigurali smo novac za financiranje oštećenih zgrada, rekao je.

Tomašević je kazao kako očekuje da će u travnju početi obnova višestambenih zgrada i kuća.

"Poskupljenja ovise o inflaciji"

Zagrebački gradonačelnik poručio je da poskupljenje usluga u Zagrebu ovisi o inflaciji, na što Grad ne može utjecati.

Cijene energenata utječu na cijenu javnog gradskog prijevoza, ali još ne želi o tome govoriti. 

O izgradnji novog stadiona

Tomašević je istaknuo da se intenzivno razgovara o izgradnji novog stadiona na Maksimiru.

No, o detaljima ne bi još javno govorio. 

I dalje traju pregovori sa sindikatima

Nastavljaju se pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i dijela sindikata. No na sastanak nisu pozvani članovi sedam sindikata iz koordinacije SSSH-a koji su pregovore napustili u veljači. Iako ne sudjeluju u pregovorima, njihovi povjerenici danas su se pojavili ispred zgrade uprave. Došli su kako bi još jedanput Upravu Holdinga upozorili da odustane od najavljenih otkaza.

Novogodišnja odluka gradonačelnika o petstotinjak otkaza u Holdingu uskoro bi se trebala ostvariti. Neprihvatljiva je dijelu sindikata koji upozorava da se krši zakon.

- Izričitog krivca vidim, nažalost, jer jedino u medijima se oglašava zagrebački gradonačelnik Tomašević. Dakle, ako je Uprava društva dobila nalog od ikoga, mogla ga je dobiti samo od zagrebačkog gradonačelnika, kreko je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Bliži se i 1. svibnja kada će biti ukinuta mjera roditelj-odgojitelj. U gradskom HDZ-u upozoravaju kako su takve loše odluke dokaz da gradonačelnik nije dorastao zadatku, zbog čega se pojavljuju i trzavice unutar koalicije platforme Možemo i SDP-a.

- Da se tu zapravo radi o jednoj političkoj platformi koja je jako dobro znala kako prosvjedovati, ali sada kada treba upravljati jednim ovako velikim sustavom, kao što je grad Zagreb, tu se pokazuje jedno veliko neznanje, poručio je predsjednik GO HDZ-a Mislav Herman

Problema ima i to se ne skriva, ali koalicija je stabilna, poručuju iz gradskog SDP-a. Revizija koalicijskog sporazuma neće utjecati na funkcioniranje grada i podršku gradonačelniku.

- Nema veliko političko iskustvo, ali ima namjeru i želju da nešto popravi i to pokušavamo činiti zajedno u tome zacijelo i griješimo, u tome zacijelo i vodimo ne tako ugodne razgovore, ali nadamo se da ćemo život građanima u gradu učiniti ugodnijima, naglasio je predsjednik GO SDP-a Viktor Gotovac.

- Problem viška radnika i otkazi u Holdingu, novi odvoz otpada, ukidanje mjere roditelj-odgojitelj, čini se, za sada koalicijske partnere ipak drže na istoj strani, dodao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

- Godina dana je dobar neki period da evaluiramo što može biti bolje s jedne i druge strane u našem odnosu i to ćemo napraviti, već sam rekao da smo na to spremni, istaknuo je Tomašević.

Spreman je gradonačelnik i na prodaju Gradske plinare. Sve su, kaže, opcije otvorene, čak i mogućnost da se proda dio tvrtke, za što će, naravno, kao i do sada, tražiti mišljenje koalicijskog partnera. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!