Tomašević: Za vrtiće je potrebno 400 mil. kn u iduće dvije godine

11.07.2022.

13:16

Autor: HRT/Hina

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da će Grad Zagreb u sljedeće dvije godine izgraditi 13 novih i proširiti osam postojećih dječjih vrtića, za što će trebati izdvojiti oko 400 milijuna kuna.

Tomašević je otvorio radove na gradnji novog dječjeg vrtića u Odranskom Obrežu, a riječ je o područnom objektu Dječjeg vrtića Botinec. Tom prigodom poručio je da Zagreb nastavlja s proširivanjem kapaciteta gradskih vrtića kako bi do kraja mandata u njima bilo mjesta za svu zagrebačku djecu.

Projekti ukupne vrijednosti 555 milijuna kuna

Zbog toga je Grad na natječaj iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za sufinanciranje izgradnje dječjih vrtića prijavio 21 projekt ukupne vrijednosti 555 milijuna kuna.

- Radi se o gradnji 13 novih vrtića i nadogradnji još osam objekata. No, iz EU sredstava možemo dobiti tek 25 posto, dakle malo manje od 140 milijuna kuna, a ostalo moramo financirati iz gradskog proračuna, rekao je.

Ako Grad Zagreb želi izgraditi dodatne kapacitete dječjih vrtića, ne može u isto vrijeme isplaćivat 500 milijuna kuna za mjeru roditelj odgojitelj, upozorio je Tomašević.

- Jedna godina mjere roditelj odgojitelj dovoljna je za kapacitete svih vrtića u Zagrebu, tako da se nijedan roditelj ne mora žaliti jer nije uspio upisati dijete u vrtić, istaknuo je.

Osim 400 milijuna kuna za dječje vrtiće, iz gradskog će se proračuna izdvojiti još stotine milijuna kuna za sufinanciranje obnove kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

Gradnja vrtića u Odranskom Obrežu koštat će 15 milijuna kuna, a u njemu će biti mjesta za 44 djece jednu jasličku i dvije vrtićke grupe. U zgradi vrtića bit će i multifunkcionalna dvorana, koja će se popodne i navečer moći koristiti za razne potrebe lokalne zajednice.

Investicija u solarne elektrane

Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, Tomašević je najavio osnivanje novog trgovačkog društva Zagrebački sunčani krovovi d.o.o, koje će se baviti postavljanjem solarnih elektrana na javnim zgradama.

- Investicija je vrijedna 75 milijuna kuna, a ključna je da Zagreb krene u zelenu tranziciju. Solarne elektrane će za 80 posto smanjiti troškove energije i ispuštanje stakleničkih plinova, poručio je gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula se na pisanu presudu Visokog upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj ustvrdivši da je sudsko vijeće usvojilo argumente Grada Zagreba. Naši argumenti bili su da nema retroaktivnosti, da se ne radi o stečenim pravima i da ne postoji zakon koji bi nas obvezao nastaviti isplatu te mjere.

- Proračunska sredstva moraju se usmjeriti na univerzalni pristup, da sva djeca budu uključena u predškolski odgoj, rekla je dogradonačelnica.

Tomašević: Neću preuzeti odgovornost za troškove Srebrnjaka

Gradonačelnik Tomašević izjavio je da neće preuzeti odgovornost za troškove projekta Dječje bolnice Srebrnjak kao Centra za translacijsku medicinu, jer prethodna gradska vlast nije napravila ništa u dvije godine, a cijena bi bila ogromna.

Gradski proračun takav teret ne bi mogao podnijeti, ustvrdio je i dodao da bi cijena bila jednaka onoj sljemenske žičare. Kako do toga ne bi došlo, moguće su dvije opcije. Jedna je ispitati je li moguće faziranje projekta, o čemu odlučuje Europska komisija. Druga, krajnja opcija jest prijaviti projekt za sljedeću europsku perspektivu, ali o tome moramo razgovarati s Ministarstvom zdravstva, rekao je Tomašević. U slučaju da Grad i država uspiju prijaviti Srebrnjak za sljedeću europsku perspektivu, imali bi dovoljno vremena da završe Centar za translacijsku medicinu.

- Mi smo odgovorni za sve dugove koje bolnica napravi, ona nije poduzeće tako da ne može otići u stečaj. Nisam ja birao izvođače radova koji su odlučili jednostrano raskinuti ugovor s Gradom, naglasio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!