Tomašević: Grad vodi dobru demografsku politiku, dosadašnja mjera imala je upitan učinak

30.11.2021.

11:10

Autor: HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: HRT / HTV

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je na konferenciji za novinare da je sa svojim zamjenicima, nakon javnog natječaja, imenovao novog člana Uprave Holdinga za područje financija, Dubravka Karačića. Istaknuo je da je na natječaj za šest podružnica Holdinga stiglo oko 100 prijava. Smatra da Grad Zagreb vodi dobru demografsku politiku te da je dosadašnja mjera imala upitan učinak i da nije povećan broj novorođene djece.   

Karačić ima više od 20 godina iskustva u područja financija, ovlašteni je revizor, a u Holding dolazi iz Zagrebačke banke, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Time Uprava Holdinga ima ukupno četiri člana, a uz novoizabranog Karačića, to su Ivan Novaković koji je predsjednik Uprave te Boris Sesar i Matija Subašić-Maras.

Tomašević je izvijestio i da su završeni ili pred završetkom javni natječaji za voditelje podružnica Holdinga. Za šest podružnica čiji su natječaji završeni bilo je 100 prijava, a uskoro će krenuti selekcija. 

- Sutra je zadnji dan natječaja za voditelje Robnih terminala, Tržnica, Zagrebparkinga, Zagrebačkih cesta, Gradske plinare i Zagreb plakata. Za ovih još šest tvrtki i podružnica u tijeku je izbor, natječaj je do sutra, istaknuo je. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je u Zagrebu barem jednu dozu cjepiva primilo 75% odraslog stanovništva i da je to daleko najveći prosjek na razini županija u Hrvatskoj.

- Od četiri odrasla građanina, tri su primila barem jednu dozu cjepiva. Cijepljenje je završeno za 67% odraslog stanovništva. Po tome Zagreb prednjači u odnosu na druge županije u Hrvatskoj i u odnosu na prosjek, istaknuo je. 

"Otklanjaju se kvarovi na vrelovodu u zapadnom dijelu Zagreba"

Komentirao je i pucanje vrelovoda u Zagrebu, zbog čega je danas bez grijanja ostao dio Trešnjevke i Jaruna napomenuvši da cjevovodi nisu u nadležnosti Grada Zagreba, već Hrvatske elektroprivrede.

- Jutros sam se čuo s predsjednikom uprave HEP-a. Oni rade na otklanjanju kvarova kako bi se do kraja dana, tj. večeri, normalizirala opskrba toplinskom energijom, rekao je Tomašević. Podsjetio je da HEP provodi projekt sanacije cjevovoda te istaknuo da je riječ o višegodišnjem projektu u kojemu će Grad Zagreb biti partner toj tvrtki.

"Stipendije i za studiranje"

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je da je Grad objavio natječaje za stipendijske programe.

- Za stipendijski program izdvojena su 44 milijuna kuna. Novost je da nudi stipendije i za studiranje, studijske programe koji su deficitarni, poput studija matematike, biologije, fizike i kemije, logopedije, predškolskog obrazovanja, medicine i sestrinstva. Grad Zagreb će imati preko 1100 stipendista, što je oko 20 posto više u odnosu na postojeći program. Zainteresirani se mogu javiti do 27. prosinca, rekla je Dolenec.

Korlaet: Otvaraju se tri škole

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet govorio je na konferenciji za novinare o obnovi škola nakon potresa.


- Otvaramo tri nove zgrade društvene namjene. Bit će vrlo brzo završene i otvorene. Za njih je ova Uprava provela postupke javne nabave. Svi postupci su došli svome kraju. To je OŠ Miroslav Krleža na Kaptolu koja je bila u cjelovitoj obnovi. Zatim je to OŠ Pongračevo, a to je područna škola OŠ August Šenoa, na Selskoj cesti te trodijelna dvorana uz OŠ Dragutina Domjanića u Podsusedu, rekao je. 

- OŠ Miroslava Krleže ima 262 đaka u 16 razreda. Ondje je bila cjelovita obnova s ojačanjem na razinu 3. Sve škole, preostalih 13 na području Donjeg Grada i Gornjeg Grana vrlo su zahtjevne bile za obnovu jer se radi o arhitektonski vrijednim ostvarenjima koje je trebalo ojačati. Pomiriti zahtjeve nije bilo jednostavno.  Projekt je financirao Grad Zagreb, ali nastojat ćemo vratiti uložena sredstva kroz Fond solidarnosti. S idućim polugodištem đaci će se vratiti u školu. To je prva obnovljena školska zgrada, kazao je Korlaet. 

Modernizacija cjevovoda i vrelovoda 

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s vrelovodima Tomašević je kazao da "jučer stanovnici Zapruđa dva sata nisu imali vode zbog kvara na cjevovodu koji je saniran".

- Isporuka vode je nastavljena u dva sata. Mrežu moramo sanirati, u nju se nedovoljno ulagalo u odnosu na širenje grada. Nije slučajno što su u Pongračevu nastale brojne nove zgrade. One se nalaze na cjevovodu koji je pukao na dva mjesta. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja planiramo projekt vrijedan 1,8 milijardi kuna u devet godina. To će biti modernizacija cjevovoda, jedan drugačiji sustav koji će bolje detektirati gdje dolazi do velikih gubitaka u cijevima, smanjenje gubitaka vode u mreži jer imamo situaciju da uskoro nastupa EU direktiva koja će penalizirati sve gradove koji imaju ovako velike gubitke. Što se tiče vrelovoda, on je u ingerenciji HEP-a i tu su iz ITU mehanizma i EU fondova već financirani radovi po cijelom gradu. Moramo promijeniti vrelovodnu mrežu kako ne bi došlo do ovakvih situacija. HEP će prezentirati plan investicija koje ćemo mi logistički podržati. Moramo nadoknaditi dosta vremena što se nije ulagalo pa dolazi do pucanja, izjavio je i dodao da će se u Zagrebu iduće godine povući 40% više nego ove.

Žičara je "financijski uteg" za Grad Zagreb, sutra sastanak s ministarstvima

Zbog Sljemenske žičare, u čiju je izgradnju uloženo više od 700 milijuna kuna, a još uvijek joj nedostaje jedna uporabna dozvola, Tomašević je najavio da će sutra održati sastanak s ministrom prometa i infrastrukture Darkom Horvatom i predstavnicima ministarstva zdravstva.

Žičara je preglasna za nekoliko decibela u odnosu na postojeći pravni okvir koji definira da žičara nije prometna infrastruktura. Da je prometna infrastruktura, ta razina buke bi bila prihvatljiva, rekao je Tomašević.

Unatoč tome, dodao je, Gradska uprava paralelno radi na tri rješenja za žičaru - vode se razgovori o primjeni pravnih propisa, radi se na dobivanju privremene uporabne dozvole jer je do sada, dodatnim radovima, smanjena razina buke žičare kako bi se zadovoljili i sadašnji kriteriji, a u tijeku je i javna nabava za izvođača radova za postavljanje dodatne zvučne izolacije.

Doista se nadam da će barem jedna od te tri opcije što prije dati rezultate i da će se žičara moći otvoriti. Sada je stvarno krajnje vrijeme da se to dogodi, rekao je Tomašević dodavši da je sadašnje stanje "financijski uteg za Grad Zagreb".

Tomašević: Zagreb vodi dobru demografsku politiku, dosadašnja mjera imala je upitan učinak

Govoreći o mjeri roditelj odgojitelj, Tomašević je podsjetio da se u predloženim izmjenama, o kojima će zastupnici Gradske skupštine odlučivati uskoro, ne radi samo o smanjenju iznosa te naknade, već i o omogućavanju prava na rad i prava na upis u vrtić djeci korisnika, što je do sada bilo zabranjeno. 

- U zadnjih pet godina godina od kada je mjera uvedena, na izgradnju, dogradnju i dogradnju dječjih vrtića izdvojeno 115 milijuna kuna, a istovremeno je 15 puta više izdvojenu za mjeru roditelj odgojitelj, rekao je Tomašević.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da tužbama zbog ukidanja te mjere Gradu Zagrebu prijeti i zaposlenik Grada Zagreba, Ivica Lovrić, koji je ujedno i potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti, istaknuo je da u toj stranci gorljivo brane tu mjeru jer su je oni i uveli.

Smatra da Grad Zagreb vodi dobru demografsku politiku te da je dosadašnja mjera imala upitan učinak i da nije rezultirala većim brojem djece. Dodao je da bi svaka demografska politika trebala biti na razini cijele države, a ne jednog grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!