Tomašević u Dnevniku: Napravili smo sve što smo obećali

28.11.2021.

19:24

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević večeras je u HTV-ovom središnjem Dnevniku, osvrćući se na prvih šest mjeseci na vlasti, odbacio kritike oporbe i poručio da su napravili sve što su obećali.

- Itekako smo napravili sve ono što smo obećali, već u prvim koracima i onim uštedama koje smo radili, isto tako uvođenje reda u gradske ustanove i gradska poduzeća, da više nema nikakvog stranačkog ključa po kojem su se do sada dodjeljivale upravljačke pozicije, rekao je Tomašević.


- S obzirom na to kad dođete u situaciju da naslijedite konsolidirani dug koji je jednak cijelom gradskom proračunu, s obzirom na 20 godina devastiranog sustava, s obzirom na to da vam mandat počne tako da vam pročelnica stručne službe gradonačelnika bude uhićena tri tjedna nakon što se došli u ured, s obzirom na tu situaciju, mi smo zadovoljni, poručio je.


Upitan o ambicijama na parlamentarnoj razini, Tomašević je rekao da im je cilj promijeniti politiku u Hrvatskoj.


- I to ćemo pokazati prije svega u Gradu Zagrebu, ali mi smo na ovim lokalnim izborima u dobrom dijelu gradova isto tako ušli u gradska vijeća, rekao je Tomašević.


- Već sad mijenjamo lokalnu politiku i u Puli, i u Osijeku, i u Splitu, i u Karlovcu, i u nekim drugim gradovima pored Zagreba, dodao je.

O roditeljima odgojiteljima

Što se tiče prosvjeda zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, Tomašević je rekao da su primili predstavnike udruga kako bi čuli njihovu perspektivu.


- Naša perspektiva i dalje je takva da imate jednu mjeru koja je demografska, ne socijalna, koja nije dala demografski učinak koji je najavljivala sama mjera, rekao je Tomašević.


- Isto tako mislim da nije ni dobro da se demografske politike događaju na razini jednog grada jer to dovodi do depopulacije cijele zemlje, do depopulacije drugih dijelova Hrvatske, dodao je.


Smatra da odluka o ukidanju mjere nije bila prenagla.


- Od toga kad smo stupili na vlast do odluke koja stupa na snagu iz perspektive smanjenja financijskih naknada, ali isto tako i omogućavanja zapošljavanja i upisa djece u dječje vrtiće, proći će godinu dana. To svakako nije malo tranzicijsko razdoblje, poručio je Tomašević.

Izgradit ćemo četiri nova dječja vrtića sljedeće godine

Tomašević je također rekao da je u zadnjih pet godina u gradnju, adaptaciju i dogradnju vrtića svake godine išlo otprilike prosječno 23 milijuna kuna, te da je mjera roditelj odgojitelj krenula s 20-ak milijuna kuna godišnje da bi došla na 540 milijuna kuna.


- Iz te perspektive, tu radimo potpuni zaokret. Već ćemo sada u proračunu za sljedeću godinu, unatoč dugovima, trostruko povećati izdvajanja za nove gradske vrtiće. Izgradit ćemo četiri nova dječja vrtića sljedeće godine, rekao je gradonačelnik.

Skuplje usluge za one koji neće odvajati otpad

Upitan o otpadu i mogućnosti raskidanja suradnje s CIOS-om, Tomašević je rekao da postoje javne nabave za usluge gdje Grad Zagreb trenutno ne može bez privatnih poduzeća, ali da i na tome rade.


- U proračunu za sljedeću godinu su isto tako izdvajanja za investiciju sortirnice, idemo isto tako i u gradsku kompostanu, i tek kad ćemo izgraditi vlastitu sortirnicu, što će biti sigurno do kraja ovoga mandata, i vlastitu kompostanu, tada nećemo morati s privatnim poduzećima poput ovoga koje ste spomenuli raditi nikakvu suradnju, rekao je Tomašević.


Hoće li usluga poskupjeti?


- Ona bi trebala poskupjeti za one koji neće odvajati zato što je to zakonska obveza prema svim jedinicama lokalne samouprave i mi ćemo donijeti novu odluku u siječnju koja će to isto tako definirati. Znači, oni koji neće odvajati, ti će plaćati skuplje usluge, poručio je, dodavši da bi se to poskupljenje moglo očekivati negdje u prvoj polovici sljedeće godine.

O žičari

Što se tiče nove sljemenske žičare, Tomašević je rekao da i dalje traje spor između grada i države o tome je li žičara prometna infrastruktura - Tomašević smatra da jest. S obzirom na taj spor, objasnio je, upitno je koje standarde buke žičara mora zadovoljavati.


- Postoje tri opcije da se riješi taj problem. Neke od njih su u našoj moći, neke od njih su moguće jedino u suradnji s Vladom. Vjerujem da će se uskoro jedna od te tri opcije konačno riješiti i to će onda omogućiti uporabnu dozvolu za žičaru, tu jednu od osam koja fali, i onda će se žičara konačno moći staviti u pogon, rekao je Tomašević.

75 posto odraslih u Zagrebu dobilo barem jednu dozu cjepiva

Upitan o stanju u gradskoj upravi vezano za COVID potvrde i testiranje, Tomašević je odgovorio da nije bilo incidenata, ali da dio ljudi odbija testiranje. Poručio je da će postupiti onako kako će zakon nalagati.


Rekao je i da ga veseli što Zagreb prednjači po cijepljenju.


- Zagreb je puno bolji od prosjeka Hrvatske i od drugih županija i mogu reći najnoviju informaciju da smo sad, što se tiče odraslih, na tri četvrtine - 75 posto odraslih dobilo je barem jednu dozu cjepiva, rekao je Tomašević, dodavši da to i dalje dovoljno.


Naveo je i da je sam uzeo booster dozu nakon šest mjeseci, što je preporučio i drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!