Tomašević najavio novo prometno rješenje za Jadranski most

27.09.2022.

Zadnja izmjena 13:46

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je rekao da u sljedećih godinu dana namjeravaju obnoviti sve mostove u gradu, što će koštati oko 300 milijuna kuna, a najavio je i izmjenu rješenja privremene regulacije prometa za vrijeme radova na Jadranskom mostu rekavši da sadašnjim nije zadovoljan.

Tomašević je komentirao gužve koje su se danas i jučer ujutro stvarale na Jadranskom mostu, gdje se zbog radova iz smjera Novog Zagreba prema centru promet usmjerava u jedan trak. Tomašević je rekao da se na Jadranskom mostu nije moglo raditi preko ljeta jer se tada radio Most slobode, kao i vijadukt u Buzinu. Naglasio je da su radovi na Jadranskom mostu nužni.


- Jadranski most nije saniran od kad je otvoren. 40 godina nije saniran. Oštećen je u potresu, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za medije.


- Mi u zadnjih već godinu dana, a i u sljedećih godinu dana mislimo obnoviti apsolutno sve mostove u Gradu Zagrebu. Na to ćemo potrošiti oko 300 milijuna kuna i dio tog novca povući ćemo iz EU-fondova, dodao je.


Što se tiče privremene regulacije prometa dok traju radovi na Jadranskom mostu, Tomašević je rekao da je elaborat napravljen kroz javnu nabavu, ali da nije zadovoljan rješenjem te da je dao nalog da se ono izmijeni.


- Sada stručne službe rade na tome da se modificira i poveća propusnost na mostu, dodao je.


- Očekujem do sljedećeg tjedna da se popravi protočnost na način da budu dvije trake na Jadranskom mostu u svakom smjeru otvorene. Bit će zabranjen promet za teretna vozila, rekao je Tomašević.

- Dio tog prometa sad se rasteretio na druge mostove i zato danas nije tako velika gužva kakva je bila u ponedjeljak ujutro. Pala je kiša, bilo je više varijabli... Ali svejedno, ovako su svi išli na jedan most. Jasno je da se u tom smislu mora naći bolje rješenje. Dao sam nalog i očekujem da se to riješi u roku od tjedan dana, rekao je gradonačelnik.

O otpadu

Tomašević je rekao da će kazne za stanovnike centra, koji neće poštivati novi privremeni model odlaganja miješanog komunalnog otpada, biti između 700 i tisuću kuna za građane. 


Kazne će se izdavati prema Odluci o komunalnom redu, a za poduzetnike će biti još veće, rekao je zagrebački gradonačelnik na redovitoj konferenciji za medije. 


Tomašević je pojasnio da novi, ali privremeni model u centru grada znači da će se s ulica u centru grada maknuti svi spremnici - za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, imaju mogućnost iznošenja miješanog komunalnog otpada u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer.


Odvoz miješanog komunalnog otpada povećat će se na šest puta tjedna, svakim danom osim nedjelje. Ostale vrste otpada, odlagat će se na zelenim otocima, kojih u centru ima svakih 200-tinjak metara, istaknuo je.


Oni koji će spremnike moći držati unutar zgrada, trebat će ih vaditi u vrijeme odvoza otpada i ujutro ih vraćati. Ista pravila vrijede i za poduzetnike u centru grada, za koje će kazne dosezati i puno veće iznose, osim za one koji imaju posebno ugovorenu uslugu odvoza otpada sa Zagrebačkim holdingom. 

Kreditom od 1,8 milijardi kuna spriječen crni scenarij za Holding


Komentirao je napise o nezakonitosti i štetnosti kredita od 1,8 milijardi kuna kojim Zagrebački holding refinancira postojeće dugove (92 posto iznosa ide na to), dok će preostalim iznosom pokriti trošak otpremnina onih u Holdingu, istaknuvši da one apsolutno ne stoje. 


Izbjegnut je jedan dosta ružan scenarij koji je prijetio Holdingu, rekao je Tomašević. 


Poručio je i kako je kredit u potpunosti zakonit i da je dobio sve potrebne suglasnosti po zakonu. No, nije želio komentirati razloge jučerašnje ostavke direktora Gradske plinare Zagreb Miroslava Živka. Ta je gradska tvrtka, bila jedan od sudužnika kredita, a u medije su izašle optužbe da je Gradska skupština izglasala kredit, bez suglasnosti GPZ-a. 

Adaptacija Hotelijersko-turističke škole

Tomašević je u utorak zajedno sa suradnicima sudjelovao na svečanom obilježavanju završetka radova na Hotelijersko-turističkoj školi, za čiju je adaptaciju, rekonstrukciju i protupotresno ojačanje uloženo oko 50 milijuna kuna. 


Ovo je sad peta škola koju otvaramo u zadnjih nekoliko tjedana. Radovi su trajali dosta dugo, počeli su još 2018. godine, no izvođač je otišao u stečaj pa je trebalo sve ispočetka. Uvedeni su ponovno sredinom prošle godine, tako da je sada završila ova epopeja, istaknuo je gradonačelnik.

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!