Novi model prikupljanja otpada nailazi na otpor sa svih strana

26.09.2022.

19:34

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prijepori oko zagrebačkog smeća

Prijepori oko zagrebačkog smeća

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Još je pet dana do uvođenja novog modela odvoza otpada u Zagrebu. Posljednja u nizu odluka - o noćnom odvozu vrećica za miješani otpad u središtu grada - izazvala je dodatnu pomutnju među stanarima. Povećala se i prodaja plavih ZG vrećica, a navodno su se pojavile i lažne, jeftinije.


Nova odluka o odvozu vrećica s miješanim otpadom navečer za Bojanu Šošić neprihvatljiva je. Smatra da tako Zagreb više neće biti kantograd, ali da će smeće i dalje biti na cesti.

- Ne znam gdje je logika između 20 i 22 sata. Ako će svi poštovati taj rok, u redu, ako će Čistoća izaći na vrijeme i sve to pokupiti, ali to je velik prostor. Centar je jedna velika općina. Ja se bojim štakora jer imamo, nažalost, problem sa štakorima, vranama, mačkama, govori Bojana Šošić, predstavnica suvlasnika.

Novi model prikupljanja za stanare u središtu grada i dalje je velika nepoznanica, dojmovi su podijeljeni.

- Nemam ništa protiv toga da se miješani otpad na taj način zbrinjava i da se kante za miješani otpad maknu s ulice. Mi imamo te kante u dvorištu, međutim zanima me što je s kantama za biootpad, pita Mirjana, stanarka.

- Mi smo naučeni da ne čitamo, da se ne držimo uputa, pa tako i ja, nije mi sasvim jasno, ali pročitat ću doma traktat koji sam dobio, kaže Petar, stanar.

U Vijeću Gradske četvrti Donji grad ne vide problem. Predsjednik tog tijela smatra da će se ugradnjom 50 podzemnih spremnika situacija polako riješiti, a noćni odvoz smeća u Zagrebu već je viđen.

- Možemo se podsjetiti da Zagreb negdje krajem 80-ih i početkom 90-ih u centru upravo imao takav sistem, da su se vrećice odlagale u određeno vrijeme i, koliko se sjećam, nije bilo tada kaosa, kaže Robert Faber, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad.

Potražnja za plavim ZG vrećicama velika je. Potvrđuju nam to i trgovci. Do sada je u 500-tinjak trgovina prodano, kako tvrdi gradonačelnik, 500 tisuća komada. Posebno se traži jedan tip plavih ZG vrećica.

Obilazeći trgovine u središtu grada uvjerili smo se da je potražnja za njima velika. One najmanje od 10 litara, koje stoje 2 kune, gotovo je nemoguće naći.

Čini se da novi sustav nailazi na velik otpor sa svih strana pa se pojavila i informacija da se ZG vrećice prodaju na crnom tržištu ispod cijene. Iz Grada poručuju da bi to bilo ozbiljno kršenje zakona te da će se u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!