Više ozlijeđenih u sukobu policije i navijača, normaliziran promet autocestom A1

22.05.2022.

06:59

Autor: Hina/HRTIMS/V.G.

Sukob navijača i policije

Sukob navijača i policije

Foto: Pixsell / PIXSELL

Masovna tučnjava navijača i policije dogodila se sinoć kod odmorišta Desinec na autocesti Zagreb - Split. Ozlijeđeno je više osoba, uključujući i desetak policajaca. Prema policijskom izvješću, nakon utakmice Dinama i Hajduka na Maksimiru, praćena kolona autobusa, kombija i automobila s oko 1600 navijača samoinicijativno se zaustavila na autocesti i blokirala promet prema Karlovcu. Nekoliko stotina huligana napalo je policajce, zbog čega su oni morali upotrijebiti i vatreno oružje.

Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima, proveo očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, povodom napada navijača HNK Hajduk na djelatnike MUP-a.

Sindikat policije: Ovakvo ponašanje nema opravdanja niti ima veze sa sportom

Sindikat policije Hrvatske osudio je u nedjelju organizaciju nereda kojima su sinoć navijači HNK Hajduk blokirali jednu od glavnih hrvatskih prometnica i napad na policijske službenike, ističući da za takvo ponašanje nema opravdanja niti ono ima veze sa sportom.


HAC: Osuđujemo svako nasilje

O sinoćenjm sukobu na autocesti A1 oglasio se u nedjelju i HAC.

"Obavještavamo javnost kako je zbog navijačkih nereda na odmorištu Desinec i samoj autocesti A1, a na zahtjev policije, dionica autoceste A1, između NP Lučko i čvora Jastrebarsko bila zatvorena i to:

Dionica autoceste u smjeru mora (od NP Lučko do NP Jastrebarsko) bila je zatvorena jučer od 21:45 sati do 10:05 sati današnjeg dana, dok je dionica autoceste u smjeru ZG (od NP Jastrebarsko do NP Lučko) bila zatvorena za promet jučer od 22:35 sati do 23:59 sati.

Ovim putem želimo poslati poruku da oštro osuđujemo svako nasilje i izražavamo žaljenje zbog nastale situacije, koje je i našim korisnicima otežalo putovanje autocestom, a Hrvatskim autocestama prouzročilo štetu", stoji u priopćenju Hrvatskih autocesta."

- Mi smo nekih 150 metara od benzinske crpke. Odavde su nosili inventar iz postaje koje su jučer tijekom nereda navijači iznijeli i obračunavali se s policijom. Ovdje je sve prepuno stakla, pune vreće smeća se odnose, rekao je Eugen Husak.

- Kako neslužbeno doznajemo, bilo je oko 30 - 40 interventnih policajaca na koje je navalilo više od 1000 pripadnika Torcide. Prema neslužbenim podacima koje smo dobili od jednog interventnog policajca, pola sata je Torcida žestoko udarala po policiji koja se branila, kad više nisu imali izbora, izvukli su oružje i počeli pucati. Nažalost, dvoje ljudi je ozlijeđeno. Doznali smo u Karlovačkoj bolnici da je riječ o ozbiljnim ozljedama, čovjek je propucan u koljeno, riječ je o slučajnom prolazniku, koji tvrdi da nije bio dio nereda, rekao je Husak dodajući da je propucana osoba izvan životne opasnosti.

- Ovdje je bio potpuni kaos koji je trajao više od pola sata, nakon toga je stiglo pojačanje i policija je uspjela uspostaviti red.

Evo kako na nerede nakon utakmice Dinama i Hajduka gledaju u Splitu. 

PUZ o sukobu s navijačima

U subotu oko 21.35 sati, tijekom organizirane pratnje oko 1.600 navijača HNK „Hajduk“ u autobusima, kombijima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta „Desinec“ i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca, a zatim je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda napalo policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili, izvijestio je PUZ.

Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U tijeku je identifikacija i privođenje osumnjičenika za kaznena djela i prekršaje.

Do sada je utvrđeno da su ranjene, najvjerojatnije iz vatrenog oružja, dvije osobe koje su neposredno sudjelovale u napadu na policijske službenike te je ozlijeđeno 10-ak policijskih službenika. Svi ozlijeđeni izvan su životne opasnosti.

Pri stavljanju događaja pod nadzor, promet je na toj dionici autoceste bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce, izvijestio je PUZ.

Andrea Jakičić upravo je u to vrijeme došla u smjenu na obližnju benzinsku crpku.

- Bilo ih je strašno puno, specijalaca i policije i navijača. Mislim da su uništili kafić, nešto vani. Uspjeli su se smiriti. Promet je otvoren, normalno se automobili kreću. Vidjela sam svašta, ali na ovaj način - ne, rekla je Jakičić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!