14:23 / 30.07.2021.

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Požar u bolnici izbio djelovanjem otvorenoga plamena, stradao pacijent

Tatjana Jurkin Vnučec

Tatjana Jurkin Vnučec

Foto: HTV / HRT

Tragedija u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin. Nakon što se zapalio aparat za kisik, preminuo je pacijent koji je bio spojen na njega, a u bolnici buknuo požar, objavila je varaždinska policija. 

Danas, 30. srpnja oko 12.30 u Varaždinskoj ulici u Novom Marofu, u Bolnici za specijalne bolesti na odjelu produženog liječenja izbio je požar u sobi kojom prilikom je smrtno stradao muškarac starosti 48 godina.

Očevid je na mjestu događaja proveo zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske i Inspektorom za zaštitu od požara.

Kako je utvrđeno očevidom, požar je izbio uslijed djelovanja otvorenog plamena nepoznatog izvora u sobi u kojoj se nalazio 48-godišnjak, a koji je u tom trenutku bio priključen na kisik, nakon čega se požar proširio na krevet i nesretnog muškarca, koji je od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuo.

Tijekom navedenog događaja nije došlo do opasnosti za druge sudionike i osoblja u bolnici i nije bilo drugih ozlijeđenih osoba.

Požar su ugasili djelatnici bolnice i vatrogasci DVD Novi Marof. Tijelo nesretno stradalog muškarca prevezeno je u varaždinsku Opću bolnicu gdje će se obaviti obdukcija.

Uzrok kobnog požara bit će utvrđen vještačenjem

Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu koje je provelo očevid izjavio je Hini kako je zasad utvrđeno da je u bolesničkoj sobi došlo do požara u kojem je jedan pacijent smrtno stradao. Slijedi poduzimanje daljnjih izvida, potrebnih dokaznih radnji i naravno vještačenja kojima će se utvrditi prvenstveno uzrok zbog kojeg je požar nastao, rekao je Galić. Upitan može li se u ovom trenutku govoriti o nečijoj odgovornosti, rekao je da zasad nema osnova za takve zaključke.

Zbog tragičnog događaja, iz Opće bolnice Varaždin reagirali su priopćenjem u kojem ističu da je ravnatelj bolnice Nenad Kudelić odmah uključio sve službe kako bi se poduzele sve potrebne radnje za sigurnost svih pacijenata i zaposlenika koji se nalaze u zgradi Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Također, Opća bolnica Varaždin obavijestila je, izrazivši duboko žaljenje - obitelj pacijenta, ističe se u priopćenju.

Na mjesto tragedije stigli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec te su od Uprave Opće bolnice Varaždin zatražili da ih izvijesti o svim okolnostima tragičnog događaja kako bi se i osobno mogli uključiti u osiguranje daljnjeg rada Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Župan je od svih nadležnih službi zatražio da u što kraćem roku utvrde sve okolnosti tragičnog događaja.

Pročelnica: Svi su pacijenti smješteni na sigurno

- U ovom trenutku mogu potvrditi da se radilo o požaru u bolesničkoj sobi. Osobno sam obavijestila obitelj i još jednom izražavam iskrenu sućut. Na raspolaganju samo za svaku pomoć i podršku. Sve osoblje je angažirano u tom trenutku. Mi smo profesionalci, svi znamo koja su pravila i koji su postupci. U tom trenutku su svi pacijenti smješteni na sigurno kazala je pročelnica Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Tatjana Jurkin Vnučec.

Vnučec je dodala kako su angažirane sve nadležne službe, i bolničke i vanbolničke poput policije i vatrogasaca, i u tijeku su izvidi. Informaciju da je požar nastao zbog greške na boci sa kisikom je opovrgnula, i rekla kako se detalji požara još utvrđuju i kako se postupa u skladu s bolničkim protokolom.

Priopćenje Ministarstva zdravstva 

Po saznanju o tragediji koja se danas dogodila u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin, ministar Vili Beroš izražava iskrenu sućut obitelji preminuloga te je zatražio žurno očitovanje ravnatelja Opće Bolnice Varaždin kako bi se rasvijetlile sve okolnosti nesretnog događaja.

- Po dobivanju informacija o ovoj tragediji, odmah sam stupio u kontakt s bolnicom, županom i kolegama iz zdravstvene inspekcije kako bismo utvrdili sve činjenice i odredili daljnje korake. Nažalost to neće vratiti preminulog pacijenta, ali će rasvijetliti okolnosti ovog događaja. Iako to ne može nadomjestiti gubitak obitelji u ovom teškom trenutku, bit će učinjeno sve da se utvrde činjenice, izjavio je ministar Vili Beroš, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!