Tramišak: Nisam od Plenkovića dobila adekvatan odgovor zašto me smjenjuje

11.01.2023.

19:32

Autor: HRT/V.G.

Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nataša Tramišak, koju je premijer Plenković u srijedu razriješio s dužnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a izjavila je da nije dobila konkretan razlog za smjenu. Ocijenila je da je ostavila pozitivan trag u Ministarstvu i najavila da će aktivirati mandat u Saboru.Tramišak je održala konferenciju za novinare večeras u Ministarstvu nakon konferencije premijera Andreja Plenkovića na kojoj je izvijestio da je nakon obavljenih konzultacija, sastanka parlamentarne većine i razgovora s Ivanom Paladinom i Natašom Tramišak odlučio ih razriješiti dužnosti ministara, a na njihova mjesta predložiti Branka Bačića i Šimu Erlića.

- Imam potrebu reći da u mom kratkom jučerašnjem razgovoru s premijerom, gdje je on najavio svoju želju da me smijeni, nisam dobila adekvatan odgovor iz kojeg razloga on to čini. Slušajući ga i sada u obraćanju javnosti primijetila sam da i dalje nije dao razloge zbog kojih je zatražio moju smjenu, rekla je bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak.

- Kada sam postala ministrica 2020. godine, na prijedlog svoje županijske organizacije, prihvatila sam obnašati dužnost. Ono čime sam se vodila prvenstveno je dobrobit hrvatskih građana i države te pokušati napraviti najbolje moguće rezultate u svom resoru. Naravno da mi je okvir rada bio program Vlade, odnosno program koji je donio HDZ, dodala je Tramišak.

- Drago mi je što smo u Ministarstvu napravili značajne pomake, što smo podignuli rezultate i povećali povlačenje sredstava iz fondova EU-a, zaista intenzivan rad, usmjerili smo fondove prema svim regijama, niti jedan kraj Hrvatske nije izostavljen, poručila je bivša ministrica.

Kazala je kako joj nije bio problem raditi na dobrobit građana.

- To sam planirala nastaviti i dalje. Premijer me ne vidi u svom timu, ali ja ne znam koji su razlozi za to, rekla je.

Nepravilnosti u Ministarstvu i prijetnje

Na pitanje je li jedan od razloga za smjenu taj što je prijavila nepravilnosti koje je zatekla u Ministarstvu, Tramišak je odgovorila:

- Zatekla sam dvije istrage. Jedna je završila optužnicom prije nekoliko tjedana, a ticala se afere Softver. Ta istraga je pokrenuta 2019., izvidi Uskoka su bili u tijeku. Istraga se intenzivirala kad je s radom počeo Ured europskog tužitelja, rekla je i dodala kako nije govorila mnogo o toj temi jer su istrage tajne.

- Bez obzira na istragu koja je bila u tijeku, mi smo se trudili raditi svoj posao u otežanim uvjetima. Znam da djelatnicima nije bilo lagano, dodala je.

Aktivirat će mandat u Saboru

Tramišak je rekla da će aktivirati svoj mandat u Saboru te da će nastaviti raditi u interesu građana i hrvatske države.

- Sami ste dosta komunicirali da nisam bila u medijima, bavili smo se poslom. Prvo volim napraviti rezultate, a onda te rezultate prezentirati. Odlazim uzdignute glave, zaključila je.

Komentirala je prijetnje koje je prijavila Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Istraga je u tijeku, ona nije završila. Ne mogu reći od koga su te prijetnje poslane direktno, mogu samo reći one osobe koje su ih meni prenosile, rekla je. 

Raskol u HDZ-u?

Na pitanje hoće li njena smjena dovesti do raskola u HDZ-u, Tramišak je odgovorila:

- HDZ drži snažnu i stabilnu većinu u Saboru. Ne mogu reći da je netko od njih tražio moju smjenu. To je uvijek bilo u korektnom odnosu. HDZ je preživio puno toga, poručila je.

Tramišak je rekla da će u Saboru biti lojalna i odana biračima.

- Ja ću glasati sukladno tome. Sve što smatram da Vlada radi u interesu građana i države - to ću podržavati. Ne znam iz kojeg je razloga premijer izgubio ili ako je ikad imao povjerenje prema meni. Niti jedan čovjek u demokratskim procesima ne može biti sam, ako se to događa, ne može biti dobro. Ministri trebaju odgovarati za rad svog resora. 

Ponovila je kako smatra da nema razloga za njezinu smjenu.

- Svi s kojima sam razgovarala to su mi potvrdili. 

Na konstataciju novinara da je imala "vezane ruke", Tramišak je naglasila kako u nekim dijelovima odluku donosi Vlada te da su ovlasti ministara skučene.

- Trudila sam se u tim okvirima dati svoj veliki doprinos i odradila najbolje što sam mogla. Rezultati ministarstva potvrđuju da smo napravili velike i značajne iskorake. Oko mene nema afera, ne ostavljam repove. Želim svom nasljedniku dobar rad. Nastavit ću se baviti politikom, zaključila je.

- Nisam s premijerom imala nikad razgovore o tome da bih trebala u Ministarstvu napraviti nešto s čim se ne bih složila, komunikacija je bila vezana uz izvršavanje nadležnosti Ministarstva i programa Vlade, dodala je Tramišak.

Tramišak trebala otići još u lanjskoj rekonstrukciji Vlade

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, koju će zamijeniti njezin dosadašnji državni tajnik Šime Erlić, trebala je otići još u rekonstrukciji Vlade lani u travnju, no tada se to nije dogodilo zbog protivljenja osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Povod je bila afera koju je premijer Andrej Plenković nazvao "ekstremno bizarnom" jer je Tramišak izjavila medijima da je primala prijetnje zbog odluke da neće produljiti jedan ugovor o dogradnji softvera, no o tome nije prethodno obavijestila premijera.

Tramišak je rekla kako su informacije o prijetnjama dolazile preko osoba koje su obavljale poslove u Ministarstvu te joj dobronamjerno prenosile te komentare.

- O svemu nisam obavijestila premijera Andreja Plenkovića jer Ministarstvo nadležno za upravljanje fondovima i informacijskim sustavom, bila je isključivo moja odgovornost i obveza kako i na koji način će Ministarstvo funkcionirati. Zato nisam ništa htjela govoriti premijeru, ništa nije dolazilo do Vlade niti je Vlada bilo kakvu odluku o tome trebala donositi, kazala je.

Plenković je potom izjavio da je o prijetnjama ministrici Tramišak doznao iz medija i takvu situaciju opisao kao "ekstremno bizarnu".

- Ne znam da se ikada dogodilo da je bila neka situacija da netko od članova Vlade ima informaciju o tome da mu se prijeti, ili posredno ili direktno, a da se to ne deklarira meni kao premijeru, ministru unutarnjih poslova ili policiji, rekao je Plenković.

U medijima se tada spekuliralo da Tramišak od početka mandata u Vladi nije uživala premijerovo povjerenje jer je bila kadar Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana i potpredsjednika HDZ-a, čiji odnosi s Plenkovićem nisu bili dobri.

No, Plenković je tada ipak odustao od smjene Tramišak, tvrdili su mediji, upravo zbog Anušićeva protivljenja.

Tramišak je sedma ministrica koja napušta Plenkovićevu Vladu u drugom mandatu.

Tramišak je sedma ministrica koja napušta Vladu premijera Plenkovića u drugom mandatu, nakon što su je napustili Darko Horvat, Boris Milošević, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić, a zajedno s njom odlazi Ivan Paladina.

Nakon Horvatova odlaska u veljači prošle godine, premijer je 27. travnja iste godine potvrdio da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade umjesto Borisa Miloševića, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva, umjesto Aladrovića i Ćorića.

Milošević i Aladrović napustili su Vladu zbog sumnji Uskoka, koji je poslije protiv njih podignuo optužnicu kojom su obuhvaćeni i Darko Horvat te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Ćorić je nakon odlaska iz Vlade nastavio karijeru kao viceguverner Hrvatske narodne banke.

Proteklog ljeta Vladu je nakon šest i pol godina na vlastiti zahtjev napustio i njezin potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, rekavši da se više ne vidi u politici pa je odlučio krenuti "nekim drugim vodama".

Uz Tramišak sada iz Vlade odlazi i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina zbog sporosti i neučinkovitosti obnove nakon potresa u Zagrebu i na Banovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!