Paladina: Odlazak sam premijeru najavio prije dva mjeseca

11.01.2023.

19:16

Autor: M.M./HRT

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: HTV / HRT

Ivan Paladina više nije ministar graditeljstva. 

Rekao je da je svoj odlazak premijeru Andreju Plenkoviću najavio prije dva mjeseca, te da su se dogovorili kako će napustiti dužnost ministra početkom ove godine, s obzirom na brojne važne aktivnosti i obaveze vlade i aktivnosti vezane uz obnove.

- Moja odluka nije nastala preko noći, duboko je promišljena i najbolja je za sve, rekao je.

- Prije 10 mjeseci nisam se gurao u politiku, nisam imao ambiciju biti ministar, dobio sam poziv i prihvatio ga iz samo jednog razloga, a to je pomoći ubrzati obnovu, rekao je i istaknuo da je zadovoljan pomacima koji su učinjeni.

- Ali već neko vrijeme jasno komuniciram kako smatram da svi skupa ne možemo biti zadovoljni ukupnom dinamikom konstrukcijske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada te dinamikom gradnje zamjenskih obiteljskih kuća. Očekivanja javnosti izrazito su visoka, a uglavnom su usmjerena prema ministru graditeljstva, unatoč činjenici da u trenutačnom modelu obnove ovlasti ministra graditeljstva na dinamiku izvođenja radova jako su ograničena i puno manja nego što javnost misli. Sve to prevelik je pritisak za mene i moju obitelj. Oni su mi na kraju najvažniji i prvi, i to je osnovni razlog zašto napuštam dužnost ministra, istaknuo je.

Zahvalio je predsjedniku Vlade, HDZ-u i parlamentarnoj većini na dobivenom povjerenju. 

- Biti ministar u Vladi velika je čast, rekao je, te novom ministru graditeljstva Branku Bačiću zaželio uspjeh i sreću.

Paladina je rekao da neće iskoristiti mogućnost naknade plaće po modelu 6 + 6 mjeseci.

- Od početka mog mandata bilo je puno skepse oko mojih motiva, ali nadam se da je danas svima jasno da je moj jedini cilj bio pokušati pomoći ubrzanje obnove. Ukoliko je moj odlazak pomogao ili će pomoći dodatnom unaprjeđenju obnove, ja ću time biti jako sretan i zadovoljan. Nitko od nas pojedinačno nije bitan već je bitno da se naši sugrađani vrate u obnovljene domove, rekao je.

U izjavi se dotaknuo i svoga prijedloga premijeru o centralizaciji obnove.

Istina je da je dokument koji se pojavio, da smo ga izradili moj tim i ja u Ministarstvu (...), ali nije točno da sam svoj ostanak u Vladi uvjetovao realizacijom tih točaka, rekao je Paladina, dodavši da je na internim sastancima, od početka mandata, redovito iznosio svoje stavove o načinu unaprijeđenja obnove od potresa, i to samo s jednim ciljem - da se ona ubrza.

S druge strane, istaknuo je da se u posljednjih 10 mjeseci dogodili pomaci u obnovi.

Kaže kako je došlo do napretka u realizaciji projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, čija je realizacija prije 10 mjeseci bila na razini od 7 posto ukupne alokacije za oba potresa, a danas je ona na oko 40 posto, te u dinamici obrade zahtjeva za obradu privatnih objekata kao i u modelu samoobnove.

Trendovi realizacije rastu iz mjeseca u mjesec, ako realizacija nastavi biti onakva kakva je bila u 11. i 12. mjesecu, apsolutno imamo velikog razloga za optimizam da ćemo u konačnici opravdati i iskoristiti sva primljena sredstva iz fonda solidarnosti, zaključio je Paladina.

Paladina je drugi ministar obnove koji odlazi nakon potresa

Ivan Paladina drugi je ministar koji nakon potresa odlazi s čelnog mjesta Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, opterećen sporom i neučinkovitom obnovom na Banovini i u Zagrebu.

Paladina je ministarsku poziciju, u čijem je resoru i obnova od potresa, preuzeo u ožujku 2022. nakon što je na osobni zahtjev dužnosti razriješen Darko Horvat, koji je 19. veljače 2022. uhićen zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Prilikom potvrđivanja u Hrvatskom saboru, Paladina je rekao kako nije mogao odbiti premijerov poziv da preuzme ministarski posao, jer to vidi kao poziv za obnovu kuća sugrađana koje su pogodili zagrebački i potres na Banovini.

- Imamo malo vremena, a jako puno posla, poziv sam prihvatio jer je ovo poziv za obnovu kuća naših sugrađana, rekao je tada Paladina dok je do samog glasanja o povjerenju oporba ponavljala kritike na račun Vlade, spore obnove i samog Paladine, posebice na njegove ruske veze.

O odlasku Paladine počelo se nagađati potkraj prošle godine, nakon što je Plenković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao da obnova "ide nestvarno sporo".

Paladina je zatim za premijerovu kritiku rekao kako nije shvatio da se odnosila baš na njega. No, dodao je, ako se odnosi na njega, ne mora biti ministar.

- Tek kada budemo 100 kuća mjesečno započinjali možemo biti zadovoljni. To govorim sigurno više od tri, četiri mjeseca. Izjava premijera odnosi se na taj dio obnove koji se mora ubrzati, rekao je.

Plenkovićevu Vladu u drugom mandatu napustilo sedam ministara

Paladina je šesti ministar koji napušta Vladu premijera Plenkovića u drugom mandatu, nakon što su je napustili Darko Horvat, Boris Milošević, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić, a kao sedma odlazi i ministrica EU fondova i regionalnog razvoja Nataša Tramišak.

Nakon Hrvatova odlaska u veljači prošle godine, premijer je 27. travnja iste godine potvrdio da će Anju Šimpragu predložiti za novu potpredsjednicu Vlade umjesto Borisa Miloševića, a Davora Filipovića i Marina Piletića za ministre rada, odnosno gospodarstva, umjesto Aladrovića i Ćorića.

Milošević i Aladrović napustili su Vladu zbog sumnji Uskoka, koji je poslije protiv njih podignuo optužnicu kojom su obuhvaćeni i Darko Horvat te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Ćorić je nakon odlaska iz Vlade nastavio karijeru kao viceguverner Hrvatske narodne banke.

Prošlog ljeta Vladu je nakon šest i pol godina na vlastiti zahtjev napustio njezin potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, rekavši da se više ne vidi u politici pa je odlučio krenuti "nekim drugim vodama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!