Imunolog Trobonjača o delta-soju i Pfizerovom cjepivu: Evo što nas brine

08.07.2021.

08:13

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Zlatko Trobonjača, imunologom sa Sveučilišta u Rijeci

Zlatko Trobonjača, imunologom sa Sveučilišta u Rijeci

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Brojevi novooboljelih trenutno nisu veliki, ali želimo da tako i ostane. Problem je što u nekim zemljama koje su prošle treći val slično kao i Hrvatska, sada svjedočimo ponovnom širenju epidemije zbog dolaska visokozaraznog delta-soja. Potrebna je razina od preko 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo njegovo širenje - što mi nemamo, rekao je gostujući u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" prof. dr. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Procijepljenost u Rijeci relativno je visoka, s obzirom na južnije županije gdje je situacija s cijepljenjem nešto lošija, ustanovio je. svrnuo se i na situaciju u Izraelu, gdje je procijepljenost velika, a ipak se širi delta-soj.

Koliko nas štiti Pfizerovo cjepivo?

- Informacije iz Izraela su zabrinjavajuće, skok novooboljelih bez obzira što je 60% populacije cijepljeno s obje doze. Interesantno je što se tiče delta-soja, da je preko 50% novooboljele populacije cijepljeno Pfizerovim cjepivom. Ti podaci brinu u smislu da nas možda Pfizerovo cjepivo ne štiti u onoj razini u kojoj smo mislili - 90 posto, istaknuo je.

Trenutno u svijetu preko 2000 različitih sojeva

Na pitanje koliko sojeva možemo očekivati, rekao je kako to ne može nitko predvidjeti, te da je trenutno u svijetu preko 2000 različitih sojeva s obzirom na mutacije.

- Delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali ima četiri ključne mutacije koje se nalaze u genomu koji kodira protein šiljka i koji mu daje veliku infektivnost i imunoevazivnost. Nisu sve mutacije jednake. Neke mogu biti tihe, a neke su ozbiljne kao brazilski ili južnoafrički soj. 

Komentirao je i podatak da se ne žele cijepiti ni medicinski djelatnici.

- To nije dobro i ne ulijeva povjerenje ljudima. Moramo svojim primjerom dati ljudima znak da se cijepe. Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, a i pokazuju mali broj neželjenih nuspojava.

Na pitanje hoće li biti potrebno primiti treću dozu rekao je kako će to ovisiti o situaciji na terenu.

- Ako bude epidemije možda ćemo se trebati docijepiti trećom dozom, a ako je ne bude - onda nećemo. Ovisi i o mutaciji virusa koja će se proširiti, jer ako se prošiti neka nova mutacija koju ovo cjepivo neće neutralizirati, onda ćemo se morati cijepiti, rekao je za Dobro jutro, Hrvatska dodavši kako iz Pfizera dolaze informacija da bi se ljudi unutar 12 mjeseci trebali docijepiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!