Trobonjača o novim sojevima: Najzaštićeniji - triput cijepljeni i inficirani omikron podvarijantom

04.05.2022.

20:03

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zlatko Trobonjača

Zlatko Trobonjača

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su se pojavile dvije nove podvarijante omikron-soja koronavirusa, koje mogu ponovno zaraziti one koji su preboljeli taj dominantni soj. Privukle su pozornost u Južnoj Africi gdje se broj oboljelih u posljednja dva tjedna utrostručio. Epidemiolozi tvrde da je ovo novo poglavlje u sagi kojoj, čini se, nema kraja.

Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rekao je kako su se ti novi sojevi proširili najviše u Južnoj Africi, ali i u nekim drugim zemljama svijeta, nama najbliže u Austriji.

- Čini se da mogu zaraziti ljude koji su preboljeli bolest, ali i one koji su cijepljeni, pa čak i tri puta ako je od treće doze prošlo određeno vrijeme - četiri-pet mjeseci, rekao je. 

Dodao je i kako se čini da su najzaštićeniji oni koji su cijepljeni tri puta, a pri tome još i inficirani s nekom omikron podvarijantom.

- O težini bolesti je rano govoriti, naglasio je. 

Osvrnuo se i na povećan broj oboljelih od rotavirusa i hepatitisa A. 

- Mi više od dvije godine nismo dolazili u kontakt s mnogim od tih patogena jer protuepidemijske mjere koje su nas štitile od koronavirusa, štitile su nas i od tih patogena. I zbog gubitka te imunosti pojavit će se određene bolesti izazvane tim patogenima, rekao je. 

- Mi nismo prskali ulice s dezinficijensima, ali su se široko koristili u našim institucijama. Koristile su se i druge protuepidemijske mjere, što je smanjivalo kontakt sa određenim patogenima iz prirode. Pored toga često su se koristili, pa i prekomjerno, antibiotici koji su mogli utjecati na sastav naše crijevne flore koja je važna u modeliranju ispravnog imuno reagiranja, rekao je Trobonjača. 

Na pitanje kako ojačati imunitet, rekao je kako su to pravilna ishrana, dobar san i tjelovježba, a savjetovao je uzimanje vitamina D, pogotovo tijekom zimskih mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!