Trogrlić: Grbinova taktika se raspala, ostao je na brisanom prostoru

27.06.2023.

11:18

Autor: Studio 4/HRT/IMS/B.B.B.

Jerko Trogrlić, politički analitičar

Jerko Trogrlić, politički analitičar

Foto: HTV / HRT

Uoči ljeta politička scena Hrvatske unatoč približavanju superizbornog ciklusa čini se mirnom. Krenuli su razgovori i "sondiranje" terena kada je riječ o izbornim savezima i blokovima. Donijeta je konačna odluka platforme Možemo i Nove ljevice da neće biti prijeizborne koalicije sa SDP-om. O budućim kombinacijama, koalicijama i cjelokupnoj situaciji na hrvatskoj političkoj sceni, govorio je politički komentator Jerko Trogrlić.

Emisiju je gost otvorio komentarom na glavnu političku vijest dana, odluci platforme Možemo da bez SDP-a ide na parlamentarne izbore. Ustvrdio je kako je takva odluka "najviše negativno zatekla i iznenadila Peđu Grbina".

- On je sav svoj politički potencijal bazirao na toj koaliciji. Stvarajući tu koaliciju je radio značajne popuste prema njima posljednjih godina, kako na lokalnim razinama tako i na nacionalnoj razini, rekao je.

- Tim spojem bi oni postali najsnažnija opozicija HDZ-u i druga opcija u Hrvatskoj koja bi onda privukla neke nove birače i koalicijske partnere, a on bi bio kandidat za premijera, nastavio je.

Jerko Trogrlić istaknuo je kako se Grbinova taktika raspala, dodao je kako je Možemo! uvidio da ne postoji potencijal za pobjedu.

- Sve je podredio tome i sada se na njegovu žalost ta taktika raspada i ostaje na brisanom prostoru. Razumijem odluku Možemo, ta odluka je prije svega bazirana na tome što su procijenili da je potencijal za dobiti parlamentarne izbore čak i toj koaliciji vrlo nizak. U tom slučaju bi oni bili dio gubitničke koalicije. Ovako idu u borbu za drugo mjesto, praktički da postanu čelna opozicijska stranka ili barem čelna stranka na ljevici, kazao je.

Osvrnuo se i na argumentaciju iz Možemo kojom su opravdali nesklapanje dogovora o koaliciji.

- Ima nekakve logike, iako oni imaju izazove u brojnim izbornim jedinicama jer su ipak relativno nova stranka. Nemaju sigurno u 10 izbornih jedinica infrastrukturu i prepoznatljive ljude, podsjetio je.

- Ova njihova argumentacija da su to donijeli temeljem istraživanja mi ne drži najbolje vodu jer ako je istina ono što kažu da je njihova negativna sinergija -2,5 odnosno da 25% dobivaju odvojeno, a zajedno 23 i nešto posto. Prvo naš izborni sustav nije takav da kažnjava one treće i manje stranke, a drugo, radili su istraživanje na temelju čitave Hrvatske, a ne po izbornim jedinicama, upozorio je.

'Nisu pristali da Peđa Grbin bude njihov šef opozicije'


Trogrlić je ustvrdio kako postoji nepovjerenje u kapacitet SDP-a. Dodao je kako Možemo razmišlja o daljoj političkoj budućnosti i profiliranju.

- Puno bliže samo tome da je njihovo nepovjerenje da bi opozicija s Peđom Grbinom mogla doći do vlasti. I odluka da oni idu samostalno, osnaže se na ovim parlamentarnim izborima, nastave svoj rad u Zagrebu i pripremaju se za nekakvu političku budućnost.

- Mislim da je to bio njihov pragmatičan dugoročni cilj. Također ovaj strah, da ne bi bilo diferencijacije na listi, odnosno da njihovi birači ne bi mogli razlikovati kako daju vlast Možemo, a kako SDP-u, mislim također ne drži vodu jer imamo preferencijalni sustav. Oni nisu pristali da Peđa Grbin bude njihov šef opozicije odnosno da bude kandidat za premijera.

Politički analitičar je naglasio kako će zbog ovakvog razvoja događaja određeni političari dodatno dobiti na vidljivosti. Pretpostavio je kako će se SDP morati prilagoditi i aktivirati "kapitalce".

- Već nas je puno puta naučilo da lokalni i parlamentarni izbori nisu isti sport i da neovisno o tome kakvu popularnost imate na lokalnoj razini, to ne znači da će se ona preliti na nacionalnu. Na koncu, Milan Bandić je bio najbolji primjer toga, podsjetio je.

- Tomislav Tomašević je netko tko u Zagrebu nema nikakvu konkurenciju. Sandra Benčić će kroz ovo najviše napredovati, dobit će na vidljivosti i bilo bi sasvim logično da ona bude kandidat za premijera od strane Možemo. I ona će dolaziti u direktna sučeljavanja i konfrontaciju s Peđom Grbinom, rekao je.

- To će se direktno reflektirati na rejting stranke. Ja bih se iznenadio da ova odluka ne pokrene neke procese unutar SDP-a i prije parlamentarnih izbora, dodao je.

- Peđa Grbin sada sebi ne može dozvoliti da na izbore ne ide s najjačim ljudima, dvije osobe koje ste spomenuli su svakako politički kapitalci. SDP takvih nema previše. Ako žele polučiti bilo kakav kvalitetniji rezultat, morat će se nalaziti najsnažniji kandidati unutar SDP, a moj topao savjet bi im bio neki neovisni kandidat. Ova situacija će Grbina natjerati da najbolji SDP-ovi kadrovi budu na najvišem mjestu, zaključio je.

Događanja u liberalnom bloku, 'HDZ jedini ima prostor za slavlje'


Trogrlić je komentirao sukobe unutar liberalnog bloka. Rekao je kako je njihov dobar rezultat moguć ukoliko se dovoljno rano ujedine. Naglasio je kako je preduvjet za to 'unisono djelovanje'.

- Ne znam koji su razlozi. Radi se o izrazitim taštinama i to nije nikakva novost, takvo je njihovo dosadašnje političko djelovanje. Taj liberalni blok će se dogoditi sigurno i tko ga prvi uspostavi imat će šansu napraviti kvalitetan rezultat, pogotovo sada kada se ne događa snažna opozicijska priča Možemo i SDP, rekao je.

- Ne mislim da će sukobi ostaviti dubokog i značajnog štetnog utjecaja na Centar, koji ako postigne spajanje, onda bi mogli zaigrati ozbiljnu priču. Oni prvi koji se formiraju i budu djelovali unisono će privući veću podršku birača, dodao je.

Osvrnuo se i na problem koji oporba ima već duže vrijeme, a to je nepostojanje lidera koji okuplja alijansu protiv HDZ-a, ali podsjetio je da se stvari brzo mogu promijeniti.

- Mislim da osim HDZ-a nitko nema prostor za slavlje. Oni koji bi bili naivni, mogli bi proglasiti već pobjedu prije izbora, ali politika nas je naučila da se stvari lako mijenjaju. Sigurno da je ovaj događaj najbolje došao Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

'Dvije relevantne opcije na političkoj desnici'


Kada je riječ o desnom dijelu političkog spektra, Trogrlić je istaknuo "dvije isprofilirane relevantne opcije". 

- Jedna je Most, druga je Domovinski pokret. Naravno postoje suverenisti, ali najveći broj glasača će privući ove dvije opcije. One imaju ograničen prostor za rast do nekih 14-15%, rekao je.

- Oni ga grade na nekoj anti HDZ-ovskoj politici pokušavajući ih prikazati kao nedovoljno domoljubne i nedovoljno desne. Most je dijelom uspio doći i do protestnih birača neovisno od ideološkog predznaka i to je njihov prostor kretanja. Ne bih se iznenadio da DP bude dio neke nove Vlade ako bude potrebno, ali naravno da u ovom trenutku to ne mogu i ne žele komunicirati, naglasio je.

- Plenković je dosad pokazao kako bi bio sretniji da ostane u ovom središnjem dijelu, ustvrdio je.


Rivalstvo premijera i predsjednika, što žele birači?


Trogrlić je istaknuo kako je jedini pravi politički protivnik koji uspijeva parirati, a ponekad i nadmašiti premijera, predsjednik Zoran Milanović.

- Od trenutka otkad je postao predsjednik države, on je jedini ozbiljan politički protivnik Andreju Plenkoviću. I ono što sam rekao, on zaista u tome parira, nekad pobjedi nekad izgubi. Oni su politički kapitalci koji se konstantno udaraju. Kako se približavamo parlamentarnim izborima, Milanović u tome ne sudjeluje, od njega se očekuje da bude neutralan, rekao je.

Kada se radi o prioritetima građana, Trogrlić je istaknuo kako postoje želja za promjenom i sigurnošću. Rekao je kako češće prevlada sigurnost.

- I građani na koncu biraju između dva poriva. Jedan je želja za promjenom, a drugi je želja za stabilnošću. Andrej Plenković je pokazao da će u narednim mjesecima vući izuzetno populističke i socijalno osjetljive poteze, upozorio je.

Naglasio je kako je ova HDZ-ova Vlada, ljevija od ijedne Vlade do sada. Rekao je kako će to imati implikacije za oporbu.

- Dobit ćemo jednu HDZ-ovu vladu koja će biti socijalnija i ljevija možda nego iti jedna vlada ranije, kazao je.

- Time će biti sužen prostor ljevici. Također, pokušat će se očuvati socijalni mir, i zato vidite da je svaki štraj do sada vrlo brzo bio prekinut. Vrlo mali broj birača u ovom trenutku vidi nekoga tko bi mogao taj posao raditi bolje nego što ga radi HDZ, zaključio je.

Andrej Plenković će u narednim mjesecima vući izuzetno populističke i socijalno osjetljive poteze

Jerko Trogrlić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!