Troskot: Postajemo europska Florida i starački dom

12:05 / 30.08.2021.

Autor: Hina/HTV/A.P.C.

Zvonimir Troskot

Zvonimir Troskot

Foto: HRT / HRT

Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio je na konferenciji za novinare da stanje u gospodarstvu nije sjajno, kako se Vlada hvali. Kritizirao je izostanak proizvodnje i orijentiranost hrvatske ekonomije isključivo na turizam. Zbog toga, rekao je, "postajemo europska Florida i starački dom za Europsku uniju". Iznio je mišljenje da Hrvatska nije spremna za eurozonu. 

- Za hrvatsko gospodarstvo dobro je da nam je BDP narastao za 16,1 posto u posljednjem tromjesečju s obzirom na to da smo postavili strategiju otvorenog turizma. S druge strane, imali smo sreću jer je Španjolska bila zatvorena zbog pandemije, a Grčka zbog požara i zapravo smo prosperirali na nesreći drugih. To ne može biti lokomotiva hrvatskoga gospodarstva, ocijenio je Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare.


Naglasio je da stručnjaci nisu rekli koliki je u tom rastu utjecaj inflacije i koliko je rast cijena utjecao na rast hrvatskoga gospodarstva. 


- Ako ne budemo imali dodatnih vanjskih šokova poput pandemije, lockdowna i zatvaranje ekonomije, onda ćemo se vratiti u realnost hrvatske ekonomije, što znači da smo zaduženi za 91 posto hrvatskog BDP-a. Zato treba postaviti pitanje stvarnih strukturnih reformi hrvatskoga gospodarstva jer smo bili suočeni s činjenicom da je i u lockdownu bolnički sustav trošio enormno puno unatoč tome što su bolnice bile zatvorenije i građanima zdravstvene usluge nisu bile dostupne kao inače, istaknuo je.


Dodao je da se i problem hrvatskog pravosuđa također mora strukturno rješavati. 


- Ne možemo si dozvoliti Trg pravde koji košta dvije do tri milijarde kuna, dok poduzeća zjape prazna i traže novac da bi proširivala svoje kapacitete i dodatno zapošljavala, rekao je.


Troskot smatra da su problem i ulaganja u javni sektor, za što je Vlada govorila da će na kraju završiti kod poduzetnika. 


- Taj novac iz EU-a do poduzetnika će doći eventualno putem javne nabave, a znamo kako se on raspodjeljuje i da ne dolazi do poduzetnika. Naš je plan bio da se taj novac transferira i kanalizira prema poduzetnicima koji su imali spremnih 68 projekata, a ne da se financiraju trgovi pravde, kanalizacijske mreže i određeni javnostrukturni projekti koji u recesiji ne bi trebali imati prioritet, rekao je.Ekonomija bazirana na turizmu umjesto na proizvodnji


Dodatni problem, smatra Troskot, neorijentiranost je na proizvodnju što se, kaže, vidi iz megalomanskih projekata poput Pelješkog mosta, koji je dobar, ali sav taj novac iz europskih fondova završava na računima kinesko-grčkih i grčko-austrijskih kompanija. 


- Mi našu ekonomiju baziramo na turizmu umjesto na proizvodnji koja stvara nova radna mjesta, što je najbolji alat za borbu protiv inflacije, naglasio je Mostov zastupnik.


- Kada sagledamo ukupnu sliku, dobiva se dojam da se od Hrvatske stvara ekonomska Florida i da ćemo postati europska destinacija isključivo za turizam, što nije dobro, i da se stvara starački dom za Europsku uniju, procjenjuje Troskot.


Dodao je da je usto Njemačka 'isisala' 310 tisuća naših sugrađana, iz generacija rođenih od 1984. do 1999., koji su najvitalniji dio našeg stanovništva, školovani i vješti. 


-Ekonomisti i sociolozi izračunali su da je iseljavanje tih 310 tisuća dovelo do toga da smo mi Nijemcima u desetak godina darovali jedan hrvatski proračun, rekao je. 


Troskot je upozorio i da su u Slovačkoj u posljednjih 15 godina plaće porasle tisuću eura, a u Hrvatskoj 327 eura, odnosno, rast od poražavajućih 20 eura godišnje.


Referendum o uvođenju eura


Na pitanje hoće li se Most pridružiti inicijativi Hrvatskih suverenista da se raspiše referendum o uvođenju eura, Troskot je rekao da njegova stranka jest za uvođenje eura, ali da Hrvatska još nije spremna za eurozonu jer nema vlastitu proizvodnju niti je spremna na snažnu konkurenciju iz Europske unije. 


- Da za euro, jer smo tu obavezu preuzeli Lisabonskim ugovorom, ali ne u ovom trenutku jer za to još nismo spremni, zaključio je Troskot, najavivši da će Most nastaviti iznositi argumente zašto ne treba euro uvoditi sada te da to treba biti nadstranačka, nacionalna inicijativa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!