Ministarstvo zdravstva: Prekid trudnoće zbog medicinskih razloga i nakon 10 tjedana

04.05.2022.

17:52

Autor: T.D./HRT/Hina

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva zdravstva nakon što je u medijima objavljen slučaj 39-godišnje majke čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu.


Na sve zdravstvene ustanove apelirali su da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

Mirela Čavajda, čije je drugo dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu, rekla je da su sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile obaviti prekid trudnoće iako su joj liječnici priznali da je tumor toliko velik da dijete najvjerojatnije neće dugo poživjeti, a i ako hoće, da nikada neće moći normalno živjeti.

Liječnici kojima se obratila uvjeravali su je da bi joj rado pomogli, no ustvrdili su da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonito.

Reagirajući na taj slučaj, iz Ministarstva zdravstva su priopćili da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset tjedana na temelju medicinskih indikacija.

- Ministarstvo zdravstva je poduzelo sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmjerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć te ponovno skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama na obavezu pravovremenog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

Pojasnili su i da se nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja, kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.

- Ministarstvo zdravstva je upravo u cilju osiguranja prava žene, za slučaj da prvostupanjska komisija odbije njen zahtjev, omogućilo osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb, istaknuli su.

Podsjetili su i da je na temelju Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, ministar zdravstva Vili Beroš 24. ožujka 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije koja odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlaštenja obaviještene su sve zdravstvene ustanove.

- Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ako su se stekli navedeni medicinski uvjeti. Stoga, Ministarstvo zdravstva ponovno apelira na sve zdravstvene ustanove da pravovremeno i točno informiraju pacijentice o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj, stoji u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!