15:30 / 24.09.2020.

Autor: T.V./Hina

Trudnička skrb smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa

Foto: Pexels/Pixabay

Foto: Pexels/Pixabay

Foto: - / -

Istraživanje je provedeno u srpnju na uzorku od oko 1500 žena koje su zatražile skrb u području zdravstvene zaštite trudnica, rodilja, babinjača, ali i žena koje su tražile skrb tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje.
Trudnička skrb smanjena je u vrijeme pandemije, pratnju na porodu imalo je tek 21 posto trudnica, unatoč upozorenjima stručnjaka da pratnju ne treba ukinuti, a 31 posto njih moralo je nositi zaštitnu masku na porođaju, pokazuje istraživanje provedeno na 1500 žena.

Pregledi su bili rjeđi nego inače i mnoge trudnice su upućene u druge zdravstvene ustanove. Dio trudnica (9 posto) preskočio je preporučene preglede i pretrage, najčešće redoviti pregled ili pretragu, pokazuje istraživanje o dostupnosti zdravstvene skrbi žena tijekom pandemije predstavljeno na online konferenciji u organizaciji udruge Roda i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Istraživanje je provedeno u srpnju na uzorku od oko 1500 žena koje su zatražile skrb u području zdravstvene zaštite trudnica, rodilja, babinjača, ali i žena koje su tražile skrb tijekom postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Tijekom trudnoće njih 68 posto nije kontaktirala patronažna sestra, a nisu ni znale za takvu uslugu. Pristup zdravstvenoj zaštiti otežala je i činjenica da su trudnice često morale same nabaviti zaštitnu opremu koja je bila uvjet za pristupanje pregledima (50 posto) i propusnice koje su morale ishoditi za trudničke preglede za ustanovu izvan mjesta stanovanja (34 posto).

Rodilišta su uvela različita pravila za pratnju na porođaju i za vrijeme pandemije smanjio se desetogodišnji trend povećanja broja rodilja koje imaju pratnju, unatoč upozorenjima Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih europskih stručnih društava da nema razloga za ukidanje pratnje. Prije epidemije bolesti Covid-19 pratnju na porodu imalo je 62 posto žena, a za vrijeme pandemije tek 21 posto.

Smanjila se i mogućnost kretanja, u vrijeme epidemije žene su uglavnom morale ležati u krevetu za vrijeme trudova, dok se prije pojave koronavirusa 78 posto žena moglo kretati.

Obustava u centrima za humanu reprodukciju značila je najmanje 47 dana bez postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim centrima i više od dva mjeseca, navode Rode.

Broj fakturiranih postupaka prema HZZO-u od ožujka do lipnja pokazuje pad od 60 do 70 posto samo na teret HZZO-a, pa se očekuje 200 manje rođene djece iz MPO postupaka. Broj se penje i na 400 ako se tome pridodaju postupci u privatnim poliklinikama.

Rezultati u podršci dojenju tijekom boravka u rodilištima pokazuju znatan pad standarda u baby-friendly rodilištima u Hrvatskoj. Tek 19 posto beba bilo je u kontaktu "kožom na kožu" sa svojom majkom najmanje jedan sat neposredno nakon poroda, a tek 36 posto majki navodi da dijete tijekom boravka u rodilištu nije bilo odvajano od njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!