Trut: Stanje je kontrolirano, nije bilo problema tijekom noći

19.05.2023.

08:36

Autor: U mreži prvog/Hrvatski radio/HRT/A.V.

Damir Trut

Damir Trut

Foto: Hrvatski radio / HRT

O borbi s poplavama govorilo se u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog. Gostovali su ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te klimatolog, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ- a Ivan Güttler. 

- Aktivna obrana od poplave trenutno se vodi u dvije županije - Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj. Rijeka Korana nam je u padu, ona je trenutno na 808 centimetara, pada oko 3 centimetra po satu. Kupa Farkašić, to je već u Sisačko-moslavačkoj županiji, je u 972 centimetra i lagano raste. U Karlovačkoj županiji ona je u laganom padu. To je u izvanrednom stanju. U izvanrednim mjerama su Kupa Karlovac 793 centimetra, Sava Jasenovac 869 centimetra i stagnira, Una u Hrvatskoj Kostajnici 444 centimetra i opada, rekao je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. 

Napomenuo je da je stanje kontrolirano te kako tijekom noći nije bilo nikakvih problema.

Situacija je posebno teška u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo je jučer u Sisku puknuo privremeni nasip uz Savu. Nakon pucanja nasipa poplavljen je kompleks Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS. Poplavljen je prostor više udruga. 

- Nažalost, na području Sisačko-moslavačke županije za vrijeme potresa došlo je do velikog oštećenja nasipa na 13 mjesta. Hrvatske vode rade na sanaciji nasipa. Postavljene su boks-barijere i što se tiče nasipa u suradnji s Hrvatskim vodama i prema informacijama koje imamo za sad je sve u redu, međutim teško je predvidjeti hoće li se dogoditi neka vrulja, neka rupa ili pukotina s obzirom na to da je velik pritisak rijeka, a nasipi su oštećeni u potresu. Mi vjerujemo da se to neće dogoditi. Sve snage su na terenu i Hrvatske vode redovito pregledavaju nasipe, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. 

Na pitanje o tome jesu li nasipi nakon potresa mogli biti obnovljeni, Trut i Celjak složili su se da je problem bilo jako loše vrijeme koje nije bilo pogodno za izvođenje zemljanih radova uz rijeke. Naime, ovo je šesta obrana od poplave od rujna. 

Klimatolog Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, napomenuo je da klimatske primjene imaju vrlo izravan utjecaj kad govorimo o toplinskim valovima. To je neupitna činjenica i vrlo jasan trend u posljednjih 50 godina. 

- U dijelu oborinskih ekstrema, ovo što smo vidjeli zadnjih tjedan dana definitivno takva toplija atmosfera može zadržavati više vodene pare i nekakve ciklone što smo imali slučaj nekoliko ciklona koje su prešle preko naših krajeva koje bi se prirodno pojavljivale u atmosferi. One sad imaju više dostupne vodene pare u atmosferi. Ako se atmosfera zagrije za 1-2 stupnja može zadržavati i više od 15% vodene pare, objasnio je Güttler. 

Više pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!